Ostali sportovi

Blanka kao od šale pokorila Kneževinu

Maja Giljanović • srijeda, 25.07.2007.

Nezaustavljiva ove sezone (zanemarimo li skupi, pokazat će se, poraz od Jelene Šlesarenko u Oslu na prvom mitingu iz serije Zlatne lige), najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić pobjedom na trećem od pet Super Grand Prix mitinga u Monte Carlu je nastavila seriju izvrsnih rezultata...

23-godišnjakinja je najavljena kao doslovce prva zvijezda Herculis mitinga, ruku pod ruku s olimpijskim pobjednicima Tatjani Lebedevoj i Kenenisi Bekeleu. A da je svijet za sebe, potvrdila je večerašnjom pobjedom kojom je ponovno deklasirala konkurenciju.

Da ne bude zabune - protivnice Blanki nisu mačji kašalj: Kajsa Bergqvist i Ruth Beitia vrhunske su visašice; 30-godišnja Šveđanka svjetska je prvakinja s ove sezone preskočenih 202 centimetra (prije četiri je godine letjela iznad 206) dok je Španjolka, pak, brončana s Europskog dvoranskog prvenstva također članica elitnog društva preko dva metra (2003. 200 centimetara).

Vezane vijesti

Ništa ne vrijedi, međutim, kad je Splićanka u elementu: s obzirom na zrelost koju pokazuje iz mitinga u miting i mirnoću kojom pristupa svakom novom izazovu, teško je i zamisliti slabu večer. Monte Carlo je nakon propuštanja početnih 180, otvorila iz prve preskočivši 185 te 190 centimetara. U tim je trenucima dijelila prvu poziciju s Bergqvist i Beitijom koje su bile jednako uvjerljive, ali je sljedeće podizanje letvice donijelo prve probleme za Šveđanku.

194 centimetra je Blanka obilato nadskočila dok je Bergvist svojim prvim rušenjem pala na treće mjesto, s tim da je 28-godišnja Španjolka zadržala mirnoću i podjelu prve pozicije s Blankom. S obzirom da je prošlog tjedna Beitia stala na centimetar većoj visini, a Vlašić, podsjetimo, iz prve preskočila redom 198, 201 te 205, novi hrvatski rekord (napredak u odnosu na 204 centimetra u Dohi iz svibnja) nije se doimala prevelikom prijetnjom.

I zaista: 197 Blanka preskače kao od šale dok se trojka preostala još u konkurenciji (na četvrtom mjestu Amy Acuff) muči. Amerikanka ruši triput, Beitia uspijeva u trećem, a Bergqvist uspješna u drugom skače na drugo mjesto. Okrugla dva metra potom Blanka (sumnjate li?) dvostruka svjetska juniorska prvakinja svaladava iz prvog pokušaja, Španjolka otpada i ostaje na 198 dosad najviše ove godine preskočenih centimetara dok Bergqvist ostaje u igri u drugom skoku i nada se pomutiti planove vodećoj visašici sezone.

Letvica se diže na 203 još nedostižnih za Bergvist u dosadašnjem dijelu sezone pa dok srebrna s Europskog prvenstva u Birminghamu novu visinu preskače iz prve, Šveđanka otpada i Blanka ostaje sama na zaletištu bodrena bučnom podrškom lijepo popunjenih tribina Louisa II.

Blanka se odlučuje na 206 odnosno visinu svog i hrvatskog apsolutnog rekorda čime bi ujedno postavila i novi rekord mitinga trenutno u zajedničkom vlasništvu Heike Henkel i Hestrie Cloete (204 preskočena 1991. odnosno 1999. godine), ali se na koncu nakon trećeg rušenja letvice zadovoljava s "tek" 203 i osmim putem ove sezone preskočena preko dva metra (Doha, Split, Bygdoszcz, Zenica, Moskva, Pariz, Rim).

Rezultati:
1.Vlašić (Hrvatska) 2.03
2.Bergqvist (Švedska) 2.00
3.Beitia (Španjolska) 1.97
4.Acuff (SAD) 1.94
5.Green (Švedska) 1.90
5.Skotnik (Francuska) 1.90
7.Lalakova (Češka) 1.90
8.Stjopina (Ukrajina) 1.85

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!