Ostali sportovi

Wariner treći najbrži 400-metraš u povijesti

Maja Giljanović • srijeda, 08.08.2007.

Olimpijski pobjednik iz Atene Jeremy Wariner novim se osobnim rekordom pridružio olimpjskom zlatnom iz Seoula Quincy Wattsu na trećem mjestu svih vremena iza svjetskog rekordera i olimpijskog pobjednika iz Atlante i Sydneyja Michaela Johnsona (43.18) odnosno Butch Reynoldsa (43.29) inače trostrukog svjetskog prvaka...

Prethodno prenosimo samo kratku izjavu hrvatske atletske heroine neposredno nakon završetka još jednog u dugačkom nizu vrhunski odrađenih natjecanja: "Imala sam večeras dva cilja: pobjedu i novi rekord mitinga. Oba sam ostvarila, a kao šlag na kraju stigao je novi osobni i ponovni napad na svjetski rekord. Najljepše od svega je što još uvijek imam prostora za napredak, a s obzirom da idem korak po korak i napredujem iz natjecanja u natjecanje, vjerujem da će na koncu stići najveća moguća nagrada".

23-godišnji je, pak, Wariner u Stockholm doputovao s prošlog tjedna za njega razočaravajućih 44.02, a loveći još jedan dijamant (prošlogodišnji mu je ukrala rođena majka) spustio je svoj osobni rekord za 12 stotinki i s vremenom 43.50 za punu sekundu na drugom mjestu ostavio Kerrona Clementa (također osobni rekord 44.48) u šestoj najbržoj utrci na 400 metara svih vremena.

Dijamant je također šestim rezultatom u povijesti zaslužio olimpijski i svjetski prvak Kenenisa Bekele. U savršenim je vremenskim uvjetima na brzoj stazi Olimpijskog stadiona na kojoj je, vrijedi istaknuti, postavljeno 56 od 82 srednje i dugoprugaških svjetskih rekorda, bio nedodirljiv. Drugu polovicu 3000 metara Etiopljanin je istrčao za nevjerojatnih 3:38 i s posljednja tri kruga ispod 58 sekundi slavio s na koncu 7:25.79.

Aries Merritt je pobjedu na 110 s preponama i treći dijamant u muškoj konkurenciji dograbio u foto-finišu; bivši je juniorski svjetski prvak za stotinkicu nadvisio Ryana Wilsona s brzih 13.09. Četvrti je, pak, pripao Kenijcu Paul Kipsiele Koechu koji se upirao dokazati da mu je, usprkos tek četvrtom mjestu na trialsima, mjesto s reprezentacijom u Osaki te je po prvi put u 95-godišnjoj povijesti Olimpijskog stadiona na 3000 metara s preprekama spustio vrijeme na ispod osam minuta; 7:59.42 je ujedno vodeći rezultat postavljen u svijetu ove godine.

Publiku je razdragao Stefan Holm svojom osmom pobjedom u devetom ovogodišnjem nastupu i to s osobnim rekordom 2.35 kojeg je olimpijski pobjednik dosad skakao samo na treninzima. Kajsa Bergqvist nije imala šanse protiv neprikosnovene Blanke, ali se Carolina Kluft okitila pobjedom u dalju jednako kao i Susanna Kallur savršeno tehnički istrčanih 100 s preponama (2.66) za pobjedu nad svjetskom prvakinjom Michelle Perry.

Vrijedi još izdvojiti najbolji ovogodišnji hitac olimpijskog pobjednika Andreasa Thorkildsena. Norveški je motkaš u drugoj seriji bacio 89.49 metara i poslije treće serije se odlučio odmarati i nezainteresirano popratiti ostale (Australac Bannister mu se približio najbliže - svejedno je ostao na zaostatku od preko šest metara), a u dvostrukom je programu Sanya Richards na obje fronte ostala korak prekratka.

100 je metara istrčala za više nego respektabilnih 11.03 popravivši svoj šest godina star rekord za pune 25 stotinke, ali je sunarodnjakinja joj Me´Lisa Barber slavila u stotinku bržem vremenu baš kao i Alyson Felix na 400 metara. Svjetska prvakinja na dvostruko kraćoj dionici prvi se put u karijeri spustila ispod 50 sekundi te je s vremenom 49.70 popravila rekord Galana također zasluživši jednokaratni dijamant.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!