Košarka

Makarski centar junak Jazina

Kristian Hohnjec • petak, 17.08.2007.

Jure Lalić nova je zadarska nada, visoki, "ko od brda odvaljeni" centar u potpunosti se afirmirao u protekloj sezoni kao jedan od naših vodećih mladih igrača. Oduševljavao je Lalić Jazine svojim igrama, posebice u finalu Kupa protiv Zagreba, te tako zaslužio poziv Jasmina Repeše....

21-godišnji centar ponikao je u Makarskoj, treba odati priznanje Zadru koja ga je zapazio kao 14-godišnjaka dok je igrao u redovima Amfore. Seniorskoj momčadi u Jazinama priključen je kao 17-godišnjak, iako je uglavnom statirao, već su se tada vidjeli obrisi talentiranog igrača. Lalić se redovito nalazio na popisu reprezentativaca u mlađim kategorijama, štoviše igrajući za U-20 reprezentaciju Jure je bio starter, a u konkurenciji današnjih kolega iz seniorske vrste Ante Tomića, Lukše Andrića i Stanka Baraća.

Ponajbolje partije 211 centimetara visoki Makaranin odigrao je u veljači ove godine na završnici Kupa Krešimira Ćosića. Nakon 17 Lalićevih koševa i lake pobjede protiv Splita, u finalu je Zadar porazivši Cibonu iznenađujuće dočekao Zagreb. Iako su pod vodstvom Zdravka Radulovića "mravi" igrali veoma nadahnuto, Lalić je serijom koševa u najvažnijim trenucima susreta donio slavlje ispunjenih Jazinama. Njegovih 19 poena donijelo mu je titulu najboljeg igrača utakmice, kao i salve pohvala od medija i tadašnjeg trenera Petra Popovića.

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Ništa se nije promijenilo niti dolaskom Aleksandra Petrovića na Kalelargu, Lalić je i dalje s Todorom Gečevskim činio tandem, okosnicu Zadrove igre. Aco je često znao pohvaliti Lalića: "Bude li se pravilno razvijao mogao bi imati svjetsku karijeru". Njegov potencijal uočili su i veliki europski klubovi, otvoreno zanimanje za "Lalu" pokazivali su madridski Real i Alicante, a svoje izaslanike u Jazine slali su i drugi giganti poput telavivskog Maccabija. Ipak, to sve nije moglo zbuniti Lalića koji čvrsto stoji na zemlji: "Ne želim još otići iz Zadra, mislim da mogu ovdje napredovati".

Osim visine Lalića krasi i sjajna fizička formiranost za njegove godine. Dok se mnogi mladi europski igrači muče s "nabijanjem" mase, Lalić već sad ima dovoljno snage za borbu sa svim protivnicima. Osim fizičkih atributa njegova najveća odlika je izvanredan šut, Jure ima pravu "mekanu" ruku za kakvu bi "ubili" i mnogi bekovi. Dobar horok, inteligencija, razumijevanje igre sve su to prednosti koje posjeduje ovaj 21-godišnjak.

Što se tiče slabijih strana to je prvenstveno brzina, te igra u obrani i skok. Lalić je prošle sezone u NLB ligi prosječno hvatao 3.2 skoka, premalo za više od 20 minuta igre i 211 centimetara. Morat će poraditi na tom segmentu igre, kao i nešto bržem trčanju, te povećanju eksplozivnosti. Nakon vrlo dobre sezone, a uslijed silnih otkaza, Repešin poziv Laliću nije nikoga iznenadio. Premda je Jure u ovoj akciji na marginama s minimalnim izgledima da otputuje u Španjolsku, "Lala" neupitno predstavlja budućnost kako zadarske, tako i hrvatske košarke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!