Košarka

Što se Europa žali?

Bruno Blumenschein • srijeda, 22.08.2007.

Dan prije početka Europskog prvenstva u košarci biti će poznati američki sudionici Olimpijskih igara u Pekingu. Donosimo Vam najavu prvenstva Amerika s kojeg samo dvije najbolje reprezentacije idu direktno u glavni grad Kine, a još će tri momčadi osigurati mjesto u dodatnim kvalifikacijama. Prognoze kažu da je zlato već "zakapareno"...

Španjolska nije mogla tražiti bolju najavu za Europsko prvenstvo u košarci, kojem je domaćin od 3. do 16. rujna. Sve košarkaške zaljubljenike će za Eurobasket od 22. kolovoza zagrijavati najbolji košarkaši Sjeverne, Centralne i Južne Amerike. Dodajte još Karibe i imate sve zone koje se od srijede okupljaju u Las Vegasu kako bi odlučile tko je novi prvak kontinenata, a puno vrednija nagrada je osiguran put u Peking.

Sistem natjecanja je potpuno drugačiji od onog koji će se primijeniti u Španjolskoj. U Las Vegas dolazi deset momčadi, koje su raspoređene u dvije skupine od po pet reprezentacija. Iz svake skupine prolaze četiri reprezentaciji, s tim da se prenosi omjer pobjeda i poraza iz susreta s reprezentacijama koje su prošle dalje. Drugu fazu natjecanja čini jedna skupina od osam momčadi, a četiri najbolje odlaze u polufinale.

U "gradu kocke" se dijele samo dvije karte za Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine. Tako će samo finalisti kontinentalnog prvenstva moći planirati put u Peking, dok će treća, četvrta i peta momčad prvenstva planirati sudjelovanje na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre.

Zanimljivo je kako, prema anketi na službenim stranicama prvenstva, 53 posto posjetitelja vjeruje kako će se direktno u Peking plasirati SAD, a iza domaćina je Portoriko sa 15 posto.

Skupinu A čine Argentina, Meksiko, Panama, Portoriko i Urugvaj. Potpuni pregled skupine A nalazi se OVDJE.

Skupinu B čine Brazil, Djevičanski otoci, Kanada, SAD i Venecuela. Potpuni pregled skupine B nalazi se OVDJE.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!