Košarka

Tiha voda brege dere

Kristian Hohnjec • subota, 25.08.2007.

Ramunas Šiškauskas sveprisutni je tihi vođa reprezentacije Litve i jedan od najboljih vanjskih igrača na Starom kontinentu. Ovog ljeta prešao je iz prvaka Europe Panathinaikosa u redove najvećeg protivnika moskovskog CSKA. Popularni "Šiška" etablirana je klasa na europskoj sceni...

Šiškauskas je dugo bio igrač iz sjene, premda je već s 21 godinom bio najbolji u tada ne toliko priznatom Lietuvos Rytasu. Svjetla reflektora bila su uperena u Jasikevičiusa i Štombergasa, kasnije Macijauskasa. Ramunas je u Vilniusu ostao do 26., tek je u Trevisu stekao potpunu afirmaciju na europskoj razini. Bio je najkorisniji igrač Bennetona u šampionskoj godini. U Italiji se zadržao dvije sezone, potom je stigao poziv iz Atene. Željko Obradović ga je zvao u Panathinaikos.

Prošle sezone se dosta mučio s ozljedama, međutim bio je najbolji kada je bilo najpotrebnijie - u finalu Eurolige. Dimitris Diamantidis se doduše okitio MVP naslovom, međutim samo zato što je glasovanje bilo učinjeno početkom poslednje četvrtine, prije negoli je Šiškauskas spriječio neočekivan povratak Moskovljana. 29-godišnjeg Ramunasa krasi svestranost, do te mjere da su ga prozvali litavskim "Scottiejem Pippenom". I doista, nema te stvari koju Ramunas ne može učiniti dobro. Pametan igrač, dobar šuter, izvrstan u obrani, nesebičan asistent. Problem je jedino u brzini.

Vezane vijesti

Nakon sjajnog završetka sezone, Šiška je šokirao navijače "Zelenih" prelaskom u CSKA. "Osjećam da ne mogu više postići u Panathinaikosu. Trebam nove izazove, a i novac je bio prevelik da se odbije", rekao je Ramunas. Objašnjenje koje će mu donijeti salve zvižduka kada se vrati u Oaka arenu. U Moskvi će dobiti šest milijuna eura za trogodišnju vjernost "Crvenoj armiji", nije loše. Ramunas je na terenu uvijek bio tih, na njegovom licu rijetko ćete vidjeti emociju, on nije vokalni lider, ali će pokazati primjerom.

Drugom zelenom dresu, onom Litve bio je lojalan od samog početka. Otkad je 2000. godine osvojio broncu na Olimpijadi u Sydneyu neprestano nastupa (Japan je bio prisiljen propustiti zbog ozljede). Eurobasket u Španjolskoj bit će mu četvrti u nizu. Šaras i Macijauskas počeli su selektirati nastupe, Zydrunas Ilgauskas je Litavac samo na papiru, ne i Šiškauskas. U posljednjem velikom litavskom uspjehu, naslovu prvaka Europe 2003. u Švedskoj, sudjelovao je s 15 koševa i pet skokova u prosjeku.

Šiškauskas je uvijek bio savršena druga "violina", kao predvodnik oslabljene Litve prije dvije godine nije se baš snašao. Sada će uza sebe ponovo imati prvu zvijezdu Jasikevičiusa. Nakon nekoliko gorkih pilula, litavski navijači očekuju povratak na vrh. U toj priči Jasikevičius bi trebao "glumiti" Jordana, a Šiškauskas bi trebao biti "Pippen".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!