Košarka

Zbornaja daleko od raja

Kristian Hohnjec • četvrtak, 30.08.2007.

Ruska košarkaška reprezentacija posljednjih je godina daleko od stare slave iako je domaća liga u velikom hipu postala jedna od najjačih u europskim okvirima. Taj rast se prvenstveno može zahvaliti katkad neograničenoj kupovnoj moći. I dok se dovode kvalitetom izdašni stranci, domaći su igrači pali u zaborav...

Čovjek koji bi trebao vratiti Rusiju u respektabilnost je David Blatt. Amerikanac hebrejskih korijena u Bennetonu i Maccabiju ostavio je dojam jednog od najsistematičnijih trenera na Starom kontinentu, iako ga rezultat ponekad nije ljubio. Blatt će morati upotrijebiti svo svoje znanje kako bi od nezahvalnog ruskog materijala uspio napraviti dobar proizvod. Ruse je od raspada SSSR-a pratila reputacija "gubitnika" koji su u stanju sve prosuti u posljednjim minutama.

Španjolska će biti povratak na mjesto sreće. Naime, posljednja medalja datira od prije deset godina. Mihail Mihailov (35 koševa, 15 skokova) odigrao je partiju karijere, utakmicu za broncu. Koliko je kvalitetnom oskudan roster govori činjenica da je već ostarjeli Zahar Pašutin preživio selekciju, iako je posljednjih nekoliko godina zabetoniran za klupu moskovskog CSKA. Lider bi ponovo trebao biti Andrej Kiriljenko. Čovjek je odigrao nikad goru sezonu, a postao je i predmet ismijavanja američkih medija zbog emocionalnog kolapsa u playoffu i puštenih suza.

Kiriljenko je barem igrao. Blattov drugi najvažniji igrač Viktor Khryapa imao je najbolje mjesto u United Centru. Odmah do Scotta Skilesa, cijelu sezonu, besplatno. Khryapa je potencijalno zahvalan igrač, ali nakon dvije godine neigranja trebat će mu malo više od desetak pripremnih utakmica da se vrati u formu. Što tek reći za Sergeja Monju. Čovjek se prošlog ljeta vratio u Europu nakon neuspješne NBA avanture, samo da bi spoznao kako kruha za njega nema niti u moskovskom Dinamu. Morao se zadovoljiti s desetak minuta u Euroligi.

Pod košem su također tanki; Nikita Morgunov i Aleksandar Savrašenko igraju u samo jednom smjeru. Morgunov je dobar napadač i veoma loš obrambeni igrač, a Savrašenko vice versa. Pogled na klupu ne nudi mnogo rješenja. Sergej Bikov i Egor Vjalcev impresionirat će malobrojne. Šlag na tortu je prvi organizator igre - tamnoputi John Robert Holden. Ettore Messina i Duško Ivković su proteklih godina morali uložiti veliki napor kako bi ovog nesumnjivo talentiranog, ali i veoma nekontroliranog igrača uspjeli obuzdati.

Blattu će to biti teže, jer dok u CSKA-u na klupi čeka Thedoros Papaloukas, ovdje će Holdenova zamjena biti Petr Samojlenko. Od grupe reprezentacija koje ciljaju na kvalifikacije za Olimpijske igre Rusi se na papiru doimaju najslabijima, a i rezultati pripremnih ogleda ne idu im u korist. Kad se tome doda određena disharmoničnost ekipe i narušena atmosfera, onda je teško zamisliti pozitivan rasplet Eurobasketa za Zbornaju komandu.

Rusija na Eurobasketu

Eurobasket 1993. - 2. mjesto
Eurobasket 1995. - 7. mjesto
Eurobasket 1997. - 3. mjesto
Eurobasket 1999. - 6. mjesto
Eurobasket 2001. - 5. mjesto
Eurobasket 2003. - 8. mjesto
Eurobasket 2005. - 8. mjesto

Roster za Španjolsku

Zahar Pašutin, bek, 196 cm, 1974., CSKA Moskva
John Robert Holden, bek, 184 cm, 1976., CSKA Moskva
Sergej Bikov, bek, 190 cm, 1983., Dinamo Moskva
Petr Samojlenko, razigravač, 187 cm, 1977., Dinamo Moskva
Anton Ponkrašov, bek, 198 cm, 1986., CSKA Moskva
Egor Vjalcev, bek, 192 cm, 1985., Ural Great
Andrei Kiriljenko, krilo, 209 cm, 1981., Utah Jazz
Viktor Khryapa, krilo, 203 cm, 1982., Chicago Bulls
Sergej Monja, krilo, 201 cm, 1983., Dinamo Moskva
Nikita Šabalkin, krilo, 204 cm, 1984., Kimhki
Nikita Morgunov, centar, 210 cm, 1975., Trijumf Moskva
Aleksandar Savrašenko, centar, 217 cm, 1979., CSKA Moskva

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!