Ostali sportovi

Priča o ludom i zbunjenom

Bruno Blumenschein • srijeda, 01.08.2007.

Sve je riješeno. Sedmi sektor hrvatske odbojke je na pragu izlaza iz krize, novinari su imali prilike biti na predavanju o organizaciji sustava i prava, a glavno rješenje je isprika Rade Malevića i dolazak "bivših" reprezentativaca s Bjelolasice u Poreč. To bi bilo ukratko prepričana konferencija za novinare Hrvatskog odbojkaškog saveza...

Najčešća rečenica ovih dana u hrvatskoj odbojci je - "Da mi netko ovo priča ja mu ne bih vjerovao". Desetak dana je trajala prepirka (bivšeg) izbornika Rade Malevića s čelnicima Hrvatskog odbojkaškog saveza, nakon čega je u priču ušao ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, sastao se s obje strane i približio situaciju kraju.

"Nakon dva dana intenzivnih razgovora i upravljanja krizom, ali ne u hrvatskoj odbojci, koja ima sedam sektora, muške i ženske kadetske, juniorske i seniorske te odbojku na pijesku, već samo u tom jednom sektoru. Tako da se radi samo o jednom sektoru, sedmom dijelu odbojke, muškom seniorskom.", otvorio je oči svim nevjernicima koji misle drugačije, predsjednik HOS-a Andrija Popović.

Jer, nije kriza kada muška juniorska reprezentacija ide na službeno natjecanje u sportskoj opremi ženske reprezentacije, niti kada se tvrdi da ženska reprezentacije nije bila na Bjelolasici prošle godine u osmom mjesecu, već je kriza kada izbornik muške reprezentacije Rade Malević govori o takvim stvarima. Kako vam nije jasno? Evo, još jednom će predsjednik Popović objasniti.

"Nakon neprihvaćanja odluke Rade Malevića, jer nije imao snage da prihvati činjenicu da ga je smijenilo legalno tijelo na legalan način, nastavio je s planom priprema na Bjelolasici, gdje su mu se pridružili bivši hrvatski reprezentativci, odnosno sastav koji je odveo Hrvatsku na slijedeće Europsko prvenstvo.", rekao je prvi čovjek hrvatske odbojke. Drugim riječima, legalno tijelo može donijeti legalnu odluku kako Hrvatska treba igrati u žutim tenisicama i tu nitko ne treba prigovarati. I u potpunosti se slažemo s konstatacijom da je "poštivanje sustava stečevina 21. stoljeća".

Bez sarkazma vam donosimo dio o razgovorima s ministrom Primorcem i predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Matešom, koje je gospodin Popović ovako opisao: "Jučer sam imao razgovor s ministrom Primorcem na kojem sam rekao da sam, u želji da na EP idu najbolji igrači, spreman na kompromis. Inzistirao sam, međutim, da u kompromis ne mogu ići jednako sustav i parasustav, odnosno da u kompromis ulazimo ako imamo jednak nazivnik za pravni legalitet, odnosno legitimitet.", a završni sastanak je bio danas (srijeda): "Danas smo se ponovno sastali ministar Primorac, predsjednik HOO Zlatko Mateša i ja, kao predsjednik HOS-a. Mogu konstatirati da smo došli do slijeda koraka koji se moraju činiti kako bi se izašlo iz krize.".

Pet koraka za izlaz iz krize

1. Igrači koji su na pripremama na Bjelolasici, priključit će se igračima u Poreču.
2. Rade Malević ima dati priopćenje vezano za neodrživost metoda djelovanja van sustava i ispričati se.
3. Predsjednik HOS-a, kao predsjednik Izvršnog odbora HOS-a, sazvat će Izvršni odbor na kojem će se preispitati odluka donesena 20. srpnja 2007. godine.
4. U interesu hrvatskog športa i odbojke je da hrvatska vrsta nastupi u najjačem sastavu.
5. Apelira se na igrače da ovo preostalo vrijeme prije Europskog prvenstva iskoriste za pripreme za što bolji nastup muške odbojkaške reprezentacije."

Pokušali smo dobiti odgovor od predsjednika Popovića znače li druga i treća točka, da ukoliko se gospodin Malević ispriča, Izvršni odbor ga vraća na funkciju izbornika, međutim, dobili smo samo predavanje o tome kako je predsjednik samo jedan dio Izvršnog odbora te da tijelo može preispitivati svoje odluke, što će i učiniti. Dakle, moguća je situacija i u kojoj se prva točka ispuni (igrači se priključe "legalnoj" reprezentaciji), Rade Malević se ispriča, a zatim Izvršni odbor zaključi kako je njihova odluka o smjeni bila dobra te da ostaje na snazi.

Cijelo to vrijeme je kraj predsjednika Popovića bio i sadašnji izbornik Leo Barić, koji je nakon izjave od prije neki dan o tome kako "Hrvatska može skupiti dobru ekipicu za EP", na konferenciji za novinare u srijedu bio puno sigurniji te je ustvrdio da "igrači u Poreču mogu nadoknaditi vrlo velik broj reprezentativaca koji su odveli Hrvatsku na Europsko prvenstvo". Izbornik Barić je istaknuo kako mu je drago da je ova situacija pokazala da u Hrvatskoj ima još kvalitetnih igrača te da u reprezentaciji trebaju igrati najbolji, a ne podobni ili samo iz jednog kluba.

U jednom trenutku se čak došlo i do odbojkaškog dijela te je ustvrđeno kako se u mjesec dana mora napraviti nešto "što graniči s nemogućim", kako je ustvrdio izbornik Barić. Hrvatskoj je tako nakon odlaska u Brazil otpala mogućnost i odlaska u Iran, odnosno pripremne utakmice s njihovom reprezentacijom. Zato će se obnoviti kontakti s reprezentacijom Srbije, Slovenije i Slovačke. Drugim riječima, spasit će se što se spasiti da.

Međutim, po predsjedniku Popoviću se ne spašava puno jer kako je napomenuo: "Petnaest od šesnaest reprezentacija s ovog Europskog prvenstva je igralo ili Svjetsku ili Europsku ligu, a mi nismo imali niti jedan check point. Po tome su nerealne najave kako Hrvatska konkurira za medalju, kada se znaju kvalitete Italije, Bugarske, Poljske i Rusije. Medalja bi bila poklon iz Međugorja.", a zatim se i zapitao: "Je li bolje biti trinaesti sa sustavom ili jedanaesti bez sustava?". Rijetki bi smislili bolju motivaciju prije konačnog (?) okupljanja reprezentacije.

Vremena nema, spisak od 22 igrača koji će konkurirati za odlazak na Europsko prvenstvo u Rusiju početkom rujna, iz HOS-a se šalje 3. kolovoza, a na potezu su Rade Malević i najbolji hrvatski odbojkaši.

Može li se svemu ovome dati pravi zaključak? Koji je smisao Hrvatskog odbojkaškog saveza nego osiguranje najboljih uvjeta hrvatskim reprezentativcima za pripreme prije Europskog prvenstva? Je li HOS to učinio? Nije. Je li odluka o smjeni izbornika Malevića dva dana prije okupljanja reprezentacije bila najbolja za hrvatsku odbojku? Nije, jer su izgubljeni dani i dani priprema. Je li ovo put hrvatske odbojke? Očito je, zbog čega je sve veći dio sportske javnosti ogorčen. Možda da pokrenemo akciju "Dajmo da igraju", a za čelne ljude HOS-a akciju "Dajmo da se igraju s hrvatskom odbojkom". Tko je tu lud, a tko zbunjen, ne znaju ni oni sami...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!