Košarka

Hrvatski preokret protiv Srbije

Bruno Blumenschein • petak, 03.08.2007.

Hrvatska košarkaška reprezentacije je uspješno prošla u finale pripremnog turnira u Bormiju, gdje je sa 84:76 svladala Srbiju. Tako su igrači Jasmina Repeše uspješno preokrenuli zaostatak od devet poena s kraja prvog dijela...

Prvih 20 minuta u susretu između Hrvatske i Srbije je proteklo u oscilacijama s obje strane uz nastavak lošeg šutiranja hrvatskih reprezentativaca. Izbornik Repeša je odlučio od početka u petorku uvrstiti Marina Rozića, kako bi zaustavio Milana Gurovića, ali je puno bolji posao od Ciboninog igrača napravio Marko Tomas.

Hrvatska je odlično otvorila susret, vodila i sa 13:3 nakon šest minuta igre, ali Srbiju u egal vraćaju Gurović i Darko Miličić šutevima za tri poena. U izjednačenoj igri Repeša se odlučio za postavku s dva visoka igrača, koju je forsirao tijekom svih 20 minuta, a vrlo dobar posao uz Kasuna je obavljao Stanko Barać.

Promašaji otvorenih šuteva Roka Ukića i ostalih vanjskih igrača Srbija kažnjava u završnici poluvremena serijom 12:2 za odlazak na odmor s osjetnijih 42:33. Zanimljivo je kako od 18. minute u hrvatskim redovima nema Marija Kasuna, kojeg je izbornik Repeša poslao u svlačionicu zbog prigovora.

U momčadi večeras nije bilo Damir Miljkovića i Lukše Andrića, čije vrijeme je dobro upotpunio kapetan Nikša Prkačin.

Veći dio treće četvrtine je protekao u smanjivanju srpske prednosti, a konačan preokret smo napravili krajem treće četvrtine. Odgovorio je Gurović ubačajima iza crte 6,25, ali Hrvatska serijom 12:2 u posljednjoj dionici susreta prelama susret na svoju stranu. Točnije, Marko Popović i Zoran Planinić su ubacili svaki po dvije trice čime smo otišli na osjetnijih pet koševa razlike.

Marija Kasuna u svlačionici je zamijenio Marko Tomas, koji je dvije sekunde prije kraja treće četvrtine napravio prekršaj na Marku Jariću, a sve to dok lopta nije bila u igri. Nadopunio je svoju grešku Križevčanin s tehničkom pogreškom, što je izborniku Repeši bilo dovoljno za "jezikovu juhu" i pokazivanje prema svlačionici. " Dok sam ja ovdje ili ćemo biti najbolji najbolja ekipa u Europi ili neće biti njih ili mene.", rekao je Repeša na kraju susreta.

"Povratnik" u drugom dijelu Mario Kasun je dominirao ispod oba obruča te je sa 16 koševa i 10 skokova upotpunio double-double učinak. Popović je dodao 13 poena, od čega 10 u posljednjoj četvrtini, dok je Planinić ubacio sedam poena te dodao po pet skokova i asistencija. Srbiju je predvodio Milan Gurović sa 21 poenom, dok je Darko Miličić dodao 11 poena.

U subotu (20:30) na rasporedu je finalni susret u kojem će Hrvatska po drugi put u nekoliko dana imati priliku suprostaviti se domaćinu Italiji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!