Ostali sportovi

Novi hrvatski rekord neprikosnovene Blanke

Maja Giljanović • ponedjeljak, 30.07.2007.

Blanka Vlašić iz mitinga u miting ruši granice svog, hrvatskog, a po svemu sudeći stiže vrijeme i svjetskog rekorda...

23-godišnja se Splićanka okitila pobjedom na mitingu u Solunu, a istinu za volju na put u Grčku se uputila kao u vlastito dvorište. Konkurencija na Olympic meeting Thessalonikiju, naime, nije ulijevala osobit strah jer prva je konkurentica Blanki na papiru, a pokazat će se i zaletištu, bila Kanađanka Nicole Forrester jer se Venelina Veneva nije pojavila budući je pod posebnom prismotrom IAAF-a (nezadovoljnog presudom Bugarskog atletskog saveza koji je odbacio B uzorkom potvrđeni doping nalaz).

31-godišnja Forrester je inače četverostruka državna prvakinja bez, međutim, značajnijih međunarodnih rezultata. Dosad je letvicu preletjela na najviše 195 centimetara postavljenih u veljači u Arnstadtu (ponovno u Lilleu prije mjesec dana), a draga je gošća krajem drugog mjeseca bila na splitskim Gripama (188) te početkom srpnja na Hanžeku (185).

Dvostruka svjetska juniorska prvakinja iz Santiaga i Kingstona je natjecanje otvorila skokom na 183, a visoko je nadletjela letvicu na sljedeća tri podizanja - 189, 195 i 199 - sve iz prvog pokušaja.

Usprkos obaranju svog rekorda (199), Forrester nije kalibar brončane s dvoranskog prvenstva prošle godine pa je Blanka sama nastavila u borbi s visinama. Letvicu je podigla na 202 koje preskače iz drugog pokušaja i postavlja novi rekord mitinga (prošlogodišnju je, pak, pobjednicu Olgu Kaliturinu nadmašila za ogromnih 13 centimetara).

Uslijedila je visina od 206 odnosno novi hrvatski rekord koji joj je za dlaku izmaknuo prije pet dana u Monte Carlu, a s obzirom da je od Madrida i preskočenih 205 kojima je nadvisila samu sebe i 204 postavljenih u Dohi, prošlo punih 10 dana vratio se i taj prijeko potrebni psihički naboj i glad za novim rekordom. Letvica se srušila u prvom pokušaju, ali je drugim, tehnički besprijekorno izvedenim savršeno tempiranog odskoka nad strunjačom, Blanka izborila ponovni napad na svjetski rekord Stefke Kostadinove.

Bugarka je, podsjetimo, 209 centimetara preskočila još 1987. godine u Rimu, a unatoč svim trima rušenjima 11. pobjeda od kojih osam uzastopnih, a 10 s preskočenim minimalnih 200 centimetara, najsavršenija su moguća najava skorom Svjetskom prvenstvu.

Prije puta u Japan i lova na svjetsku titulu (objektivno - tko joj može stati na rep?), Blanki predstoji još Super Grand Prix miting u Stockholmu 7. kolovoza.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!