Košarka

Od koga ste prepisivali matematiku, ministre?

Bernard Jurišić • srijeda, 15.08.2007.

Izborna godina u našoj zemlji uvijek stavlja težak križ na leđa svima nama koji moramo trpjeti laži, svađe, ulagivanja i jeftine politikantske fraze sa ciljem osiguravanja glasa još ponekog labilnijeg glasača. Kako je sport najuspješniji hrvatski proizvod, često se političke igre pokušavaju lomiti na leđima sportaša i sportskih djelatnika. Posljednji od njih u režiji ministra financija Ivana Šukera...

Ministar financija u Vladi RH Ivan Šuker, inače nekadašnji predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, u izjavi koju je prenijela Hina oštro se obrušio na košarkaše koji su ovog ljeta odbili poziv u reprezentaciju.

I ništa u tome ne bi bilo neprikladno, da izjavu nije začinio čistim bezobraznim politikantskim oklopom ("meni je u obiteljskom odgoju na prvom mjestu nacija, obitelj i vjera") i nesuvislim uvlačenjem Domovinskog rata u cijelu priču ("čin odbijanja nekolicine naših košarkaških reprezentativaca nastupiti za reprezentativnu vrstu - kojima je, usput rečeno, tijekom rata omogućeno da odrađuju svoje ugovore igrajući košarku umjesto obveze obrane domovine - ravan je nacionalnoj izdaji").

Od koga ste prepisivali matematiku, ministre Šukeru? Komu ste vi to omogućili da "tijekom rata odrađuje svoje ugovore igrajući košarku umjesto obveze obrane domovine?" 15-godišnjem Giričeku? 14-godišnjem Vujčiću? 12-godišnjem Žižiću ili Bagariću? Koje su to ugovore oni odrađivali za vrijeme rata? To što ne znate ni koliko godina ovi ljudi imaju, ni koliko su godina imali kad se ratovalo, a trebali biste jer ste im jedno vrijeme bili i "nadređeni", ne priječi vas da ih besramno "blagoslovite" najtežom optužbom koja postoji?

Proglasiti bilo kojeg sportaša "nacionalnim izdajnikom" vrhunac je političkog bezobrazluka i političkog samoljublja u ovoj zemlji. Politika je nešto što se po svojim dostignućima u 16 godina neovisnosti ove zemlje ni u čemu ne može mjeriti s onim što su za ugled i ponos ove zemlje i naroda donijeli sport i sportaši. Za razliku od političara, hrvatski sportaši nikad u prvom planu nisu imali svoj ego, birače, privilegije i imunitete. I ničim nisu zaslužili da se prljava izborna kampanja lomi preko njihovih leđa.

Jesu li spomenuti košarkaši donijeli pravilnu odluku odbijanjem nastupanja za reprezentaciju, pitanje je koje će ostati u zraku i s njim će se svaki od njih morati suočavati još dugo vremena. Svatko od nas koji nemamo skrivene osobne i politikantske interese, već je formirao svoje mišljenje glede toga jesu li razlozi njihova otkaza opravdani ili nisu.

A vi, ministre Šukeru, "nacionalne izdajnike" potražite na nekom drugom mjestu. Počnite od onih koji su rat dočekali gologuzi, a iz njega izašli u privatnim zrakoplovima i s inozemnim bankovinim računima. Sportaše ostavite na miru i ne uvlačite ih u svoje privatne stranačke i političke utakmice. Nitko od vas "foteljaša" i navodnih "sluga narodu" nije dostojan njihovih djela i ugleda kojeg su ovoj zemlji donijeli.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!