Košarka

Hrvatskoj finalni poraz od Italije

Bruno Blumenschein • subota, 04.08.2007.

U finalu pripremnog turnira u Bormiju reprezentacija Hrvatske poražena je od Italije sa 66:72, čime su naši igrači propustili priliku da uzvrate domaćinu za uvjerljiv poraz iz prve pripremne utakmice...

Finale pripremnog turnira u Bormiju donijelo je Hrvatskoj poraz 66:72 od Italije u neizvjesnoj završnici iako su naši reprezentativci bili u vodstvu tijekom većeg dijela susreta. U konačnici je presudila veća uigranost Italije i mladi Danilo Gallinari, koji je u posljednjoj minuti uz važan skok u napadu blokirao Marka Banića i time omogućio svojoj reprezentaciji osvajanje turnira.

Početno ispitivanje snaga prekinuo je Mario Kasun, potvrdivši još jednom kako spada u najbolje europske centre. U nekoliko navrata je potpuno izludio talijansku obranu, dok je pod našim obručem dominirao u skoku. Jasmin Repeša je na klupi ostavio Marka Popovića, koji je donio dodatnu energiju i sa Nikšom Prkačinom iskustvom odveo Hrvatsku na 19:12 pri kraju prve četvrtine.

Italija se vraća u drugoj četvrtini kada oba izbornika rade brojne rošade nakon čega pada ritam igre. U brojnim pogreškama Hrvatska nije uspjela nastaviti s dobrim šutiranjem iz prve četvrtine (šut 7/10), kada su precizni bili Popović i Damir Markota, a Italija pogurana sudačkom trojkom se vraća u egal (22:20). Tada na scenu ponovno stupa Kasun, koji za 26:22 zakucava preko tri Talijana. Uzvratio je atraktivnim zakucavanjem i Marco Belinelli, koji je bio najbolji pojedinac u redovima azzura, a na poluvrijeme se odlazi sa 32:30 za Hrvatsku.

Uz devet skokova više i šut 6/18 u drugoj četvrtini plus dva je bio jako dobar rezultat, a Italija je osim Belinellija i Andrea Bargnani imala deset slobodnih bacanja više od naših reprezentativaca.

Povratak iz svlačionice je značio i ambiciozniju Italiju, koja s dvije trice Bargnanija i prodorom Belinellija prelazi u vodstvo. Hrvatska je imala problema s presingom Italije na organizatoru igre, kao i s branjenjem protivničkih visokih igrača jer nisu dobro reagirali Marko Tomas, Mario Stojić, kao niti Marin Rozić. Dodatne probleme Hrvatskoj je donio vlastiti kapetan Prkačin, koji je u 26. minuti zaradio isključenje zbog udaranja Mordentea u glavu.

Kada se činilo kako bi Hrvatska mogla u potpunosti pasti odlično je reagirao Roko Leni Ukić, koji je osim u obrani odlično izreagirao u kontra napadima te time donosi Hrvatskoj 52:51 na kraju treće četvrtine. Izbornik Repeša je u posljednjoj četvrtini na centarskim pozicijama forsirao Banića i Stanka Barača, a mladi igrač Širokog je odlično reagirao u napadu, dok je u obrani nekoliko puta propustio zatvoriti skok.

Vrlo važnu tricu u 38. minuti ubacuje Marko Popović, kojeg je kod udvajanje odlično pronašao Banić za 63:60. Ipak, trica Bargnanija i iskusni Bulleri Italiji donose 65:63, a nakon blokade Gallinarija nad Banićem, talijanska momčad je s lakoćom došla do konačnih 72:66.

Italiju je do uspjeha predvodio Belinelli sa 15 poena, dok je Gallinari dodao 14 koševa, a Bargnani je završio sa 12 poena. U hrvatskim redovima Kasun je zabio 14 poena, Popović 10, a Ukić devet poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!