Košarka

Latvija namučila Tursku, Poljska pobijedila Kinu

Bruno Blumenschein • srijeda, 22.08.2007.

Posljednji pripremni turnir za Eurobasket u turskom Izmiru počeo je sigurnim uspjehom Poljske protiv Kine. U drugom susretu dana Tursku je namučila reprezentacija Latvije, točnije Andris Biedrins...

Otvaranje Efes Pilsen World kupa pripalo je Poljskoj i Kini, a europska košarka se još jednom pokazala dominantnom s konačnih 83:66. Sedamnaest koševa razlike nije realna slika utakmice u kojoj je Poljska od prve četvrtine (21:12) imala prednost, dok je Kina priprijetila tek sredinom treće četvrtine kada dolazi na 51:44. Ipak, Poljska u manje od dvije minute serijom 7:0 odlazi na dvoznamenkastu prednost, što održava do samog kraja.

Prvi strijelci susreta su bili centri, kineski Yi Lianlian s double-double učinkom od 28 poena i 10 susreta te poljski veteran Adam Wojcik sa 22 poena i sedam skokova. Najatraktivniji potez susreta pripao je Lianlianu, budućem NBA igraču, kojem je u 38. minuti na alley-oop zakucavanje asistirao Sun Yue. Poljska je pokazala kako najviše očekuju od unutarnjih igrača, a iz bekovske linije se izdvojio tek Andrzej Pluta sa 17 poena.

Turske najave o osvajanje domaćeg pripremnog turnira naišle su na ozbiljnu prepreku već u prvom nastupu. Latvija je tijekom svih 40 minuta pokazala i Turskoj i Hrvatskoj kako nije nimalo naivna reprezentacija. Početak je donio suce lagane na zviždaljci, koji su Latvijcima u prvih 138 sekundi dosudili već četiri prekršaja.

Nije dugo trebalo čekati da Andris Biedrins zauzme vodeću poziciju na listi strijelaca. Već u petoj minuti koristi asistenciju za alley-oop zakucavanje, a u idućem napadu umalo lomi obruč novim zakucavanjem. Latvija je zaostatak preokrenula u 13. minuti s dva dalekometna ubačaja za 23:19, a nakon 27:22 turski izbornik Bogdan Tanjević naređuje agresivniju obranu. Rezultat toga dolazi samo dvije minute kasnije kada Turska dovršava seriju 9:0 za 31:27 u 16. minuti.

Do poluvremena Biedrins je ubacio 11 poena, a iskusni Ibrahim Kutluay je predvodio domaćine sa 12 poena. Nastavak je donio potpuno izjednačenu igru, a nešto osjetniju prednost gradi Latvija u posljednjoj minuti treće četvrtine, kada ubacuje tricu za 53:48. Turska preokreće u 32. minuti tricom Erdena Arslana iz kuta, nakon čega ponovno kreće predstava Biedrinsa.

Centar Golden State Warriorsa zabija uz prekršaja Kuqe za 63:61, a zatim u kontra napadu hvata napadački skok i ponovno iznuđuje prekršaj turskog braniča. I u trećem latvijskom napadu zaredom je u prvom planu bio Biedrins jer nakon promašaja vanjskog šuta hvata napadački skok i zabija uz prekršaj za 65:63 u 36. minuti. Pokazat će se kako je to bio posljednji latvijski ubačaj iz igre, ako se izuzme zakucavanje na kraju susreta, jer do kraja susreta slijedi potpuna turska dominacija za konačnih 74:68.

Biedrins je susret završio s double-double učinkom od 29 poena i 11 skokova, uz dvije blokade. Ipak, treba istaknuti loše izvođenje slobodnih bacanja (7/14), što će vjerojatno biti hrvatska taktika u prvom nastupu na Eurobasketu. U turskim redovima se istaknuo Hedo Turkoglu sa 16 poena, dok su po 12 koševa zabili Arslan i Kutluay.

Prvi hrvatski nastup na rasporedu je u četvrtak (19:30 sati), kada igramo protiv domaćina Turske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!