Košarka

Finska doletjela na volej

Bruno Blumenschein • utorak, 14.08.2007.

Lošu večer u Crikvenici hrvatski košarkaški reprezentativci su brzo prebrisali u Delnicama, gdje je u finalnom ogledu Svjetskog kupa svladana Finska s visokih 103:68. Hrvatska je tijekom svih 40 minuta igrala odličnu obranu, uz odličan napadački dio i tricaške dionice Marka Popovića, Davora Kusa i Marina Baždarića...

"Dobro došli" u Delnice hrvatski reprezentativci su finskim igračima poželjeli s vrhunskih 40 minuta. Od početka susreta je Marko Popović bio u sastavu te je pokazao koliko znači momčadi Jasmina Repeše, koliko u obrani, još više u napadu. Međutim, početak je pripao "lokalnom dečku", Mariju Kasunu. Centar Barcelone je u prve tri minute ubacio osam poena, a nastavak je došao iz ruke Popovića.

Zadranin je Hrvatsku do uvjerljivih 19:8, u sedmoj minuti, poveo s tri ubačene trice, koje su bile plod brzog protoka lopte u napadu i agresivne igre u obrani. Izbornik Repeša je zasigurno mogao biti bolje volje nakon što je i nastavak s drugom petorkom ostavio isti dojam. Vanjski šut nije stao zahvaljujući Davoru Kusu i Marinu Baždariću, koji do kraja prvog dijela ubacuju svaki po tri trice.

Osim vanjskog šuta u Delnicama su se odlično predstavili Mario Stojić i Marko Banić, koji su obavili najviše "nevidljivog" posla, ali posebna priča je mladi Stanko Barać. Koliko znači iskoristiti prvu priliku u reprezentaciji (turnir u Bormiju), pokazuje upravo utakmica protiv Finske. Barać je osim dosta minuta dobio i dosta lopti, jer je izbornik Repeša tražio akciju koja završava na postu, gdje Barać zatim igra protiv svog čuvara.

Hrvatska je tako imala 27:15 na kraju prve četvrtine, zatim 40:22 nakon treće trice Kusa te 49:25 u 17. minuti nakon trice Baždarića. Kada se Finska približila na 49:32 preko mladog Petteri Koponena, odgovorila je hrvatska obrana, koja pruža priliku Tomasu i Baraću da atraktivnim zakucavanjima povise na 53:32. Posljednji napad u prvom dijelu je pripao Roku Ukiću, koji probija svog čuvara te pronalazi Damira Markotu na laganom polaganju za uvjerljivih 55:33.

Netko je nedostajao u prvom dijelu, a onda nas je podsjetio da može jako puno i u napadu. Riječ je o Ukiću, koji je šuterski dio otvorio pogođenom tricom, nastavio odličnom polukontrom, a dovršio još jednim polaganjem. Finska je najčešće prijetila preko Koponena i centarske linije, kada je Markota bio na parketu. Međutim, do trenutka pada u 28. minuti Hrvatska je izgradila vodstvo od 31 poena razlike (69:38).

Nakon toga, počinju prečesta ispadanja u obrani i izgubljene lopte u napadu, što Finska koristi za dolazak na 73:49, dvanaest minuta prije kraja. I to je bilo to u trećoj četvrtini od Finske jer budi se ponovno Popović, ubacuje dvije trice, ukupno šestu, čemu je Markota dodao pogođeni šut s poludistance i Hrvatska je povela sa 82:49. Za dovršenje serije 10:0, odnosno 83.49, pobrinuo se Kasun, koji krade loptu na centru i završava monster zakucavanjem.

Šuterski Ukić je otvorio treću dionicu, a playmakerski posljednju dionicu za zakucavanje Baraća, nakon čega novi centar Tau Ceramice upotpunjuje dojam blokadom u ispomoći Markoti. U 35. minuti Tomas ubacuje novu hrvatsku tricu za 91:57, a zadovoljavajuće za naš stručni stožer može biti činjenica kako intenzitet hrvatske igre nije pao niti nakon visoke razlike. Kus pogađa svoju četvrtu tricu za 96:61, ali prije toga Hrvatska je u napadu imala četiri napadačka skoka i bacanje Popovića na zapisnički stol u pokušaju hvatanja jedne lopte.

"Stotku" Hrvatska prebacuje u 39. minuti nakon prodora Tomasa, a prije kojeg, uz prekršaj, polaže Kus, zahvaljujući odličnom kontra napadu, uz suradnju s Marinom Rozićem. Konačnih 103:68 vjerno pokazuje večerašnji omjer snaga, uz odličnu, kako obrambenu, tako i napadačku predstavu (16 trica) izabranika Jasmina Repeše.

U statističkom dijelu izdvojili su se Popović sa 22 poena (šest trica), Kus je dodao 15 koševa (četiri trice), a Barać 13 poena. U finskim redovima Koponen je zabio 23 poena, Virtanen 17 koševa, a Kotti 12 poena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!