Košarka

Samo nebo mu je granica

Bruno Blumenschein • ponedjeljak, 06.08.2007.

Podgorica je bila mjesto potvrde Marija Kasuna, a Sevilla i Madrid bi mogli potvrditi potencijal Stanka Baraća koji je otkriven u Bormiju. Znalo se i prije pripremnog turnira da mladi hrvatski centar može puno, ali utakmice protiv Srbije i Italije su dale jake argumente za odlazak 21-godišnjaka na Eurobasket...

Još prije dvije godine je imao prosjek od četiri poena u NLB ligi, da bi u manje od dvije godine postao 39. izbor NBA drafta i igrač vrijedan više od milijun eura. Stanka Baraća, 216 centimetara visokog centra Širokog i hrvatske reprezentacije, želi "pola Europe", a njegovu mekanu ruku i dobar osjećaj za igru hvale svi hrvatski treneri.

Stanko Barać

Mjesto rođenja: Mostar
Datum rođenja: 13.08.1986
Visina: 216 centimetara
Pozicija: Centar
Klub: Široki

Početak priprema u Crikvenici započeo je impresioniran društvom u kojem se nalazi, ali vrlo brzo je stekao status igrača koji sve zadatke ispunjava bez prigovora i s maksimalnim zalaganjem. Takav pristup su mu usadili u Širokom Brijegu, gdje je bio glavni zadatak trenerskog tima, a dolazak Josipa Vrankovića na klupu Širokog je značio i definitivnu afirmaciju u bosansko-hercegovačkoj košarci, kao i osvajanje titule prvaka države.

Međutim, da se priroda nije uplela u priču oko 16. godine kada Barać naglo izrasta do 216 centimetara visine, hrvatska košarka bi imala još jednog organizatora igre. Ovako izbornik Jasmin Repeša ima u svojim redovima centra sa šutom vanjskog igrača, kojem nedostaje iskustva, odlučnosti i čvrstine. Kako je rekao i Larry Bird: "Barać je zaista veliki potencijal, ali je još uvijek lagan. Zna da mora dobiti na masi i čvrstini, ipak je on centar.".

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Jako dobra vijest je činjenica da Barać jako brzo napreduje. Od prvog treninga reprezentacije, kada se dvoranom orilo iz Repešinog grla: "Stanko brže!", u manje od dva tjedna Barać je došao do deset poena protiv Srbije, odnosno šest poena protiv Italije, uz stopostotni učinak iz igre. Dobro je otvarao reket, pogodio sve što je trebao pogoditi, a i smanjio je ispadanja u obrani. Malo pomalo uspio je doći do prve zamjene Kasuna na mjestu centra, ali neke stvari će morati unaprijediti, brzo.

Osim boljeg zatvaranja obrambenog skoka, Barać sa 216 centimetara mora postati "vladar" reketa. Protivnički centri još uvijek prelagano dolaze u prvu poziciju, a u Repešinoj postavci "obrane, obrane i još malo obrane" nema mjesta za igrače koji ne mogu obaviti zadatke. Sve što Barać treba napraviti je nastaviti s dosadašnjom praksom rada bez prestanka i rezultati će doći u skoro vrijeme. Već 13. kolovoza, kada navršava 21 godinu, u susretu s Novim Zelandom na "Svjetskom kupu" u Crikvenici, Barać će imati priliku pokazati novi napredak.

Od igrača kojeg su samo rijetki vidjeli u 12 putnika za Sevillu i Madrid, Barać je stigao do situacije u kojoj ga mnogi vide na centarskim pozicijama protiv Latvije, Portugala i Španjolske. Uz trenera kao što je Jasmin Repeša, mladi hrvatski reprezentativac bi mogao postati jedan od najboljih europskih centara, pogotovo ako se uzme u obzir da ga gledaju najveći europski klubovi. Amerikanci bi rekli "Igrača ne možeš naučiti da bude visok dva metra i 16 centimetara", a Baraću je zaista "samo nebo granica".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!