Košarka

Juniori uvertira Eurobasketu

Kristian Hohnjec • četvrtak, 02.08.2007.

Posljednje Europsko prvenstvo omladinskih uzrasta ovog ljeta bit će ono U-18 u Španjolskoj. Draž i medijsku pompu uvertiri u seniorski Eurobasket dat će nastup domaćeg fenomena Rickya Rubija. Naša reprezentacija na natjecanje je otputovala ambiciozno, nakon serije pobjeda u pripremnim susretima...

Glavni adut momčadi Darka Kunca bit će splitska "četvorka" Mario Delaš, ponajveći talent svoje generacije u europskim okvirima. Pomoć bi trebao imati u Ciboninom strijelcu Filipu Krušlinu, odličnom playmakeru Dubrave Karlu Vragoviću, te fizički nadarenom zadarskom krilu Pavlu Marčinkoviću. Ipak, naša će reprezentacija biti dosta oslabljena neigranjem dvojice igrača iz petorke. To su Real Madridov Bojan Bogdanović i Cibonin Tomislav Zubčić, koji zbog ozljeda nisu na raspolaganju.

Naši su košarkaši tijekom priprema nizali pobjede, međutim protiv momčadi koje ne spadaju u elitu. Natjecanje otvaramo protiv Slovenaca, dok su sa nama još u skupini Njemačka i Litva. Potonji predvođeni odličnim trolistom Žalgirisa Cepukaitis - Motiejunas - Janavičius bit će nam najveća prijetnja, dok bi preostale dvije ekipe realno trebali svladati. Ždrijeb nas doista nije mazio, pa ćemo polufinale u drugoj fazi natjecanja tražiti protiv dva najveća favorita - Španjolske i Srbije.

Uz dominantnog Rubija Španjolci, koji su pomeli konkurenciju u pripremama, također imaju odličnog Pabla Aguilara, dok su srpski mladići ovog ljeta osvojili sve što se osvojiti dalo. Njihov će sastav predvoditi MVP U-19 Svjetskog prvenstva, snažni Milan Mačvan, a pomoći će mu bekovi Filip Čović i Stefan Stojačić.

Uz spomenute zvjezdani status u Madridu imati će i golemi, 215 centimetara visoki Grk Kosta Koufos, nasljednik Grega Odena na Ohio Stateu i budući NBA igrač. Prvenstvo počinje u petak, a naši će košarkaši nakon pet godina pokušati doći do prve juniorske medalje. Otvaramo protiv Slovenaca, igra se u 17.30 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!