Ostali sportovi

Contador žut od sreće

Maja Giljanović • nedjelja, 29.07.2007.

Alberto Contador pobjednik je 94. izdanja Tour de Francea nakon 3547 kilometara kroz Englesku, Belgiju, Španjolsku i Francusku te tri tjedna od starta Le grand Bouclea 7. ovog mjeseca u Londonu i današnjeg trijumfalnog prolaska pariškim Elizejskim poljanama...

Mladi je Španjolac bez poteškoća obranio jučerašnjim kronometrom smanjena, ali na koncu dovoljne, 23 sekunde prednosti nad drugoplasiranim Australcem Cadelom Evansom i 31 nad momčadskim kolegom, Amerikancem Levijem Leipheimerom na trećem mjestu.

Contador je unatoč očitom talentu kojeg je među ostalim pokazao ove sezone pobjedivši na utrci Paris-Nice ogromno iznenađenje, a pobjeda mu je pristigla uvelike zahvaljujući još uvijek neraščišćenom slučaju Rasmussen. Danca je, podsjetimo, pet dana prije kraja njegov Rabobank poslao kući ne zbog dopinga nego laganja o mjestu boravka i izbjegavanju dopinške kontrole. 33-godišnjak se ne misli tek tako pomiriti sa sudbinom pa je već angažirao odvjetnički tim.

Baš kao i jedan od glavnih favorita ovogodišnjeg Toura, Aleksandar Vinokurov. Kazahstanac je protjeran nakon pada na A nalazu, a usprkos danas potvrđenim rezultatima B uzorka na krvni doping, 33-godišnjak je uvjeren u pogrešku laboratorija i vodi organizatore na sud (angažirao je inače odvjetnika koji je lani zastupao Floyda Landisa čija je sudbina, pak, još uvijek nejasna).

Posljednju 20. etapu - san svih sprintera, osvojio je Daniele Bennati u ludom finišu obranivši se od napada Thora Hushovda i Erica Zabela. Contadorova, pak, prednost, ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje jer se peloton svih 146 kilometara između Marcoussisa i Pariza uglavnom držao čvrsto zajedno.

Madriđanin je inače najmlađi ukupni pobjednik još od 1997. i pobjede Jana Ullricha, prvi (ukupno peti) je Španjolac od 1995. i Miguela Induraina, a njegove 23 sekunde prednosti nad prvim pratiteljem druga je najmanja razlika u 104 godine povijesti Toura (Greg Lemond 1989. je slavio s osam sekundi ispred Laurenta Fignona. Mladić je do ukupnog slavlja stigao u svom tek drugom nastupu, a lanjsko je izdanje propustio nakon izbijanja "afere Puerto" zbog koje je kao član Astane suspendiran s utrke (ustraje, međutim, na nevinosti i tvrdi: "Bio sam samo na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme").

Maillot jaune je dakle Contadorov jednako kao i maillot blanc namijenjen najboljem mladom vozaču, sprinterski maillot vert ide Belgijancu Tomu Boonenu dok je točkasta majica najboljem penjaču pripala Španjolcu Mauriciju Soleru. Najuspješniji su, pak, u momčadskom plasmanu Amerikanci iz Discovery Channela.

Rezultati:
1.Bennati (Italija, Lampre) 3:51.01
2.Hushovd (Norveška, Credit Agricole) 0.00
3.Zabel (Njemačka, Milram) 0.00

Poredak:
1.Contador (Španjolska, Discovery Channel) 87:09.18
2.Evans (Australija, Predictor Lotto) +0.23
3.Leipheimer (SAD, Discovery Channel) +0.31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!