Košarka

Veliki prgavac Bobby

Kristian Hohnjec • utorak, 07.08.2007.

Robert Montgomery puno je ime jednog od najvećih košarkaških stručnjaka svih vremena, legendarnog The Generala. S jedne strane besprijekoran trener fantastičnih rezultata, s druge čovjek koji je stolcem gađao suce, davio svoje igrače i tjerao ih u plač. Sve to i mnogo više - Bobby Knight....

Knight je svoju trenersku karijeru počeo na West Pointu, odatle i nadimak, već s 24 godine dobio je mjesto glavnog trenera, a jedan od njegovih igrača na Armyu bio je i današnji trener Dukea Mike Krzyzewski. Bob nije odgojio samo famoznog Coacha K, već i još neke današnje NBA trenere poput Mike Woodsona, Randya Wittmana i Isiaha Thomasa. Njegove su metode bile drastične, nepodnošljive za neke, danas 67-godišnji Knight ostao je strah i trepet za svakog igrača.

Legendarni status stekao je na Indiani, trenirao je Hoosierse čak 29 godina. Kada mu je vodstvo sveučilišta u rujnu 2000. uručilo otkaz došlo je do velike pobune igrača i studenata, oproštaju od Indiane svjedočilo je 6000 ljudi, neki su se penjali na krovove i drveća kako bi mogli vidjeti, a ostali stanovnici Indiane gledali su prijenos na televiziji. "Kada vidite Knighta na televiziji, vidite nekoga tko baca stolice, tuče igrače, psuje, ali to nije on. Knightu je stalo i samo nas želi naučiti", rekao je bivši igrač Michael Lewis. I doista Knight je bio napastan, ekscentričan, ali i uspješan. Poznat je po tome da ga se nikad nije povezivalo sa sve češćim skandalima oko regrutiranja igrača, mnogo njih je dolazilo na Indianu samo da bi igrali za Bobbya, njegovi su igrači na sveučilištu ostajali četiri godine, bili su odani.

"Knight bi nas zatvorio u dvoranu, pobacao sve lopte van, i šest bi sati radili samo na obrambenom pozicioniranju. Danima nismo znali taknuti loptu. Mladi ste, najdraže vam je šutirati po košu, a on bi nas silio da radimo nešto što ne želimo. Bob nas je naučio osnovne košarke i zbog toga smo postali uspješni", rekao je jedan od bivših igrača. Drugi nisu imali tako dobro mišljenje o treneru čija je najdraža riječ j..bote: "Ove dvije godine bile su dvije godine pakla, sve zahvaljujući Knightu", riječi su Daryla Thomasa.

O Bobu su se snimali filmovi, napisane su tone teksta, novinare nije volio: "Po mom iskrenom mišljenju novinari su jedan korak ispred prostitucije. Većina nas naučiti pisati u drugom razredu osnovne škole, kasnije se bavi važnijim stvarima". Nakon što je dobio otkaz na Indiani, ubrzo ga je angažirao Texas Tech gdje također nastavlja s dobrim rezultatima. Prgavi Bob Knight ima i drugu stranu, malo je poznato da osim čestitke za Božić pošalje i poklon roditeljima svih bivših igrača.

Bob Knight je hodajuća legenda košarke, najuspješniji trener u povijesti NCAA-a, nitko nema toliko pobjeda, naslova prvaka konferencije, nitko nije odgojio toliko budućih trenera kao on. Knighta NBA nije zanimao, Bob je uživao u odgajanju igrača, učenju osnova, uživao ih je gledati kako iz godine u godinu rastu. Prgav, ekscentričan, poseban tip, čovjek kojeg volite ili mrzite. No, prije svega pošten. Završit ćemo s jednom od njegovih najpoznatijih rečenica: "Kada moje vrijeme na zemlji istekne želim da me pokopate naopako, kako bi mi moji kritičari mogli poljubiti guzicu". Bob, Bobby, jedan jedini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrolNBANCAA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!