Ostali sportovi

Astani "crveno svjetlo" organizatora Vuelte

Maja Giljanović • utorak, 14.08.2007.

Treća najveća biciklistička utrka svijeta koja prvog dana rujna starta iz Viga, objavila je danas da švicarskoj momčadi Astane neće biti dozvoljen ovogodišnji nastup...

62. izdanje Vuelte time je osiromašeno izostajanjem obrane prošlogodišnjeg naslova pobjednika jer lani je Španjolsku osvojio upravo Kazahstanac Aleksandar Vinokurov čiji je pad na testu (B uzorak je potvrdio nalaz) zbog krvnog dopinga zakotrljao čitavu zavrzlamu ovogodišnjeg Tour de Francea.

Astana se, naime, povukla s Toura čim je vijest o dopingu puštena u javnost, ali uzalud im trud; Aleksej Kašečkin (prošle godine treći na Vuelti) je prošlog tjedna također ulovljen zbog nedopuštenog manipuliranja kisikom obogaćenim transfuzijama, a ulovljen je još i Matthias Kessler.

"Vjerujemo da čelni ljudi momčadi rade sve u svojoj moći ne bi stali na kraj prekršiteljima i iskreno nam je žao preostalih članova Astane koji su ni krivi ni dužni zakinuti ovom zabranom, ali drugog rješenja nije bilo", kratak je komentar organizatora utrke.

Švicarci su se, pak, navikli na slične mjere. Lani primjerice zbog nedovoljnog broja svojih vozača neupletenih u "Operacion Puerto" odnosno raciju na laboratorije u Madridu i Zaragozi koja je rezultirala podizanjem optužnica za preko 50 biciklista, nisu uspjeli okupiti momčad za Tour, a među inkriminiranima je, inače, bio i Alberto Contador. Slavodobitnik ove godine u Parizu, međutim, žestoko ustraje u nedužnosti i pobija navode o svojoj upletenosti u doping-aferu oko zloglasnog doktora Fuentesa.

Contadora također neće biti na Vuelti, a odmara i lani drugoplasirani, sunarodnjak mu Alejandro Valverde pa se trenutno glavnim kandidatom za trijumfalan ulaz u Madrid čini također Španjolac Oscar Pereiro.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!