Ostali sportovi

Daleu prvi turnir sezone

Branko Barić • ponedjeljak, 13.08.2007.

Okončan je prvi ovosezonski turnir koji se boduje za svjetsku rang-listu. Velški obračun u velikom šangajskom finalu, zajedno s 48 tisuća funti namijenjenih pobjedniku, otišao je na stranu iskusnijeg Dominica Dalea. Ovo mu je drugi naslov u karijeri, a zanimljivo da je prvi osvojio davne 1997...

Ryan Day, Daleov veliki prijatelj i čovjek s kojim zadnje vrijeme najčešće trenira, poveo je 6:2 (finale se igra na 10 pobjeda) i činilo se da ima meč u svojim rukama. No s nevjerojatnom serijom od osam frameova u nizu novopečeni član "top 16" društva potpuno okreće situaciju i dolazi do velike pobjede.

Zanimljivo je da je Dale susret otvorio s breakom od 143, čime je osvojio i dodatnih dvije tisuće funti kao nagradu za najveći break turnira. Za one koji rijeđe prate snooker, break je niz poena koje igrač ostvari u jednom dolasku za stol. Svaki trozamenkasti break (century) ulazi u službenu statistiku svakog igrača, a posebno se cijeni kod publike. Najveći mogući break iznosi 147 (15 crvenih + 15 crnih + sve boje) i njega se jako rijetko viđa na službenim turnirima. Svi veliki turniri posebno nagrađuju vlasnika najvećeg breaka, a nagrada za eventualni maksimalni break (147) nije nikad manja od deset tisuća funti.

Dominic Dale je s ovom pobjedom skočio s 32. na 16. mjesto svjetske rang-liste, dok Day sad zauzima 10. Ovo je bilo drugo službeno finale 27-godišnjeg Daya, a još uvijek čeka svoj prvi trofej.

Shangai Masters, finale: Dale – Day 10:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!