Košarka

Arenu nismo zaboravili

Branimir Korać • utorak, 14.08.2007.

23. rujan 2005. godine dan je koji ostaje zabilježen crnim slovima u povijesti hrvatske, a i europske košarke. U četvrtfinalu Europskog prvenstva, sudačka trojka gurnula je Hrvatsku niz stepenice i vratila ju u podrum ostavivši nas bez još jednog velikog natjecanja - Svjetskog prvenstva u Japanu...

2005. godine domaćin Eurobasketa bile su sada već dvije odvojene države Srbija i Crna Gora. Hrvatska je na ovo Europsko prvenstvo otišla spremnija nego ikad, mnogi će reći kako je igrala najbolju košarku, ali nije smjela dalje od četvrtfinala. Tri lika nikad nećemo zaboraviti - Luigija Lamonicu, Volodymyra Drabikovskog i Virginijusa Dovidaviciusa.

Slika 1 od 1.
Foto: MINA

Kvalifikacije su odrađene rutinski. Hrvatska je bila smještena u skupinu A u društvu s Rusima i Šveđanima, a dvije prvoplasirane reprezentacije stekle su pravo nastupa na završnici. Kvalitetom inferiorni Šveđani bili su totalni autsajder u skupini i očekivano završili na posljednjem mjestu bez pobjede.

Kvalifikacije su otvorene u Zadru u susretu s Rusima koji su visoko poraženi 86:63. U jednosmjernom susretu u Jazinama Hrvatsku su do pobjede vodili Andrija Žižić s 20 poena i Nikola Vujčić s 13 poena i deset skokova. Kod Rusa usamljen je ostao veteran Vasilij Karašev koji je ubacio 16 poena.

Slijedilo je gostovanje u Stockholmu, utakmica koja je u slučaju pobjede vodila Hrvatsku u Srbiju i Crnu Goru. Početne muke uspjele su se anulirati i dobrom igrom u drugom poluvremenu Hrvatska odlazi do pobjede 86:69. Marko Popović sa 17 poena i Nikola Vujčić s 12 poena i 14 skokova bili su kreatori hrvatske pobjede protiv reprezentacije koja se bolje snalazila iza linije 6.25 nego bliže košu. Šveđanima nije pomogla niti odlična 10/17 trica.

Slika 2 od 2.
Foto: MINA

Nakon dvije startne pobjede slijedilo je gostovanje u Permu kod Rusije. Rusi su predvođeni Andrejom Kiriljenkom tražili visoku pobjedu za prestižno prvo mjesto u skupini, ali Hrvatska se u paklu Perma dobro držala i izvukla poraz 75:65. 16 poena Marka Popovića i 13 poena Roka Ukića bili su dovoljni za pristojan poraz protiv odličnog domaćina kod kojeg se istaknuo Kiriljenko s 14 poena i osam skokova.

Potvrda prvog mjesta u skupini stigla je u Šibeniku protiv Šveđana koji su svladani 75:61. Ponovno je Švedska bila ravnopravna punih 20 minuta, a nakon toga je uslijedio raspad. Kvalitetniju Hrvatsku predvodili su Nikola Vujčić s 19 poena i 10 skokova te Roko Ukić s 11 poena.

Neven Spahija na pripreme u Selce odveo je najbolje što je u tom trenutku imao. Motivirana Hrvatska već na pripremnim turnirima pokazala se kao zanimljiv materijal, a vrlo brzo će se i na samom prvenstvu ispostaviti kako je rađeno odlično i kako je ovoj reprezentaciji bilo mjesto na postolju i Svjetskom prvenstvu u Japanu.

Slika 3 od 3.
Foto: MINA

Ždrijeb je Hrvatsku smjestio u skupinu B u društvu Bugarske, Turske i Litve. I raspored nam je išao na ruku obzirom da se počinjalo protiv nominalno najslabijeg protivnika, Bugarske, a postupno išlo prema jačima. Sve susrete u skupini Hrvatska je igrala u Podgorici uz podršku i lijepog broja hrvatskih navijača na tribinama.

Hrvatska je startala 16. rujna u 18 sati u Podgorici protiv Bugara. Bila je to očekivano teška i tvrda utakmica, ulog je bio prevelik i Hrvatska je teškom mukom u samoj završnici stigla do pobjede 88:84. Obrana u drugih 20 minuta te mirni Matej Mamić kada se lomio rezultat, donijeli su Hrvatskoj pobjedu vrijednu drugog kruga. Giriček s 22 i Mamić s 20 poena bili su naši ključni ljudi dok je Bugare iznad vode držao pakleni šuter Todor Stojkov koji nam je ubacio 27 poena od čega pet trica.

Nakon neuvjerljive predstave s Bugarima, slijedila je najlošija utakmica naše reprezentacije na Prvenstvu, protiv Litve. Uvjerljiv poraz 85:67 i loša igra Hrvatske koja se predala u drugom poluvremenu kada su Litavci stvorili razliku, izbacili su dežurne kritičare na površinu. Taj dan našim igračima nije ništa polazilo za rukom, izgubili su 20 lopti, šutirali tek nešto iznad 35 posto dok je Litva ubacila 12 trica uz šut za tri gotovo na 50 posto. Šiškauskasovih 18 i Jankunasovih 16 poena bili su previše za indisponirane Hrvate kod kojih su napadački kakav-takav učinak ostvarili Gordan Giriček s 19 i Marko Popović s 12 poena. Nikola Vujčić stao je na četiri poena uz šest izgubljenih lopti dok je Zoran Planinić doduše ubacio 14 poena, ali šutiravši 4/14 iz igre.

Slika 4 od 4.
Foto: MINA

Nije ništa bolje krenulo niti u posljednjem susretu u skupini s Turcima. Turci su bolje krenuli i krajem druge četvrtine vodili 39:28, a onda se dogodio klik - Hrvatska je došla na Prvenstvo… Uslijedila je nezaboravna serija 34:2, Turci su u trećoj četvrtini osam i pol minuta bili bez poena, a naša reprezentacija dobivala je tu četvrtinu 24:0 i susret je posve okrenut. Hrvatska je napokon zaigrala kako treba i pokazala kvalitetu. ''Bilo je to teško gledati'', komentirao je Hidayet Turkoglu koji je to vrijeme većinom provodio na klupi. Završilo je 80:67 za Hrvatsku i Hrvatska kao drugoplasirana ide u slijedeći krug gdje u Podgorici dočekuje Talijane. Protiv Turaka briljirali su Vujčić s 20 i Giriček sa 16 poena. Još jedan kuriozitet vezan uz ovu utakmicu, Hrvatska je razbila Turke iako je imala čak 27 izgubljenih lopti.

U skupini A Rusi, Nijemci i Talijani ostvarili su po dvije pobjede i poraz. Na kraju je u krugu tri reprezentacije najbolje prošla Rusija unatoč porazu poen razlike od Nijemaca u zadnjem kolu. Ukrajina je bila posve nekonkurentna upisavši tri visoka poraza. Slovenci su u skupini C iznenadili Grke i Francuze te ostvarili sve tri pobjede dok je u skupini D domaćin SiCG već na startu popila poraz od Španjolaca minus 19, ali unatoč tome sa Španjolskom i Izraelom otišla dalje.

U osmini finala Hrvatska je u Podgorici dočekala talijanske veterane. Izuzev prvih deset minuta, Hrvatska je posve dominirala susretom. Mario Kasun postao je novi junak, uništio je talijanske centre u reketu, dominirao napadački i obrambeno i vodio Hrvatsku s 20 poena do pobjede 74:66. S dobrom predstavom priključio mu se Nikola Vujčić i Hrvatska je proslavila plasman u četvrtfinale i put u beogradsku Arenu pred mnogobrojnim navijačima u glavnom gradu Crne Gore.

Slika 5 od 5.
Foto: MINA

Nakon katastrofe protiv Hrvatske, Turci su otputovali u Vršac na noge Nowitzkom i društvu. Plavi anđeo nije imao milosti, potopio je Tursku s 33 poena i odveo Njemačku do pobjede 66:57 nakon zaostatka na poluvremenu. Grci su se u Beogradu dosta mučili s Izraelom kojeg su u prvom poluvremenu ostavili tek na 14 poena. U drugih 20 minuta Izraelci su opasno prijetili, ali ipak su ostali kratki i Grčka sa 67:61 prolazi u četvrtfinale s 23 poena Nikolaosa Zisisa. Na kraju prava katastrofa za domaćina. Sanjao se naslov, a nisu vidjeli niti Beograd. Na mjestu gdje ih je na startu Prvenstva ponizila Španjolska, dokrajčila ih je Francuska i u osmini finala svladala 74:71. Iako su ostali bez svih visokih igrača, u završnici susreta izdržali su konfuzne pokušaje SiCG i ostvarili veliki uspjeh. Nakon ispadanja s Prvenstva, Željko Obradović podnio je ostavku, na svjetlo dana izašli su očajni odnosi unutar svlačionice i reprezentacija je završila na stupu srama.

23. rujan 2005. i beogradsku Arenu zauvijek ćemo zapamtiti. Te večeri tri aktera u sivom sportu su otvoreno pljunuli u lice pruživši ruku Španjolskoj kada je tonula, davavši vjetar u leđa od prve minute susreta. Znalo se da je Hrvatska najjača na centarskim pozicijama i tu su krenuli prvi udari. Osobnima su nakrcali naše centre, nesreća je došla i u vidu ozljeda Kasuna i Planinića i nakon odličnog početka, susret je ušao u neizvjesnu fazu. Do isteka 40. minute odvajanja nije bilo, ali unatoč igri osam na pet Hrvatska se odlično držala i imala ključ pobjede u svojim rukama.

12 sekundi prije kraja susreta kod rezultata 72:70 Marko Tomas pogađa samo jedno slobodno bacanje. Na sedam sekundi do kraja Navarro ubacuje prvo, ali promašuje drugo bacanje, Tomas hvata loptu, ali Garbajosa ga u letu s udara u leđa i podmeće nogu, Tomasu ispada lopta koju hvata Vasquez i polaže za 73:73 i produžetak. Bio je to vrhunac farse, sudac je stajao svega dva metra od mjesta događaja, ali nije želio svirati očiti prekršaj na Tomasu koji bi gotovo sigurno Hrvatsku odveo u polufinale i na Svjetsko prvenstvo. U produžetku se Hrvatska držala na početku, nastavljeno je s dodvoravanjem Španjolcima i na kraju su posve popustili živci i Španjolska sa 101:85 prolazi dalje.

Slika 6 od 6.
Foto: MINA

38 prekršaja svirano je Hrvatskoj, svega 14 Španjolcima. Čak 49 slobodnih bacanja šutirali su Španjolci dok je Hrvatska imala tek 12 pokušaja. Pogled na statistiku ukazuje da je Hrvatska odigrala rugby meč i pretukla jadne Španjolce, no na parketu je bila posve drugačija slika nego što to brojke pokazuju. Spomenimo još da je Navarro bio prvo ime susreta s 36 poena, a 26 je dodao Vasquez. U našem sastavu Giriček je ubacio 17.

U polufinale su otišli i Grci pobjedom protiv Rusije 66:61. Theo Papaloukas s linije slobodnih bacanja dotukao je Ruse u završnici koji su imali prednost većim dijelom susreta, ali žuta minuta sredinom treće četvrtine stajala ih je prolaza. 20 poena i 16 skokova Kiriljenka nije bilo dovoljno. Litva je odigrala užasnu utakmicu protiv Francuza i upisala poraz 63:47. Najjače oružje, trica, potpuno je zakazalo, šutirali su 2/20 i Francuska je neuvjerljivom igrom otišla dalje na krilima 18 poena i 11 skokova Borisa Diawa. Dobre igre u skupini Slovenci nisu potvrdili plasmanom u polufinale. Na put im je stao Dirk Nowitzki koji je s Njemačkom proslavio pobjedu 76:62.

Unatoč neulasku u polufinale, Hrvatskoj je ostala još jedna šansa za plasman na Svjetsko prvenstvo. Valjalo je pobijediti Sloveniju i ući u borbu za peto mjesto. No tijelo je htjelo, ali glava ne. Rane od 15 sati ranije bile su još uvijek svježe i Hrvatska nije uspjela doći do pobjede. Bez ozlijeđenih Kasuna i Planinića, Hrvatska je svejedno imala prednost, vodila i deset poena viška krajem prve četvrtine, ali brzo se psihički prazna potrošila i Slovenija je preuzela primat. Ćapin i Lorbek okrenuli su utakmicu, a Lakovič i Bečirovič dovršili posao i donijeli Sloveniji pobjedu 89:80. Jaka je bio prvo ime susreta s 20 poena dok je Hrvatsku predvodio dvojac Giriček - Bagarić s po 13 poena. Ovaj poraz odveo je Hrvatsku u borbu za nedovoljno sedmo mjesto gdje su nadigrani Rusi 92:74 uz po 22 poena Rančića i Tomasa.

Slika 7 od 7.
Foto: MINA

Što se tiče polufinala, viđene su dvije izuzetno neizvjesne utakmice. Prvo su Grci svladali Francuze 67:66 tricom Dimitriosa Diamantidisa tri sekunde prije kraja susreta. Krenuli su Francuzi u posljednji napad, imali tri sekunde, ali tragičar susreta, veteran Antoine Rigaudeau gubi loptu i finale. 15 poena Papadopoulosa i 14 plus 11 skokova Dikoudisa bili su veliki doprinos centarskog dvojca u ovom dvoboju. Parkerovih 20 poena i vrlo dobra igra, nisu pomogli Francuskoj.

Nijemci su po tko zna koji put zahvaljivali Bogu što je Nowitzki Nijemac. U drugom polufinalu imali su težak posao protiv Španjolaca, ali slavili 74:73. Nowitzki je tri sekunde prije kraja pogodio iz teške pozicije za 74:73, Calderonova trica nije bila niti blizu i Njemačka je ponovno u finalu. 27 poena Nowitzkog i 27 poena Navarra – no poeni Nowitzkog su se brojali, Navarrovi – ne.

Finalni dvoboj nije ispunio očekivanja. Grci su bili dominantni, Nowitzki je previše forsirao, premalo pogađao, a ostatak reprezentacije mu ipak nije tolike kvalitete da bi u ovakvom susretu pokrio rupe. Grčka je u Areni proslavila naslov prvaka Europe pobjedom 78:62 uz 22 poena drugog u poretku za MVP-a Prvenstva Thea Papaloukasa. MVP je bio, dakako, Dirk Nowitzki koji je ipak daleko najzaslužniji za ogroman uspjeh Nijemaca.

Hrvatska? Vujčić i Giriček odmah su najavili oproštaj od reprezentacije, Spahija je podnio ostavku, a danima nam se u glavi vrtila samo ta utakmica sa Španjolcima. Svi mailovi podrške i isprike iz raznih dijelova Europe, sva moguća analiza i očite pogreške priznate i od velikog broja španjolskih navijača, ne pomažu. Ali ostaje nada, nada da ćemo se Španjolcima osvetiti na njihovom tlu, da ćemo iznenaditi košarkašku Europu i vratiti se tamo gdje nam je mjesto - u sam vrh europske košarke. Ima u ovim igračima još dosta inata, a na klupi je veliki majstor Jasmin Repeša...

HRVATSKA NA EUROBASKETU 2005.

4. Mario Kasun 11.4 poena, 6.0 skokova
5. Roko-Leni Ukić 7.2 poena, 1.7 asistencija
6. Marko Popović 9.8 poena, 3.5 asistencije
7. Nikola Vujčić 9.3 poena, 3.3 skoka
8. Nikola Prkačin 3.6 poena, 1.2 skoka
9. Andrija Žižić 4.3 poena, 3.0 skoka
10. Gordan Giriček 15.7 poena, 6.5 skokova
11. Zoran Planinić 10.4 poena, 2.8 skokova
12. Marko Tomas 6.5 poena, 2.5 skoka
13. Matej Mamić 6.1 poen, 2.0 skoka
14. Dalibor Bagarić 6.1 poen, 4.7 skokova
15. Damir Rančić 13.5 poena, 2.0 skoka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!