Košarka

Čovjek-cigara pobjede

Kristian Hohnjec • srijeda, 29.08.2007.

Darko Miličić spada među najpoznatije europske košarkaše, pogotovo u Americi gdje se s njegovom popularnošću može natjecati samo Dirk Nowitzki. Nažalost po mladog Srbina, zvjezdani status nije dosegao zbog svoje igre, već poradi činjenice da su Detroit Pistonsi njegovim izborom na draftu učinili neoprostiv promašaj...

Cijela saga o Miličiću počela je u Vršcu prije pet godina. Skaut Pistonsa Tony Ronzone bio je sveprisutan na Hemofarmovim treninzima i utakmicama, a čak su i američki novinari putovali u Srbiju da vide to "osmo svjetsko čudo". ESPN-ov Chad Ford o Darku je pisao bajke: "Kompletniji je od Nowitzkog i Sabonisa. Nema toga što Darko ne može učiniti, a tako je mlad."

Zasad se jedinim točnim dijelom prethodne rečenice pokazuje činjenica da je Darko mlad, kad je došao u NBA ligu bio je najmlađi član. I danas su mu tek 22. Te 2003. godine LeBron James postao je zvijezda, neprikosnoveni broj jedan na svim "draft tabelama", garantirani superstar. Momčadi su se već sredinom sezone pozicionirale tako da imaju čim bolju šansu ugrabiti "novog Michaela Jordana". Međutim, u proljeće pojavio se famozni Europljanin dječačkog lica i "izblajhane" kose - Darko.

Miličić je bio u ozbiljnim diskusijama čak za prvi izbor, a kad su ga Detroit Pistonsi odabrali drugim pickom to nikog nije iznenadilo. Dapače, mnogi su tu odluku smatrali jedinom logičnom. Danas, četiri godine kasnije lako je biti general poslije bitke, te lakonski zaključiti: "Joe Dumars prokockao je priliku da Pistonsi postanu dinastija na tragu Bullsa". Rijetki će osporiti da bi se Detroit okitio mnogim, a ne samo jednim naslovom, da su umjesto Darka uzeli Dwyanea Wadea ili Carmela Anthonyja.

Posljednja dvojica dostigla su zvjezdani status u rekordnom roku, kao i Chris Bosh, a Darko? Eh, Miličić. Srbinov boravak u Motownu mogao bi se okarakterizirati kao: "Patnje mladog Darka". U Detroitu je skupio više kazni za prebrzu vožnju nego minuta na parketu. Početak nije mogao biti gori. Došao je u ruke Larryju Brownu, treneru koji nije pokazivao razumijevanje za mlade igrače, a još manje Europljane. Sjetimo se samo da je u Philadelphiji Kukoču pretpostavio košarkaškog analfabeta Georga Lyncha. I dok su drugi igrali, Darko je gledao, mahao ručnicima.

Doduše, i konkurencija na centarskim pozicijama Detroita bila je nemilosrdna; Rasheed i Ben Wallace, Antonio McDyess. Miličić bi zaigrao jedino kada bi utakmica bila riješana, na plus 30. Zbog toga je dobio sada već legendaran nadimak: "Human Victory Cigar". Darko je bio simbol pobjede. Neki bi u loži zapalili cigaru, a Larry Brown bi na teren poslao Miličića. "Darko je velik dio naše budućnosti. Miličić je visok, mlad i veoma talentiran. Mladim centrima morate dati vremena da se razviju", kazivao je generalni menadžer Joe Dumars.

Iako ga je često branio od Brownovih napada i Dumarsa je ubrzo izdalo strpljenje. U proljeće 2006. prodao je "velik dio Detroitove budućnosti" za sitniš - izbor prve runde i prolaznika Kelvina Cata. Orlando je konačno oslobodio Miličića, dao mu da igra. Darko nije briljirao, ali je ipak dokazao da nema "dvije lijeve". Nakon sezone i pol na Floridi, ovog ljeta potpisao je za Memphis Grizzliese. Zakoni NBA tržišta doista su blagotvorni za igrače. Jedna ne sjajna, ne dobra, već solidna sezona dovoljna je da inkasirate više od 20 milijuna dolara. Naime, toliko će Darko zaraditi u gradu Elvisa Presleyja.

U brodolomu srpske reprezentacije na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu Darko je bio najbolji pojedinac - prosjek od 16 koševa i devet skokova po utakmici. I uoči Eurobasketa jedan je od glavnih igrača, uz kapetana Milana Gurovića. Još je uvijek dovoljno mlad da ostvari zapaženu NBA karijeru. Fizički ima sve preduvjete - visok 213 centimetara, skočan, brz, pokretljiv. Darko je i tehnički sasvim dobar igrač, ima efikasnu igru leđima košu, može pogoditi s distance, neloš dodavač. Međutim, vidljivo je da tek igra prve prave seniorske utakmice. Loša taktička educiranost, nedostatak razumijevanja i slaba anticipacija vrlo su primjetni.

Sve zajedno to bi mogli nazvati - košarkaška inteligencija. Stvar koju Darko ne posjeduje u velikim količinama. Nedavno je ponudio mišljenje o Pau Gasolu: "Volim igrati protiv njega. Gasol je mekan". Nekoliko dana kasnije potpisao je za Memphis, momčad gdje je Gasol gazda. Jasno, stigao je demantij. Iako Srbiji nedostaju Stojaković, Krstić, Radmanović, Pavlović i još mnogi drugi, Darko je, malo je reći, optimističan: "Sve ćemo uništiti, sve. I Španjolce, i Grke, i Talijane, Francuze. Srbija će uništiti sve na Eurobasketu". Dakle, pripremite se za uništenje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!