Rukomet

Kreće sezona lova na Zebre

Petar Plevnik • petak, 24.08.2007.

Nakon prošle sezone u kojoj su njemački klubovi i reprezentacija potvrdili svoju nadmoć, nova sezona rukometne Bundeslige je pred vratima. Ovaj put lovina je samo jedna - Kiel, no Zebre su već puno puta dokazale kako su neuhvatljive...

Ako je u prošlosti i bilo dvojbi, prošla sezona donijela je definitivnu potvrdu kako je Bundesliga u ovom trenutku najjača rukometna liga svijeta. Njemački klubovi svoju su dominaciju u europskim okvirima najbolje dokazali upravo prošle sezone, kada su poharali konkurenciju. Kiel je u njemačkom finalu protiv Flensburga uzeo Ligu prvaka, HSV je došao do Kupa pobjednika kupova, dok se Magdeburg okitio Kupom EHF-a.

Uspjesi njemačkih klubova te osvajanje naslova svjetskog prvaka na domaćem tlu dodatno su podigli zanimanje njemačke javnosti za ionako popularan rukomet, pa je nova sezona probila sve plafone kada su brojke u pitanju. 18 klubova u novu sezonu ulazi sa budžetom od nevjerojatnih 63 milijuna eura, a po prvi puta Bundesliga je dobila službenog sponzora, pa će se od ove sezone zvati Toyota Handball Bundesliga.

Može li itko zaustaviti Kiel?

Nakon što je Kiel prošle sezone osvojio sve što se osvojiti dalo (Ligu prvaka, prvenstvo Njemačke, Njemački kup), momčad Zvonimira Serdarušića ove će sezone krenuti po rekordni 14. naslov prvaka te obranu europske krune. U ostvarivanju tih ciljeva čini se kako Noka ove sezone ima još bolju momčad nego prošle sezone.

Naime, Kiel je u smjeru Danske napustio Lars Krogh Jeppesen, koji je prošlesezone ionako bio miljama od nekadašnje forme, dok na vratima uz sjajnog Omeyera više neće stajati legendarni Henning Fritz, novi član Rhein-Neckar Löwena, no zato su imena koja su stgila u Ostsee dvoranu možda i zvučnija.

Sjajni češki reprezentativac Filip Jicha, već je u susretu Superkupa protiv Rhein-Neckara sa 10 pogodaka pokazao kako će odlično rasteretiti Karabatića. Osim Jiche, iz Nordhorna je stigao Norvežanin Lund, dok je iz Montpelliera doveden još jedan odlični mladi Francuz Igor Anic.

Glavni prošlosezonski konkurent Kiela, aktualni viceprvak HSV, u novu je sezonu također ušao s nekoliko novih imena. Goran Stojanović i Igor Lavrov oprostili su se od aktivnog branjenja/igranja, dok je Roman Pungartnik novi član Gummersbacha. Zato su novi stanovnici Hamburga neuništivi Rus Dmitri Torgovanov, koji je stigao iz Östringena, zatim danski reprezentativac Hans Lindberg (Viborg), njemački Johannes Bitter (Magdeburg) te svjetski viceprvak Michal Jurecki iz Kielcea.

Promjena je bilo i u Flensburgu, koji je i dalje zadržao skandinavski štih. Danski trojac Holpert (kraj karijere), Lauritzen (Bjerringbro), Boldsen (Aalborg), zamijenjen je dolaskom Islanđana Pettersona i Holmgeirrsona iz Großwallstadta, dok će Holperta na vratima zamijeniti srpski reprezentativac Dane Šijan. Da cijela priča ne prođe bez Danaca pobrinuo se Thomas Mogensen koji je stigao iz Svendborga.

Gummersbach je neposredno uoči početka sezone doživio veliki udarac kada je objavljeno kako je EHF donio odluko prema kojoj Daniel Narcisse može bez odštete napustiti Gummersbach pa će sjajni francuski pucač karijeru nastaviti u Chamberyu. Osim Narcissea, Alfred Gislasson ostao je i bez Wiegerta (Magdeburg), Spatza (Großwallstadt) i Stanojevića (Pariz), no zato su u smjeru Gummersbacha stigli Oleg Kulešov (Magdeburg), Pungartnik (HSV), Danac Klev iz Altee te Francuz Krantz iz Montpelliera.

Nakon razočaravajućeg prošlosezonskog petog mjesta, u Magdeburgu je došlo do velikih promjena. Uz oproštaj Stephana Kretzschmara, koji je zasjeo na poziciju sportskog direktora, klub su napustili i Joel Abati (Montpellier), Oleg Kulešov (Gummersbach) te njemački reprezentativci Bitter (HSV) i Roggisch (Rhein-Neckar Löwen). S druge strane u klub je pristiglo osam novih imena, među kojima su najpoznatiji bivši Zagrbaš Damian Kabengele, Grk Vasilakis iz Düsseldorfa, Norvežanin Tönnesen iz Lübbeckea. Hoće li to Bogdanu Wenti biti dovoljno da vrati Magdeburg u sam vrh preostaje da vidimo.

Velike stvari definitivno se događaju u Östringenu. Umjesto Kronau/Östringena momčad Jurija Ševcova u novu sezonu ulazi pod imenom Rhein-Neckar Löwen. Da promjene nisu samo na formalnoj razini svjedoči i svlačionica, čiji su novi stanovnici prekaljeni njemački reprezentativci Christian Schwarzer, Oliver Roggisch, Henning Fritz te odlični Sergej Harbok iz Celja. Klub su pak napustili Dmitrij Torgovanov, češki reprezentativac Hrachovec (Schaffhausen) te Siniak (Essen).

Stari znanci ponovno u Bundesligi

Među povratnicima u prvoligaško društvo je i jedan stari poznanik, TuSEM Essen. Nakon što su zbog financijskih problema u sezoni 2005/06 kao pobjednici Kupa EHF-a morali preseliti u trećeligaško društvo, dvije godine kasnije trostruki prvak Njemačke izborio je povratak među elitu. Sudeći prema aktualnom kadru, u Essenu su ovaj put odlučili biti oprezniji sa financijama pa od njih u ovoj sezoni ne treba očekivati velike stvari.

Igranje u društvo najboljih izborio je i Füchse Berlin. Nakon 20 godina izbivanja iz Bundeslige, Berlin će ponovno ugostiti najbolje njemačke momčadi, a u tu svrhu Lisice su sastavile solidnu momčad, pojačanu između ostalim Egipćaninom El Fakharanyem te Norvežaninom Strandom.

Hrvati sve brojniji

Hrvati u Bundesligi

Dalibor Anušić (Göppingen)
Nikola Blažičko (Lübbecke)
Josip Čale (Lübbecke)
Krešo Ivanković (Wetzlar)
Mario Kelentrić (Melsungen)
Blaž Lacković (Flensburg)
Kristijan Ljubanović (Wilhemshaven)
Goran Šprem (Nordhorn)
Vedran Zrnić (Gummersbach)

U najavi nove sezone poseban su dio zaslužili i naši igrači, kojih je ove godine u Bundesligi čak devet. U odnosu na prošlu sezonu nema Valtera Matoševića, koji je preselio kod Balića i Dominikovića u Pamplonu, dok su nova imena Dalibor Anušić (Göppingen), Nikola Blažičko, Josip Čale (oba Lübbecke) i Mario Kelentrić (Melsungen).

Blaženko Lacković i ove će sezone sa svojim Flensburgom juriti na sam vrh, no čini se kako će i ove sezone teško izdržati bitku na dva fronta, dok vjerujemo kako će Goranu Šprem i ove sezone biti neprikosnoven na krilu Nordhorna. Vedrana Zrnića zbog ozljede će propustiti početak sezone, no srećom ipak nije riječ o tumoru kako je u početku bilo objavljeno, već o stres frakturi koljena, pa ne sumnjamo kako će nakon oporavka Zrna ponovno biti predvodnik Gummersbacha.

Prošlosezonskim spašavanjem Lübbeckea iz nemoguće situacije, Velimir Kljaić je još jednom potvrdio svoju trenersku vrijednost, a osim toga zaradio je i ogromno povjerenje klupskih čelnika pa ne treba čuditi što će s njim u novu sezonu Lübbecka krenuti i Blažičko na vratima te Čale na vanjskim pozicijama.

Krešo Ivanković brzo se priviknuo na ritam Bundeslige te će i u novoj sezoni biti jedan od oslonaca Wetlzara, baš kao i konstatni Kristijan Ljubanović u Wilhemshavenu. Nakon epizode u Essenu, Mario Kelentrić okušat će se i na vratima Melsungena, dok se Dalibor Anušić nakon igranja u Zagrebu skrasio kod Velimira Petkovića u Göppingenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!