Košarka

Zona i Reyes zaključali Nowitzkog

Kristian Hohnjec • utorak, 28.08.2007.

Španjolska reprezentacija jedina je neporažena u prijateljskim utakmicama uoči Eurobasketa. U utorak su na Mallorci slavili protiv Njemačke 72:56, te tako ubilježili 25. pobjedu u nizu. Bila je to tvrda, prava natjecateljska utakmica, a Dirk Nowitzki odavno nije izgledao tako nemoćno...

Utakmica je počela minutom šutnje za tragično preminulog nogometaša Seville Antonija Puetru. Juan Carlos Navarro dobio je poštedu, a iako mu je "šef" Bryan Colangelo zabranio nastup na Eurobasketu Jorge Garbajosa je i dalje uz momčad, na klupi. Španjolska se svejedno predstavila u pravom izdanju, iako im je u napadu nedostajalo pomalo protočnosti i šuterskog učinka spomenutog dvojca. S druge strane Nijemci imaju mnogo razloga za brigu, jer njihova glavna zvijezda izgleda vrlo umorno, a kvaliteta ostalih igrača ne garantira da će uspjeti ostvariti cilj - kvalifikacije za Olimpijadu.

Zona zakočila Nowitzkog

Prva četvrtina otkrila je svu skromnost kvalitete i nedostatak širine njemačke reprezentacije. Španjolci su dobrim dijelom igrali zonu 2-3, što je u potpunosti zakočilo Dirka Nowitzkog. "Plavi anđeo" prvi put prema košu šutnuo je u 8. minuti, a u prvoj dionici jedine koševe zabio je s crte za slobodna bacanja. Dirk Bauermann promijenio je tri organizatora igre (Hamman, Roller, Demirel), ali bez učinka. Protok lopte bio je spor, Nijemci nisu dolazili u kvalitetne prilike za realizaciju. Nakon kasne trice Carlosa Cabezasa prva četvrtina završila je rezultatom 16:4 u korist domaćina.

Druga četvrtina donijela je nešto bolju igru, umjesto Nowitzkog ušao je mladi Jan-Hendrick JaglaOkulaja je bio kreator, a Jagla realizator za ranih deset koševa Njemačke i smanjenje na 14:19. Koševima Sergija Rodrigueza Španjolci ponovo bježe na dvoznamenkastu razliku, ali se Nijemci brzo vraćaju zahvaljujući tricama Greena i Garretta (22:25). Do kraja poluvremena svoje je prve poena iz igre ubacio i Nowitzki pa se na odmor otišlo s 31:28 u korist domaćina.

Njemačka je pokazala mnogo slabosti u skoku, gdje visoki, ali nepokretni Patrick Femerling nije radio dobar posao. Promijenom španjolske obrane na "čovjeka", Nijemci dolaze do daha i hvataju priključak. Njihov najbolji igrač u prvom poluvremenu bio je Ademola Okulaja, koji je jedini uspio probijati prvu liniju i decentim dodavanjima stvarati prilike za svoje suigrače. Kod Španjolaca nitko se nije posebno istakao. Najatraktivniji potez poluvremena pripada korpulentnom Marcu Gasolu - zakucavanje s dvije ruke iz priskoka.

Španjolci rutinski do pobjede

Kada se Španjolcima igrala obrana, odnosno kada je na parketu bila prva garnitura španjolskih igrača onda su Nijemci izgledali nemoćno, presporo i tehnički nedoraslo. U trećoj četvrtini ponovo su bili napadački sterilni, postigli su samo devet poena. Hitri Calderon inicirao je tranziciju kojom su se sredinom perioda odvojili na dvoznamenkastu prednost (40:30). Felipe Reyes igrao je odličnu individualnu obranu na Nowitzkom (stalno mu je bio na ruci), a Pau Gasol je kontrolirao prostor pod košem pa se MVP NBA lige do kraja četvrtine nije uspio upisati među strijelce. Španjolska je u posljednjih deset minuta krenula s prednošću 49:37.

U posljednjoj četvrtini njemačka je superzvijezda nastavila više ličiti na potrošenog čovjeka koji nije mogao pogoditi "bačvu" protiv Golden State Warriorsa, nego na jednog od najboljih igrača današnjice. Gledatelje je na noge digla tek "alley-up" kombinacija Rodriguez - Fernandez (59:46). Nakon sedam koševa Carlosa Cabezasa u posljednje dvije mintue utakmica je završena rezultatom 72:56.

"Slabo smo skakali, to je neoprostivo. bili smo umorni nakon tri utakmice na turniru u Njemačkoj i putovanja, nismo imali energije. Doista nam je bila neugodna njihova kombinacija zone i obrane čovjeka, pogotovo što u sredini imaju čovjeka od 215 cm (Gasol)", rekao je njemački izbornik Bauermann, te se nadovezao: "Nema razloga za nervozu, do prvenstva ima još šest dana i mislim da ćemo protiv Česke izgledati puno bolje".

Kod Španjolske najefikasniji Pau Gasol s 14 koševa, Cabezas i Rudy Fernandez dodali su po 12 poena, a Marc Gasol i Reyes po osam skokova. Kod Njemačke jedini dvoznamenkast Robert Garrett s 10 koševa, Nowitzki (šut 3/14) i Okulaja postigli su po osam.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!