Košarka

Poraz od Novog Zelanda

Bruno Blumenschein • ponedjeljak, 13.08.2007.

Drugo kolo Svjetskog kupa odveo je Hrvatsku u Crikvenicu, gdje smo izgubili sa 79:77 u neizvjesnoj završnici od iskusne momčadi Novog Zelanda. U hrvatskim redovima ponovno se istaknuo Mario Kasun, kao i Mario Stojić, dok je Novi Zeland predvodio Kirk Penney sa 29 poena...

Jutarnji trening na hrvatskim reprezentativcima nije ostavio traga tek u prvih pet minuta prvog dijela. Do tada je odlično vukao Mario Stojić, a prvi strijelac momčadi bio Mario Kasun sa osam poena (15:11, 5. minuta). Međutim, već do tad su Novozelanđani ubacili tri trice, a kada je prepuno gledalište u Crikvenici pomislilo kako ne mogu tako nastaviti, negirali su ih Pero Cameron (13 poena) i Craig Bradshaw (osam poena).

Centarski dvojac Novog Zelanda je ubacio četiri trice, a pridodao se bekovski par Penney-Jones za pomalo šokantnih 35:20 u 13. minuti. U tim trenucima Hrvatska je izgledala jako loše. U obrani se kasnilo na visoke igrače Novog Zelanda, koji su češće bili iza crte 6,25 nego ispod koša, a u napadu nije bilo ideje. "Krvna" slika naše reprezentacije se popravila kada Davor Kus (10 poena) dolazi na mjesto organizatora igre, a Zoran Planinić (11 poena) zauzima mjesto "dvojke".

Vezane vijesti

Upravo je Planinić, uz pomoć Marka Banića (šest poena) i Nikše Prkačina (osam poena) doveo Hrvatsku na 34:42 u 17. minuti, ali dojam o katastrofalnoj predstavi u obrani nisu popravile trice Franka (šest poena), kao niti polaganje Penneyja (29 poena) iz polukontre. U prvih 20 minuta uvjerljivo najlošiju predstavu je imao Marko Tomas (šest poena), koji nije stizao ispuniti sve zadatke u obrani, a u napadu je bio prespor. Kao olakotna okolnost našim reprezentativcima se može uzeti jutarnji trening, ali 41:50 na kraju prvih 20 minuta, uz devet primljenih trica, dovoljno govori o kvaliteti hrvatske obrane.

Odmor je dobro došao hrvatskim reprezentativcima, koje su u prvim minutama treće dionice predvodili Ukić (sedam poena) i Kasun (12 poena). Doveo je dvojac Barcelone, od prošle sezone, Hrvatsku na 49:52 u 24. minuti, a prvi poeni za Novi Zeland su došli nakon više od tri minute igre. U tim trenucima se činilo kako bi u potpunosti mogli preokrenuti rezultat, ali novi pad u obrambenom dijelu iskusni gosti koriste za novi bijeg. Ponovno je Hrvatska previše igrala "na mišiće", bez razrađenih akcija. Kaznio je to Frank tricom i Jones (10 poena) slobodnim bacanjima za 64:54 prije ulaska u posljednjih deset minuta.

Kada Prkačin i Markota (sedam poena) iz individualnih akcija dovode Hrvatsku na 62:66 u 33. minuti, ponovno se ukazala nada za preokret. Međutim, Markota je još jednom zakasnio u obrani na šutu Jonesa (12. trica gostiju), Planinić isforsirao šut i Hrvatska je pet minuta prije kraja susreta bila na 62:69. Povratak Stojića na parket je donio i kvalitetu na krilnoj poziciji, a Hrvatskoj novih minus četiri (65:69) u 36. minuti.

Igra s Markotom kao pokretljivom "četvorkom" se isplatila u dvije minute završnice kada akcije završavaju otvorenim šutevima bivšeg "cibosa" za 70:72. Međutim, nakon uspona u hrvatskoj igri je uvijek dolazio i pad, pa nije bilo razloga da ne bude tako i sad. Po tko zna koji puta na otvorenoj trici je ostao Penney i odveo Novi Zeland na 77:70 u 39. minuti.

Hrvatska se nije predala već preko prodora Planinića i slobodnih bacanja Davora Kusa dolazi na 77:74. Malo agresivnija obrana i Novi Zeland je ostao bez prilike za šut, a zatim u posljednjih 55 sekundi hrvatski napad dva puta završava u rukama Planinića, koji se, prvi puta, odlučuje na isforsirani prodor (air-ball, a drugi puta uzima potpuno nerezonski šut za tri poena. Loše odluke Planinić je upotpunio osobnom pogreškom odmah nakon šuta.

Takve ishitrene odluke Penney kažnjava samo jednim pogođenim slobodnim bacanjem, a da brzo završavanje napada bude i uspješno pobrinuo se Kus tricom za sedam metara. Brzi prekršaj na Cameronu, koji pogađa samo drugo slobodno bacanje, nije donijelo mnogo Hrvatskoj jer se Planinić poskliznuo pri primanju lopte na što smo izgubili tri sekunde. Ostao je tek težak pokušaj Tomasa preko ruke za tri poena, koji završava na prvom obruču za slavlje Novog Zelanda.

Osim jako loše obrambene utakmice, izbornika Repešu mogu zabrinuti loše reakcije pojedinih igrača, pogotovo Damira Markote i Marka Tomasa. Ipak, vidi se određeni napredak, ali treba još puno posla, pogotovo u napadu na postavljenu obranu protivnika. Osim četvorke na tribinama (Popović, Barać, Baždarić i Lalić), izbornik Repeša nije koristio Antu Tomića, Branimira Longina i Damira Miljkovića.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!