Ostali sportovi

Contadoru se smiješi Tour

Maja Giljanović • subota, 28.07.2007.

Ne dođe li do teškog pada ili slične nezgode, 24-godišnji Španjolac Alberto Contador pobjednik je 94. izdanja Tour de Francea...

Vozač Discovery Channela uspio je obraniti minutu i pol prednosti koju je unio u pretposljednju, 19. etapu između Cognaca i Angoulemea. 55.5-kilometarski kronometar bio je biti ili ne biti za, čini se, prvog španjolskog vlasnika prestižne žute majice poslije legendarnog Miguela Induraina 1995. godine.

Prethodni kronometar u Albiju najbliži mu je pratitelj Cadel Evans odvezao minutu i četiri sekunde brže, a Australac je dodatne nade polagao u prošlogodišnji Tour de Romandie na kojem je Contador uoči 20 kilometara dugačkog kronometra imao 24 sekunde prednosti da bi je vozač Predictora dostigao te na koncu preokrenuo u vlastitu od 51 sekunde.

Contadora je inače pred današnji start posjetio sedmerostruki pobjednik Lance Armstrong, a Španjolac se hrabrio: "Spreman sam. Neće biti lako, ali dat ću sve od sebe jer svjestan sam što današnji dan može značiti za moju daljnju ne samo karijeru nego i uopće".

Kronometar je, pak, "vožnjom života" osvojio Levi Leipheimer prohujavši prosječnom brzinom od 53 kilometra na sat do cilja u 1:02.44 sat odnosno 54 sekunde brže od drugoplasiranog Evansa i gotovo dvije minute ispred Vladimira Karpetsa na trećem mjestu. Contador je stigao odličan peti s nešto više od dvije minute manjka.

U konačnom poretku prije posljednjeg dana i 146 kilometara dugačke etape između Marcoussisa i pariških Elizejskih poljana, Contador je sačuvao 23 sekunde nad Evansom kojem se opasno približio Španjolčev momčadski kolega Leipheimer. Ne bude li, međutim, šokova, Contadora će sutra okruniti kao ujedno prvog pobjednika penjača nakon Marca Pantanija 1998. godine.

Rezultati:
1.Leipheimer (SAD, Discovery Channel) 1:02.44
2.Evans (Australija, Predictor Lotto) +0.51
3.Karpets (Rusija, Caisse d´Epargne) +1.56

Poredak:
1.Contador (Španjolska, Discovery Channel) 87:09.18
2.Evans (Australija, Predictor Lotto) +0.23
3.Leipheimer (SAD, Discovery Channel) +0.31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!