Automoto

Hamilton do pobjede u Mađarskoj

Ante Kojundžić • nedjelja, 05.08.2007.

Britanac Lewis Hamilton došao je do svoje treće pobjede u karijeri vodeći od samog starta i vozeći bez ijedne pogreške. Uspio se oduprijeti napadima Kimija Räikkönena i odnijeti pobjedu na Hungaroringu...

Hamilton je na startu dobro krenuo, jednako kao i Räikkönen koji je s treće pozicije uspio preteći Nicka Heidfelda (BMW). Malo niže u poretku slabiji start je imao Fernando Alonso te izgubio jednu poziciju.

Od prvog kruga Hamilton je nizao odlične krugove i malo se odvojio od Kimija koji je bio na tri sekunde zaostatka. Uoči prvih ulazaka u boks Finac je uspio smanjiti prednost McLarenova vozača, ali mu se nije uspio dovoljno približiti da bi pokušao bilo kakav napad.

Vezane vijesti

Nakon ulazaka u boks Hamilton je ostao u vodstvu dok ga je slijedio Kimi. S druge strane, Alonso je uspio napraviti par pretjecanja na početku i domoći se šeste pozicije, ali onda je naišao na Ralfa Schumachera (Toyota) kojeg nije mogao zaobići. Da stvari budu još gore po Španjolca, poslije ulazaka u boks nije uspio izbiti ispred Ralfa, a još ih je obojicu kroz bokseve pretekao Robert Kubica (BMW).

Dvojac na vrhu nastavio je bitku. Kimi se vozio na sekundu razmaka od Hamiltona, ali približiti se nije mogao. Stanje je ostalo takvo sve do drugih ulazaka u boks na koji se prvi odlučio Ferrarijev vozač, dok je Hamilton ostao četiri kruga duže te za to vrijeme povećao svoju prednost pa je bez problema zadržao vodeću poziciju.

Alonso je vratio sve ono što je izgubio nakon prvih ulazaka u boks te je poslije drugih pretekao i Ralfa i Kubicu stoga je dospio na četvrto mjesto iza leđa Nicka Heidfelda. Iza leđa Hamiltona se pak našao Kimi Räikkönen koji je na mekšim gumama uspio skinuti svu prednost Britanca.

S petnaest krugova do kraja ni Kimi ni Fernando nisu uspjeli napraviti pokušaj pretjecanja što je logično s obzirom da se na mađarskoj stazi jako teško pretječe. Poredak je ostao isti do kraja utrke pa je do svoje treće pobjede u F1 karijeri došao Lewis Hamilton s minimalnom prednošću ispred Kimija Räikkönena.

Na podij je stao i Nick Heidfeld kojemu je pošlo za rukom zadržati Alonsa iza svog bolida. Četvrti je nakon svega bio Alonso ispred Kubice i Schumachera. Nakon sjajnih kvalifikacija Nico Rosberg u Williamsu je završio na sedmom mjestu, dok je osmi bio Heikki Kovalainen u Renaultu.

Pobjeda je donijela Hamiltonu deset novih bodova te sada ima 80, sedam više od Alonsa na drugom mjestu. Kimi je uspio preteći Felipea Massu u ukupnom poretku za jedan bod. Finac ima 60, a Massa koji je danas završio na 13. mjestu 59.

26. kolovoza na raspredu je VN Turske u Istanbulu gdje će se nastaviti uzbudljiva borba za naslov prvaka.

Rezultati utrke:
1. L. Hamilton (VBR/McLaren) 1:35:52.991
2. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 0.715
3. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 43.129
4. F. Alonso (ŠPA/McLaren) + 44.858
5. R. Kubica (POL/BMW) + 47.616
6. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 50.669
7. N. Rosberg (NJE/Williams) + 59.139
8. H. Kovalainen (FIN/Renault) + 1:08.104
9. M. Webber (AUS/Red Bull) + 1:16.331
10. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1 krug
11. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 1 krug
12. G. Fisichella (ITA/Renault) + 1 krug
13. F. Massa (BRA/Ferrari) + 1 krug
14. A. Wurz (AUT/Williams) + 1 krug
15. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 1 krug
16. S. Vettel (NJE/Toro Rosso) + 1 krug
17. A. Sutil (NJE/Spyker F1) + 2 kruga
18. R. Barrichello (BRA/Honda) + 2 kruga
Nisu završili:
19. V. Liuzzi (ITA/Toro Rosso)
20. A. Davidson (VBR/Super Aguri)
21. J. Button (VBR/Honda)
22. S. Yamamoto (JAP/Spyker F1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!