Košarka

Borac bez mane

Kristian Hohnjec • utorak, 14.08.2007.

Kritičari će Marku Baniću pronaći mnoge nedostatke, no sve objektivne mane ovog igrača zasjenjuje velika borbenost i sjajan pristup radu i treningu. Iako nije ni najviši, ni najtalentiraniji, ni najboji igrač reprezentacije teško je ne cijeniti doprinos zadarskog krila....

Nakon što je prošao Zadrovu školu košarke, Marko je kao 17-godišnjak debitirao u seniorskoj momčadi. Prve ozbiljne minute dobio je u sljedećoj (2002/2003) sezoni. Mnogi su tada osporavali odluku Danijela Jusupa da ponekad u startnu petorku gurne igrača: "Koji je jedva visok dva metra i ne može pogoditi bačvu". Banić je u prvim nastupima doista i djelovao tako, nije se uklapao u tradicionalno šuterski sastav iz Jazina. Zato je Marko odlično funkcionirao s kolegama iz juniorske reprezentacije.

Zajedno s Rokom Ukićem i Markom Tomasom 2002. godine postao je prvak Europe u Njemačkoj, kasnije će se pokazati da je to posljednja hrvatska košarkaška medalja. Nova sezona donijela je bolji status u Zadru i nagovještaj velikih stvari. Ubacivao je Marko 20-ak Olimpiji, Budućnosti, Crvenoj Zvezdi, ali ipak nedostajala je konstanta. Jednu utakmicu zabio bi 22 koša, sljedeću samo dva. Konačna potvrda njegovog talenta stigla je u sezoni 2004/2005 pod vodstvom Rudolfa Juge.

Banić se tada etablirao kao jedan od najboljih visokih igrača u regiji, zabijao je 18 koševa po susretu, imao izvanrednu realizaciju. Odlično se je prilagodio nepredvidljivom Kyleu Hillu, a s Jakovom Vladovićem poznavao se od juniorskih dana. Te je sezone Marko bio ključni igrač Zadra u osvajanju naslova prvaka Hrvatske. Momak iz sjene iznenada je postao glavna zvijezda hrvatske košarkaške scene, nakon što je u finalu bio nerješiva enigma za Cibonine košarkaše.

Nažalost po zadarske navijače njegove igre nisu prošle nezapaženo u bogatijim destinacijama. Mnogo novca u Banićeve usluge odlučila investirati Girona. Dosada za Katalonce Marko još nije zaigrao, odmah po potpisivanju ugovora preusmjeren je na posudbu u Bilbao. U Baskiji mu je "lijepo i tu bi mogao ostati do kraja karijere", a i u klubu su zadovoljni njime, pa su od Girone odlučili otkupiti ugovor.

Marko je u ljeto 2005. godine na pripremama reprezentacije bio do posljednjeg dana, ipak zavšio je kao onaj nesretni 13. koji nije otputovao na Eurobasket u Beograd. Ovog puta njegova će uloga biti mnogo važnija, mjesto u zrakoplovu za Sevillu nije upitno. U odsustvu Nikole Vujčića i Andrije Žižića Banić je postao jedan od stožernih igrača reprezentacije. Mnogo očekujemo od Zadranina, koji bi se lako mogao naći u početnoj petorci Jasmina Repeše. Njegova borbenost, beskonačna energija, pokretljivost i agresivnost prijeko su potrebni ovoj momčadi koja će nastojati igrati brzu, tranzicijsku košarku, a Marko se upravo tu odlično snalazi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!