Košarka

Talent koji tek treba iskoristiti

Branimir Korać • petak, 03.08.2007.

Damir Markota jedan je od onih u koje Jasmin Repeša polaže povjerenje. Perspektivna četvorka u Španjolskoj bi trebala dobiti važnu ulogu i biti jedan od faktora iznenađenja za naše protivnika...

Damir Markota sigurno je jedan od onih koji predstavljaju budućnost hrvatske košarke. Šveđo iza sebe ima buran život u kojem je prošao i probao ono što neki neće tijekom cijelog života. Rođen je u Sarajevu i u vrijeme ratnih strahota obitelj je napustila glavni grad Bosne i Hercegovine i otišla u Švedsku.

Damir Markota

Mjesto rođenja: Sarajevo

Datum rođenja: 26.12.1985.

Visina: 209 centimetara

Pozicija: krilni centar

Klub: Milwaukee Bucks

U Švedskoj je Markota naučio prve košarkaške korake, bilježio čak i nastupe za švedsku reprezentaciju do 14 godina u društvu s Poljakom Lampeom, no i sam je znao da to nije to. Želio je košarku igrati na višem nivou i preko interneta je saznao za Cibonin kamp, kontaktirao klub i stigao na probu. U Zagrebu su prepoznali talent, tada još Damira Omerhodžića, i ostao je u Hrvatskoj. Ono što je u Švedskoj igrao, sam Markota će okarakterizirati više haklom uz dva treninga tjedno, nedovoljno za ozbiljnu košarku.

Kao jedan od najtalentiranijih Ciboninih klinaca vrlo brzo je uz Luku Žorića priključen prvoj momčadi, zabilježio je par minuta u završnicama susreta, ali vrlo brzo je otišao na posudbu u Zabok i Karlovac. U društvu A-2 ligaša dobio je priliku, igrao je i razvijao talent te su u Zagrebu odlučili vratiti ga u krug prve momčadi gdje je od sezone 2003/2004. Te sezone Markota se nije previše naigrao, dobivao je minute na kapaljku i više se bavio noćnim životom nego situacijom na terenu.

Puno izlazaka, duge noći, kašnjenja na treninge, doveli su ga na novinske stupce, umjesto da je tamo došao svojim talentom. Međutim, na vrijeme je shvatio kako mu to neće donijeti puno dobrog u karijeri i prionuo je treningu, zaboravivši na besane noći i lumpovanja.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

''Sve je to iza mene, ovo je novi Markota'', najavio je Šveđo uoči sezone 2005/2006 i tako je i bilo. Pokazao je zrelost na terenu, odigrao niz utakmica na vrlo visokom nivou te postao jedan od važnijih igrača u Ciboninom rosteru. Bila je to ujedno sezona pune afirmacije i to su prepoznali NBA skauti te je Markota na draftu 2006. godine izabran od strane San Antonio Spursa te planirano mijenjan u Milwaukee Buckse.

Iako se očekivalo kako će još barem jednu sezonu odraditi u Ciboni ili Europi, Bucksi su odlučili odmah potpisati ugovor s Markotom za što su platili Ciboni na ime odštete 500 tisuća dolara. Prva sezona u NBA ligi je iza našeg reprezentativca, u dva navrata je bio poslan u Tulsu u NDBL, a u vrijeme dok je bio u rosteru Bucksa, skupljao je uglavnom mrvice - očekivano obzirom na konkurenciju.

Markota je klasična četvorka koja može biti od velike koristi našoj reprezentaciji. Vrlo pokretljiv, brz, dobar šuter za tri poena, a po povratku iz SAD-a i kudikamo fizički jači igrač. U igri ima vica, može odigrati neočekivano, ali još uvijek treba raditi da bi bio ono što se od njega očekivalo i očekuje. Velika mana mu je tehnika vođenja lopte i na tome svakako mora više poraditi. Obrana mu nije na najvišoj razini za što su djelomično krive i predispozicije koje posjeduje, no zato je ofenzivno vrlo neugodan i kvalitetan.

U pripremama za Eurobasket 2005. godine u Srbiji i Crnoj Gori pokazao je kako može igrati s velikim dečkima, no nije se uspio izboriti za mjesto u rosteru. Obzirom na brojne probleme koje Repeša ima ove godine sa slaganjem reprezentacije, Markoti mjesto u 12 ne bi smjelo izmaći.

Svakako, svijetla budućnost je pred njim – ukoliko to bude znao iskoristiti. Posjeduje veliki talent, no nije sve u talentu, dosta toga je i u radu i sportskom životu. Ukoliko sve podredi cilju svjetlije budućnosti, morao bi vrlo brzo preuzeti jednu od vodećih uloga u reprezentaciji, ono što mu od početaka predviđaju.

Karijera Damira Markote

Cibona NLB (01/02) – 2 minute, 0.7 skokova.

Šanac Karlovac (02/03) – 17.7 poena, 6.7 skokova

SP U19 (2003.) – 5.8 poena, 4.2 skoka

Cibona NLB (03/04) – 8.5 minuta, 3.8 poena, 2.8 skokova

Cibona Euroliga (03/04) – 2.0 poena

Cibona NLB (04/05) – 16.7 minuta, 5.4 poena, 3.4 skoka

Cibona A-1 liga (04/05) – 3.5 poena, 2.4 skoka

Cibona Euroliga (04/05) – 13.0 minuta, 3.5 poena, 2.0 skoka

EP U20 (2005.) – 18.3 poena, 10.8 skokova, 2.9 asistencija

Cibona NLB (05/06) – 21.7 minuta, 8.3 poena, 4.4 skoka, 1.1 asistencija

Cibona Euroliga (05/06) – 21 minuta, 7.8 poena, 5.1 skok

Kvalifikacije za EP 2007. – 17.2 minute, 5.7 poena, 4.5 skoka, 0.8 asistencija

Milwaukee Bucks (06/07) – 5.7 minuta, 1.7 poen, 1.0 skok.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!