Košarka

Sa Šarasom u lov na zlato

Branko Barić • nedjelja, 26.08.2007.

Ono što je hokej na ledu u Kanadi ili nogomet u Brazilu, to je košarka u ovoj baltičkoj državi. Toliko su već velikih imena podarili ovoj igri, a skoro svake godine pojavi se neki novi čudesni Litavac. Takav nepresušni izvor talenta moguć je samo u zemlji u kojoj je košarka način života, ili nešto malo više...

Nastupi na Eurobasketima:

Eurobasket 1937. - 1. mjesto Eurobasket 1939. - 1. mjesto Eurobasket 1995. - 2. mjesto Eurobasket 1997. - 6. mjesto Eurobasket 1999. – 5. mjesto Eurobasket 2001. - 12. mjesto Eurobasket 2003. - 1. mjesto Eurobasket 2005. - 5. mjesto

Litva je svoje ime na košarkaškoj karti Europe upisala zlatnim slovima još tamo 1937. kada su osvojili svoj prvi naslov europskih prvaka. Dvije godine kasnije stigao je i drugi, a nakon toga su svi njihovi rezultati vezani za Sovjetski Savez, sve do ponovnog osamostaljenja pred kraj prošlog stoljeća. Tih devedesetih godina Litva je imala sjajnu generaciju predvođenu s dva najbolja litavska igrača svih vremena - Arvydasom Sabinisom i Šarunasom Marčulionisom. Zanimljivo je da ta dva igrača na koncu nisu uspjela doći do zlata na Europskim prvenstvima s reprezentacijom Litve (jesu sa SSSR-om), a najbliže su bili 1995. kada ih je u finalu zaustavio veliki Aleksandar Đorđević i nekoliko čudnih sudačkih odluka.

Kad su se Sabas i Šaras povukli iz reprezentacije, na scenu su došli neki novi klinci. I to kakvi klinci! Već 1997. na velikoj sceni predstavljen jedan zanimljivi 21- godišnjak pod imenom Šarunas Jaskevičius, a taj će momak, zajedno sa Štombergasom, Macijauskasom, Šiškauskasom i ostalima, šest godina kasnije u Švedskoj napraviti ono što ni dva njegova najveća idola nisu uspjeli – odvesti Litvu do europskog zlata.

Nakon što se malo odmorio od reprezentacije, Jaskevičius je ponovno tu. I to je najbolja vijest za sve litavske ljubitelju košarke. 192 centimetra visoki razigravač rođeni je vođa i oko njega se sve vrti. Trenutno ne igra puno u Golden Stateu, gladan je igre i pobjeđivanja i to ga čini još opasnijim za protivnike. Loše vijesti za Litavce su otkazi Arvydasa Macijauskas i Zydraunasa Iglauskasa. Ponajbolji europski šuter već se dugo muči s ozljedama, a centar Clevelanda je trebao po prvi put obući dres nacionalne vrste, ali zbog obiteljskih problema to je palo u vodu.

No s takvim talentom i takvom širinom u rosteru koju posjeduje izbornik Ramunas Butautas, nije teško pronaći adekvatne zamjene. Rimantas Kakuenas dokazao se ove godine kao glavni igrač Siene koja je ove sezone osvojila talijanski naslov. Ramunas Šiškauskas se također vratiio nakon kratkog odmora od reprezentacije i u Španjolskoj se mnogo očekuje od njega. Darius Songaila, Robertas Javtokas i braća Lavrinovič garancija su kvalitete na svim pozicijama, a ne smijemo zaboraviti Spahijinog ljubimca Simasa Jasaitisa, iznimno talentirane prinove Tau Ceramice.

Od onih koji su nastupali na posljednjem Svjetskom prvenstvu tu su još i Paulius Jankaunas i Giedrius Gustas. Nova lica na širem popisu su Donatas Slanina iz Prokoma, Jonas Maciulius iz Žalgirisa, te Antanas Kavaliauskas sa sveučilišta u Texasu.

Batuatasove trupe djeluju moćno i svježe, posebno što pripremna faza odmiče dalje. U početku su izgledali dosta neuvjerljivo, poraženi su od Letonije, pa zatim dva puta razbijeni od Španjolske, ali posljednje dvije uvjerljive pobjede nad Slovenijom i Italijom pokazuju stvarne mogućnosti ove ekipe.

Sedmo mjesto sa Svjetskog prvenstva u Japanu za Litavce je veliko razočaranje i u Španjolsku odlaze isprati gorak okus koji je ostao nakon tog natjecanja. Samo ih zlato zanima, a kao najvećeg konkurenta vide Španjolsku. Sve ispod pobjedničkog postolja ponovno će ih razočarati, a eventualno neuspijevanje kvalificiranja za Olimpijske igre bilo bi ravno katastrofi. No, kad pogledate još jednom roster i taj silan talent u njemu, u takav ishod je stvarno teško vjerovati.

Kandidati za Španjolsku

Giedrius Gustas, bek, 190 cm, 1980.
Linas Kleiza, krilo, 203 cm, 1985.
Rimantas Kaukuenas, bek, 192 cm, 1977.
Ramnas Šiškauskas, bek, 198 cm, 1978.
Robertas Javtokas, centar, 210 cm, 1980.
Renaldas Seibutis, krilo, 196 cm, 1985.
Paulius Jankaunas, krilo, 205 cm, 1984.
Darjušas Lavrinovič, centar, 212 cm, 1979.
Kšyštofas Lavrinovič, centar 210 cm, 1979.
Donatas Slanina, bek, 191 cm, 1977.
Darius Songaila, krilo 204 cm, 1978.
Simas Jasaitis, krilo, 200 cm, 1982.
Jonas Mačiulis, krilo, 200 cm, 1985.
Šarunas Jasikevičius, bek, 192 cm, 1976.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!