Tenis

Novi val sredio favoritkinje

Branimir Korać • nedjelja, 02.09.2007.

Niz neočekivanih rezultata u susretima trećeg kola US Opena u turniru tenisačica. Među onima koji se pakiraju za odlazak iz New Yorka je i Marija Šarapova koja je u "ludom danu" tinejdžerki poražena od Agnieszke Radwanske. Kod tenisača bio je miran dan uz tek neočekivani gubitak seta Rogera Federera protiv Johna Isnera....

Roger Federer produžio je smjenu u New Yorku u trećem kolu. Mladi Amerikanac John Isner otkinuo mu je prvi set u tie-breaku tako da je najbolji tenisač današnjice morao nešto jače povući kako bi prošao u četvrto kolo. Međutim nakon gubitka prvog seta, problema više nije bilo. Isner je nizao pogrešku na pogrešku, na kraju skupio 42 neforsirane u odnosu na tek 11 Federerovih, i s 3:1 napustio turnir. Puno je Amerikanac probavao igrom na mreži, ali Federer ga je bez većih problema probijao i uzimao poene.

Andy Roddick manje od sat i pol proveo je na terenu protiv Tomasa Johanssona. Nakon što je u drugom kolu imao nešto više problema protiv Josea Acasusa, Roddick je protiv Johanssona bio u pravom izdanju i slavio u tri vrlo uvjerljiva i brza seta. Posebno uvjerljivo izgledao je peti nositelj u trećem setu koji je uzeo bez izgubljenog gema za ekspresnih 24 minute.

Njegov sunarodnjak James Blake imao je nešto više problema protiv Stefana Koubeka, ali prvenstveno zahvaljujući svojim pogreškama. Koubek je bio blizu vodstva 2:1 u setovima, ali nakon gubitka trećeg seta i ranog breaka Blakea u četvrtom, susret je riješen. Čak deset puta Austrijanac je gubio servis tako da mu nije previše pomoglo sedam breakova.

Dobar meč odigrao je Nikolaj Davidenko protiv Nicolasa Almagra. Almagro je bio blizu u prvom i trećem setu dok je drugi izgubio glatko sa 6:0 iako je čak 48 minuta trajalo opiranje Španjolca u tom setu. Niz break lopti Davidenko je stvarao, ukupno čak 22, ali previše ih je prosipao tako da je na kraju unatoč 3:0 pobjedi na terenu proveo dva i pol sata.

Od turnira se oprostio Andy Murray. Mladi Britanac nije još niti blizu one vrhunske forme i to je iskoristio Hyung Taik Lee i svladao ga u četiri seta. U trećem setu Murray je pokazao naznake povratka, ali u završnici četvrtog seta ponovno gubi servis i Lee završava meč. ''Sigurno sam mogao neke stvari i bolje odigrati, ali nakon dužeg vremena osjećao sam da igram na visokom nivou. Još uvijek ne igram niti približno onom kako bih želio, radim previše grešaka, a vraćanje servisa nije niti blizu najboljem. Osjećao sam umor od prošlog meča, ali drago mi je da se polako vraćam i osjećam sve spremnijim'', unatoč porazu nije bio nezadovoljan Murray.

Tommy Haas trebao je pet setova za prolaz protiv Sebastiena Grosjeana 2:0 poveo je Haas u setovima, ali Grosjean se nije predavao i odveo je meč u peti set. Ipak tijekom meča bolji Haas uspio je završiti posao u petom setu i proći dalje.

Manje se mučio Tomas Berdych koji je u ključnim trenucima bio bolji od Fernanda Verdasca i u tri seta prošao dalje. Dva seta Berdych je riješio u tie-breaku odigravši vrlo dobro protiv nervoznog Verdasca koji je još jednom pokazao kako nije tenisač koji se može pouzdati u sebe u kriznim trenucima meča.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Kod tenisačica nekoliko neočekivanih rezultata. Nicole Vaidisova i Shahar Peer igrale su najzanimljiviji meč dana, a nakon velike borbe i više od dva i pol sata igre Peer je otišla dalje. U tie-breaku trećeg seta Izraelka je manje griješila i izborila prolaz. ''Utjeha mi je da sam odigrala ovako dobar i težak meč nakon dva mjeseca pauze. Bila je sjajna atmosfera, uživala sam i ne žalim previše, zadovoljna sam svojom igrom unatoč porazu'', rekla je nakon meča Vaidisova.

Peer će u četvrtom kolu igrati protiv Poljakinje Agnieszke Radwanske. Potpuno neočekivano Radwanska je kreirala najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela turnira u obje konkurencije eliminiravši Mariju Šarapovu. Šarapova nije u vrhunskom izdanju, vidjelo se to posebice tijekom trećeg seta u kojem je bila vrlo nervozna i neprecizna te Poljakinji poklonila pobjedu. Ponovno je Ruskinja imala ogromne probleme na drugom servisu na kojem je dosta forsirala i nakon neizrađenih akcija pokušavala prebrzo završiti poen što je najčešće bilo kobno.

Razočarana je ostala i Martina Hingis koju je razbila Viktorija Azarenka. Sa 6:3 uzela je Hingis prvi set, ali nakon toga nestala s terena, Azarenka do kraja meča gubi tek jedan gem i razočarana završava nastup u Flushing Meadowsu.

Iznenađenje nije dopustila Svetlana Kuznjecova koja je lako nadigrala Anabel Medinu Garrigues. Kuznjecova je izgubila tek četiri gema i iako je imala 12 neforsiranih pogrešaka više, winneri su bili na njezinoj strani i lako je slavila za manje od sat vremena.

Druga Ruskinja Nadia Petrova nije bila toliko raspoložena protiv Agnes Szavay. Slaba predstava sedme nositeljice donijela joj je poraz u dva seta s po 6:4 i oproštaj s New Yorkom. Na putu iz New Yorka pridružit će joj se neočekivano i Patty Schnyder koja je poražena od još jedne mlade nade Tamire Paszek u tri seta.

US Open, tenisači, treće kolo:
Federer (SUI, 1) – Isner (USA) 6:7(4), 6:2, 6:4, 6:2, Roddick (USA, 5) – Johansson (SWE) 6:3, 6:2, 6:0, Blake (USA, 6) – Koubek (AUT) 6:4, 3:6, 7:6(5), 6:1, Lopez (ESP) – Young (USA) 3:6, 6:3, 7:6(5), 7:5, Davidenko (RUS, 4) – Almagro (ESP, 28) 7:5, 6:0, 7:5, Lee (KOR) – Murray (GBR, 19) 6:3, 6:3, 2:6, 7:5, Haas (GER, 10) – Grosjean (FRA) 6:2, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3, Berdych (CZE, 9) – Verdasco (ESP) 7:6(2), 6:1, 7:6(3).

US Open, tenisačice, treće kolo:
Peer (ISR, 18) – Vaidisova (CZE, 13) 6:4, 3:6, 7:6(5), Radwanska (POL, 30) – Šarapova (RUS, 2) 6:4, 1:6, 6:2, Azarenka (BLR) – Hingis (SUI, 16) 3:6, 6:1, 6:0, Kuznjecova (RUS, 4) – Medina Garrigues (ESP, 31) 6:3, 6:1, Szavay (HUN) – Petrova (RUS, 7) 6:4, 6:4, Paszek (AUT) – Schnyder (SUI, 11) 4:6, 6:4, 7:6(1), Vakulenko (UKR) – Kiriljenko (RUS) 6:2, 6:4, Čakvetadze (RUS, 6) – Mirza (IND, 26) 6:2, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!