Tenis

Pilić stručni savjetnik Srbima

Maja Giljanović • nedjelja, 19.08.2007.

67-godišnja legenda Nikola Pilić, jedan od najboljih igrača 1960-ih i 70-ih i član takozvanog Handsome Eighta, preuzeo je savjetničku rolu u Davis Cup reprezentaciji susjedne nam Srbije...

Finalist Roland Garrosa (Nastase 1973.) i pobjednik U. S. Opena u paru s Francuzom Barthesom (1970.), Pilić je za reprezentaciju Jugoslavije igrao od 1964. do 1972. i od ´74. do ´77. godine. Poslije vrhunske profesionalne karijere, preorijentirao se na trenerski posao te je u Munchenu ustanovio svjetski renomiranu Akademiju kroz koju je prošao cijeli niz ponajboljih igrača svijeta.

Upravo je, čini se, suradnja iz Njemačke presudila: trećeg igrača svijeta Novaka Đokovića upravo je Pilić, naime, usmjerio k trenutnim visinama, a s obzirom da su Srbi iznimnog potencijala ne čudi pristajanje na novi izazov i pokušaj osvajanja salatare ukupno peti put s trećom različitom državom.

Pilić je podsjetimo Njemaču odveo do kraja 1988., ´89. te ´93, a Hrvatsku 2005. godine u opjevanoj Bratislavi protiv Slovačke. Hoće li Nolu, Tipsarevića (47. na ATP listi pojedinačno) i Zimonjića (sedmi u konkurenciji parova) također pogurati prema slavlju ostaje pričekati, ali savjetničku ulogu novoizabranom izborniku Bogdanu Obradoviću preuzima koncem rujna u dvoboju Srbije s Australijom u beogradskoj Areni.

Slična podjela funkcija je inače dovela do razdora u našoj Davis Cup vrsti; Goran Ivanišević koji je bio spreman 2006. sjesti na izbornički stolac, odbio je Pilićevu pomoć i zahvalio se na pozivu HTS-a privremeno prepustivši ulogu igrača-izbornika Ivanu Ljubičiću da bi potom Goran Prpić preuzeo obje teniske vrste.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!