Ostali sportovi

Jolanda Čeplak nastavlja crni niz

Maja Giljanović • četvrtak, 26.07.2007.

Dvoranska rekorderka (1:55.82), europska prvakinja iz Munchena 2002. te brončana s Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine, Jolanda Čeplak najnovija je atletska varalica u sve duljem nizu prevaranata kojeg je ove sezone započeo bivši svjetski prvak Giuseppe Gibilisco...

Motkaša je slijedila gošća Splita Venelina Veneva, visašica osumnjičena za zlouporabu testosterona u tandemu sa sunarodnjakinjom Vanjom Stambolovom, europskom prvakinjom na 400 metara (IAAF inače odbija prihvatiti oslaobađajuću presudu Bugarskog atletskog saveza), a niti 24 sata kasnije preliminirarni je A nalaz pokazao sumnjive rezultate testirane krvi svjetske rekorderke u kladivu i pobjednice ovogodišnjeg Hanžeka, Tatjane Lisenko.

30-godišnja Čeplak, trećeplasirana u Zagrebu na 800 metara, pala je na oba, A i B testa, a u krvi prikupljenoj u Monacu početkom lipnja pronađen joj je zloglasni EPO odnosno eritropoietin koji podizanjem razine hemoglobina povećava izdržljivost pa ga uglavnom koriste dugoprugaši, triatlonci te biciklisti.

Sve učestalija manipulacija nedopuštenim kemijskim preparatima navela je, pak, organizatore Olimpijskih igara u Londonu 2012. na okupljanje tima stručnjaka koji bi do starta Igara pronašli optimalan način kako stati na kraj pošasti: sve glasnije se spominje kriminalizacija, a ne puka suspenzija nakon kojeg se mutikaša ponovno vrati na stazu kao da se nikad ništa nije dogodilo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!