Ostali sportovi

Ponovni susret s vratima broj pet

Sportnet • nedjelja, 19.08.2007.

Peter Besenyei se vraća doma – u izvrsnoj formi, ali s nemilim uspomenama. Utrka u Budimpešti je najspektakularnija I najuzbudljivija utrka U kalendaru svjetske serije Red Bull Air Racea. Za njenog heroja, to je ujedno i najteža utrka...

Budimpešta je svjetskoj seriji Red Bull Air Racea isto što i Monako za Formulu 1, Wimbledon za tenis ili Kitzbühel za spust. Sedma utrka je vrhunac sezone – u gradu u kojem živi 1,8 milijuna stanovnika, čak 1,3 milijuna gledatelja je pratilo prošlogodišnju utrku.

Izgubljeno svjetsko prvenstvo

Međutim, radost je splasnula kada je narodni heroj Peter Besenyei napravio nešto neočekivano – grešku. Besenyei je dotakao vrata broj pet, nakon čega je diskvalificiran i ostao bez bodova. "U Budimpešti sam izgubio svjetsko prvenstvo", kasnije je izjavio – od svih mjesta, baš u za njega najvažnijoj i najtežoj utrci u Budimpešti, gdje su pritisak i očekivanja poklonika bila preveliki.

Slika 1 od 2.

Sedam bodova iz četiri utrke

Besenyei sada vreba treće mjesto s ukupno osvojenih 24 boda. Britanac Paul Bonhomme vodi ispred Amerikanca Mikea Mangolda. Besenyei – koji je do sada u ovogodišnjoj seriji dva puta osvoji prvo mjesto, dva puta treće i dva puta peto mjesto – će morati pobijediti u svom gradu kako bi očuvao izglede za borbu za pobjedu u ukupnom poretku. Pobjednik Air Race utrke osvaja šest bodova, dok šesti osvaja tek jedan bod. Ovakav sistem bodovanja čini svjetsku seriju zanimljivom, ali i iznimno teškom za natjecatelje. Sedam bodova razlike Besenyei može nadomjestiti u još samo četiri utrke – Budimpešti, Portu, San Diegu i Perthu.

Već je jednom Besenyei uživao u okusu pobjede u Budimpešti – 2003. godine kada je utrka prvi put održana u njegovom rodnom gradu. Tada se pak utrka nije odvijala u centru grada iznad Dunava, već u zračnoj luci Tököl, što je bilo praktično u odnosu na razmjerno intimno okruženje. U to vrijeme broj gledatelja je iznosio nekoliko stotina tisuća. Utrka u Budimpešti se održava od samog početka postojanja svjetske serije Red Bull Air Racea, od 2004. godine, ispred poznatih vizura neizmjerno lijepog, drevnog grada. Početak i kraj u počast narodnom heroju

Početak i kraj utrke tradicionalno su u znaku Széchenyi Chain Bridgea. Moglo bi se pomisliti da se ova utrka leti u čast Besenyeiu i njegovom slavnom pothvatu kada je 2001. godine prvi u svijetu letio ispod Széchenyi Chain Bridgea – i to naopačke. Fotografije ovog pothvata su obišle svijet.

Slika 2 od 3.

Chambliss – Mangold – Jones – ???

Kirby Chambliss je pobijedio u utrci iznad Dunava 2004. godine, Mike Mangold je pobijedio 2005., a Steve Jones prošle godine. Britanac stiže u Budimpeštu kao razjareni autsajder – nije osvojio podij ni u jednoj utrci ove sezone. Favorit je Mike Mangold, koji je pobijedio u dvije od posljednje tri utrke, ispred vodećeg u ukupnom poretku Paula Bonhommea, koji u prvoj utrci sezone u Abu Dhabiju osvojio treće mjesto, a potom niz od 1., 2., 2., 1. i 2. mjesta. ..

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!