Košarka

Poigravanje Englisha i porazi Ayusa

Bruno Blumenschein • nedjelja, 19.08.2007.

Samo tri dana prije početka prvenstva Amerika u Portoriku je završen najjači pripremni turnir. Domaći teren nije pomogao Larryju Ayusu da se napuni samopouzdanjem, a idealnu večer protiv Argentine je imao prošlogodišnji zadarski šuter Carl English...

Na pripremnom turniru "Tuto Marchand", nazvanom po glavnom tajniku FIBA Amerika, susreli su se Argentina, Brazil, Kanada i domaćin Portoriko. U tri dana igralo se po sistemu "svaki sa svakim", a po dvije pobjede i poraz su ubilježili Brazil, kao konačni pobjednik te Kanada i Argentina. Portoriko je ostao bez uspjeha, iako su u dva susreta odlučili posljednji šutevi.

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Otvaranje turnira je donio lošu šutersku utakmicu Portorika i Kanade u kojem su kombinirano šutirali 49/146, a više koncentracije u završnici je imala Kanada za uspjeh nakon produžetaka 65:63 (57:57). Prvi strijelac kod domaćina je bio najzvučnije pojačanje Cibone, Larry Ayuso, koji je za 33 minute ubacio 18 poena, uz loš postotak šuta (2/4 za dva, 4/12 za tri poena), dok je lošu večer imao i prošlogodišnji igrač Zadra, Carl English te je za 14 minuta ubacio samo dva poena (1/6 za dva, 0/2 za tri poena). U ogledu velikih suparnika, Argentina je predvođena double-double učinkom Luisa Scole nadigrala Brazil sa 75:67.

Ispriku za lošu premijeru Carl English je svojim suigračima ispisao u drugom kolu, kada je praktički sam pobijedio Argentinu. Završilo je 84:78, a novi šuter Gran Canarije je ubacio 30 poena (5/5 za dva, 4/7 za tri poena), uz tri asistencije i jednu ukradenu loptu. Argentincima nije pomoglo niti 16 poena Paola Quinterosa, kao niti po 15 poena NBA dvojca Scola-Delfino. Brazil nije imao milosti za Portoriko već je u posljednjoj četvrtini otišao na dvoznamenkastu razliku i pobijedio sa 79:67. Najbolji kod Brazilaca je bio Tiago Splitter sa 24 poena, dok je Ayuso za 23 minute ubacio osam poena (1/6 za dva, 2/5 za tri poena).

Posljednjeg dana turnira, Brazil nije imao problema protiv Kanade, čiji se najbolji dvojac Dalambert-English odmarao na tribinama, već su pobjedom 74:61 osigurali ukupnu pobjedu na turniru. Pravilno raspoređenu minutažu najbolje je iskoristio Marcus Vieira (14 poena), dok su u kanadskim redovima po 13 poena ubacili Famutimi i Rautins. Za dramatično zatvaranje susreta pobrinuli su se Argentina i Portoriko, a na argentinsku stranu je presudio Luis Scola, koji pogađa 14 sekundi prije kraja za 90:89. Nakon početnih 31:22, Portoriko je pojačao obranu te je u drugoj četvrtini Argentina uspjela ubaciti tek osam poena. Ipak, na kraju Scola i Quinteros, svaki po 24 poena, odnose pobjedu na argentinsku stranu, uz pet poena (1/3 za dva, 1/1 za tri poena) Ayusa za 13 minuta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!