Košarka

Šut i obrana donijeli uspjeh

Bruno Blumenschein • četvrtak, 23.08.2007.

Odlična šuterska večer i raspoloženi Zoran Planinić omogućili su Hrvatskoj da posljednji pripremni turnir za Eurobasket otvori pobjedom. Domaćin je bio prisiljen potpisati poraz 60:72 u susretu, koji je otkrio tek kako hrvatski bekovi mogu donijeti pobjedu te kako Turska nije nikakav bauk...

Ako je suditi po otvaranju posljednjeg pripremnog turnira Hrvatska ima svjetlu budućnost na Europskom prvenstvu. Na krilima 14 poena i osam skokova Marija Kasuna te šuterski raspoloženog Zorana Planinića (13 poena) Hrvatska je dominirala većim dijelom susreta, a da nije odigrala niti minute zonske obrane, kao što su "zaboravljene" brojne napadačke akcije. Do pobjede 72:60 odveo nas je šut za tri poena od 45 posto (10/22), kao i vrlo dobra obrana.

Prvi susret na Efes kup izbornik Jasmin Repeša počeo je s dva razigravača, što je otvorilo prostor Mariju Kasunu pod koševima za početnih 10 poena. U suradnji s Markom Popovićem (dvije trice), Barcelonin centar odvodi Hrvatsku na oku ugodnih 16:7 u sedmoj minuti. Kasunovim ubačajima su profitirali također Davor Kus, kao i Zoran Planinić, koji su upisali po dvije asistencije.

Domaćin se budi predvođen iskusnim Ibrahimom Kutluayom, koji koristi loše zatvaranje obrambenog skoka Hrvatske za ubačenu tricu, a zatim i realizaciju kontre uz prekršaj. Za potpuni povratak u egal pripomogao je Kaya Peker, ali otvoreni šut za tri poena uzima Marko Tomas i osigurava Hrvatskoj održavanje prednosti (22:16 u 13. minuti).

Dvije minute prije toga Planinić je zabrinuo hrvatsku klupu neugodnim padom na leđa prilikom pokušaja zakucavanja. Na svu sreću, hrvatski razigravač se nije ozbiljnije ozlijedio već se vratio u igru u 15. minuti. U tim trenucima Turska je koristila bezidejnost hrvatskog napada na postavljenu obranu kako bi preko laganih ubačaja Kerema Gonluma i Pekera došla na 22:20. U 17. minuti hrvatska obrana je prezentirala koliko može kada svi igrači odigraju koncentrirano, a u kontra napadu Kus pogađa za 24:20.

Do kraja poluvremena smo Turskoj dopustili tek tricu Mehmeta Okura i bacanja Ersana Ilyasove za 25:24, nakon čega, u posljednje dvije i pol minute, na parketu postoji samo Hrvatska predvođena odličnim Planinićem. Prednost na hrvatsku stranu vraća Kus tricom iz teške poziciji, a Planinić prije svoje trice rješava mis-match u turskoj obrani, nakon čega u kontra napadu pronalazi samog Marka Banića, koji polaže za odličnih 34:25 na kraju prvog dijela.

Povratak iz svlačionica nije donio pad u hrvatskoj igri već Banić pogađa s poludistance, a Kus dodaje još jednu tricu za dvoznamenkastu prednost (39:27). Dobru večer Planinić pogađa na ulazu u 25. minuti kada zbog isteka napada šutira s osam metara i pogađa. Maksimalnih 18 koševa prednosti u trećoj četvrtini dolazi nakon kontre Marina Baždarića, prije čega je Planinić pogodio poluhorok iz akciju u kojoj je igrao leđima prema košu.

Taman u trenutku kada je Stanko Barać bio na crti slobodnih bacanja na HTV 2 je išla najava za Eurobasket. I pogodio je mladi centar bacanja, a Kus s malih ekrana pozvao ljude da navijaju za njih u Španjolskoj. U susretu, Hrvatska još jednom dolazi do plus 18 (54:36), za što je ponovno zaslužan Baždarić koji pogađa tricu.

Nije bilo realno očekivati da Hrvatska cijelo vrijeme drži visoko vodstvo protiv Turske na "vrućem" parketu Izmira, a potvrda toga dolazi u 33. minuti kada Gonlum, ponajprije krade loptu Popoviću i zakucava, a zatim u idućem napadu iz "odbojke" pogađa za 57:46. Tursku seriju je uspio samo nakratko zaustaviti Roko Leni Ukić tricom nakon pick'n'rolla, ali domaćin agresivnim presingom uspijeva potpuno "uštopati" hrvatski napad.

Pojačanje Efes Pilsena, Serkan Erdogan pogađa slobodna bacanja, a nakon brze akcije u 35. minuti Ermal Kuqo ostaje sam u kutu i pogađa tricu za 60:51. Dobru šutersku večer potvrđuje i Popović tricom sa sedam metara iz solo akcije za 63:51. Turci su u posljednje četiri minute pokušavali vanjskim šutem, a Repeša u 38. minuti vadi Popovića te tako skriva još jednu važnu kariku za završnice utakmica.

Potvrdu hrvatske pobjede su donijeli Kasun svojim četrnaestim poenom i Planinić, koji koristi krađu lopte za lagano polaganje i 69:54. Osim Kasuna i Planinića, dvoznamenkasti strijelac je bio Popović sa 10 ubačaja, dok su Tursku predvodili Kutluay i Okur sa po 10 poena.

Izbornik Repeša može biti zadovoljan angažmanom u obrani, skokom (34-25) kao i napadačkim učinkom vanjske linije. Lošiji dio prikazanog su bili oscilacije u obrambenom dijelu tijekom prvog dijela, kada niti skok nije zatvaran po željama stručnog stožera. Utakmicu su s tribina odgledali Marin Rozić, Lukša Andrić i Jure Lalić, dok su manju minutažu imali Damir Markota (tri minute), odnosno Mario Stojić (sedam minuta).

Svoj drugi susret u Izmiru Hrvatska igra u petak (19:30 sati), a za polufinale ćemo trebati nadigrati neugodnu Latviju. Ipak, ne treba tražiti pobjedu pod svaku cijenu jer ogled koji nosi "slavu" dolazi 3. rujna u Sevilli.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!