Košarka

Tomić minirao povratak Kukoča

Kristian Hohnjec • utorak, 31.07.2007.

Prvenstvo Europe 1999. godine u Francuskoj, trebalo je biti povratak Hrvatske u elitu, na postolje. Toni Kukoč ponovno je obukao hrvatski dres, očekivanja su bila velika. Boško Božić imao je na raspolaganju etablirane euroligaške klase poput Veljka Mršića i Damira Mulaomerovića, bili su tu mladi Gordan Giriček i Nikola Vujčić, ali uzalud. Pojavio se Dražen Tomić, da pojavio....

Natjecanje smo otvorili ohrabrujućom pobjedom protiv Italije, nakon što smo na poluvremenu gubili čak 19 razlike. Problemi su počeli već u drugom susretu protiv Turaka, izgubili smo 70:63, tada malo poznati Hidayet Turkoglu zadavao je velike probleme našoj obrani. Pobjeda protiv Bosne i Hercegovine unaprijed je bila upisana, na kraju smo je jedva ostvarili uz 13 skokova i sedam asistencija Kukoča.

Slika 1 od 1.
Foto: Karlo Dževerlija

Druga faza natjecanja otvorena je pobjedom protiv nejake Češke, da bi nas istom lakoćom svladala Litva Arvydasa Sabonisa i Šarunasa Jasikevičiusa. Odlučivala je utakmica protiv Njemačke, trebali smo "Švabe" dobiti i osigurati ulaznicu za četvrtfinale. Činilo se izvedivim, i više od toga, smatralo se kako ćemo sigurno proći dalje. Nismo, niti blizu. Dražen Tomić odigrao je kao Dražen. Najveća utakmica karijere, sve je ulazilo, baš protiv nas. Ulazilo je i 21-godišnjem Dirku Nowitzkom, koji je odradio tek neuvjerljivu prvu sezonu u Dallasu.

Tu je bio kraj, nismo dobili priliku odmjeriti snage sa Jugoslavijom, osvojili smo 11. mjesto, taman ispred Čeha i Makedonaca. Tomić, čovjek s hrvatskom putovnicom, roditelji iz Žepča. Paradoksalno, neočekivano zasjao je jače od naše NBA zvijezde Tonija Kukoča. Niti on, niti Boško Božić nisu uspjeli Hrvatsku vratiti na staze stare slave. Pepsi je nakon francuskog debakla ubrzo potonuo na margine naše košarke, a Kukoč (14.5 koševa, 6.3 skoka i 6.3 asistencije po susretu) je, pokazat će se, protiv Njemačke posljednji put oblačio hrvatski dres. Također, ostat će zabilježeno da su čar Eurobasketa osjetili i Ivan Tomeljak, Joško Poljak, odnosno Hrvoje Henjak.

Nokaut faza tako je počela bez nas, a veliko iznenađenje priredili su Španjolci koji su u tijesnoj utakmici četvrtfinala slavili 74:72 protiv favoriziranih Litavaca. Karnišovas i Jasikevičius odradili su svoje, no nedostajao je učinak Sabonisa koji je imao problema s osobnim pogreškama. Španjolci su slavili iznimnu večer Alberta Herrerosa, najboljeg strijelca natjecanja. Furia je ušla u finale nakon još jedne sjajne šuterske izvedbe Herrerosa, ovaj put zabio je koš više - 29. Dovoljno za pobjedu protiv Francuza Antoinea Rigaudeaua.

Slika 2 od 3.
Foto: MINA

Drugo polufinale donijelo je veliko iznenađenje, Jugoslavija je bila favorit. Bila je to odlična ekipa na papiru, Divac, Bodiroga, Danilović....Italija ih je ubila obranom, zaustavila na 62 poena, Bogdan Tanjević perfektno je pročitao igru Jugoslovena. Gregor Fučka i Andrea Meneghin obavili su napadački dio, pobjeda 71:62 i veliko finale protiv Španjolaca. Finale koje nitko nije očekivao, finale koje nije ponudilo lijepu košarku, u kojem je gotovo polovina koševa postignuta s linije za slobodna bacanja. Ponovno im je obrana donijela sve, 64:56 za Azzurre. Meneghin je postigao samo dva koša, ali je Herrerosa "strpao" u džep. Carlton Myers i Fučka postali su zaštitna lica sjajnog uspjeha Italije.

Bilo je to veliko iznenađenje, Italija na krovu Europe. Neočekivano, ali zasluženo, iako nisu imali najbolje indvidualce. Tanjević je napravio odličan posao, obrana je funkcionirala fantastično, a vrhunska klasa Fučke i Myersa vadila ih je u trenucima kada nije išlo. Utješnu brončanu medalju osvojila je Jugoslavija lakom pobjedom protiv Francuza. Slovenac Gregor na kraju je bio proglašen MVP-em natjecanja, Sabonis je bio najbolji skakač, Kukoč dodavač.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!