Košarka

Priprema, pozor, glava gore

Bruno Blumenschein • nedjelja, 02.09.2007.

Godinu dana. Toliko svi košarkaški zaljubljenici u Hrvatskoj čekaju Eurobasket 2007., čiji se početak broji u satima. Donosimo Vam pregled svih reprezentacija, glavnih igrača, prednosti i mana, kao i nezahvalne prognoze, kojima ćemo pokušati predvidjeti nepredvidivo. Europsko prvenstvo u košarci počinje upravo sad...

Odigrano je preko 100 pripremnih utakmica, ispisane su kartice i kartice teksta, a treneri su tek nešto manje podcjenjivali i hvalili druge. Sportnet.hr je tu bio od samog početka, a ne bi bilo u redu da se praćenje jednog od najizjednačenijih sportskih natjecanje prestane taman prije glavne predstave.

U prethodna dva mjeseca prezentirali smo Vam svaku reprezentaciju zasebno, povijest nastupa na Eurobasketima, najjače igrače i put do Španjolske. Kao završno zagrijavanje donosimo pregled svih sudionika, kao i naš pogled na mogući rasplet potpuno izjednačenog košarkaškog turnira.

Grupa A: Grčka, Izrael, Rusija i Srbija

U grupi A, od milja nazvanoj i pravoslavnoj skupini, nalaze se aktualni europski prvak, bivši svjetski prvaci te vrlo neugodan Izrael. Definitivno skupina u kojoj će odlučiti i kako je tko ručao, jesu li ručnici bili dovoljno hladni i kako je raspoloženje glavnih igrača.

Teško je početi pričati o skupini u kojoj se nalaze Grci, a da se ne spomenu sve njihove kvalitete. Od glavnih igrača, kao što su Theo Papaloukas, Lazaros Papadopoulos i Dimitros Diamantidis, preko iskustva pobjeđivanja i osvajanja medalja, do zajedništva kojeg su izgradili počevši od nepodnošljive atmosfere.

Za sve je zaslužan Panagiotis Giannakis, koji je uspio ujediniti velika ega CSKA, Panathinaikosa, Dinama i ostalih najvećih klubova Europe. Skoro je nemoguće za Grčku reći specifičnu slabu točku, ali ozljeda, i najvjerojatnije neigranje Antonisa Fotsisa poremetit će prije svega napadačke planove, jer su gubitkom Fotsisa, izgubili "laganu" četvorku koja otvara reket.

Koliko nezgodan može biti posljednji kvalifikant pokazao je Izrael u Beogradu, a možda će upravo Izrael potvrditi isto u Granadi. Najveće izraelske prednosti su ritam uspjeha, u vidu kvalifikacije na glavni turnir te neimanje psihoze "prve utakmice" jer otvaranje s Grcima je Yotamu Halperinu i društvu, zapravo treća utakmica. Uz odličnog razigravača tu je i jako zahvalan igrač u liku Meira Tapira. Uvjerljivo najveći nedostatak oslabljenog Izraela je uvijek potrebna dužina klupe.

Ruska reprezentacija na Eurobasket dolazi s velikim potencijalom, nešto većim očekivanjima i još većim brojem nepoznanica. Kako će Andrij Kiriljenko, John Holden i Viktor Khrjapa reagirati ako utakmica krene krivim putem po izbornika Davida Blatta? Hoće li ostati vjerni momčadskom pristupu ukoliko im protivnik uzme najjača oružja, trčanje i atletiku?

Odgovore na neka pitanja je već ponudio centar Aleksej Savrašenko izljevom nezadovoljstva zbog male minutaže. Sve to su pitanja za američkog stručnjaka Blatta, koji je uspio pokupiti sve najbolje osobine europskim stratega, a ostati vjeran američkim genima. Rusi će biti neugodni za sve koji krenu trčati s njima i koji ih podcijene, ali u borbi obrana bi, s najboljima, trebali izvlačiti kraći kraj.

Abecedno posljednja, ali svakako ne i po kvaliteti, reprezentacija Srbije dolazi s objektivno drugim, ako ne i trećim sastavom. Međutim, upravo bi činjenica da nemaju imena, ali imaju mladu kvalitetu, mogao pomoći najiskusnijima da povedu Srbiju dosta daleko. U sustav koji će se jedan dan probuditi na lijevu, a drugi dan na desnu nogu, idealno se uklapa Zoran Slavnić. Uvijek sporednim cestama Moka je dolazio do rezultata, a čini se kako bi upravo njegovo "ludilo" moglo povući glavni trojac, Milana Gurovića, Darka Miličića i Marka Jarića, prema boljim rezultatima.

Sve napisano u prethodnom paragrafu vrijedi ukoliko bude njihov, prije svega šuterski dan. Ukoliko osjete da ih je protivnik podcijenio ili ukoliko svoju visinu na svim pozicijama iskoriste za kvalitetne povratne šuteve nakon igre leđima prema košu. Iskustvo i godine najiskusnijih će ujedno biti i dvosjekli mač jer turnirski sustav natjecanja ne pruža mnogo "proširenja na cesti" za zaustavljanje kola koja krenu prema ponoru.

Prognoza: 1. Grčka, 2. Srbija, 3. Rusija, 4. Izrael

Skupina B: Hrvatska, Latvija, Portugal i Španjolska

Na svom terenu, s Jorgeom Garbajosom i pred svojom publikom, Španjolska je prvi favorit, ne samo skupine B, već i cjelokupnog prvenstva. Dvadeset i šest uzastopnih pobjeda. Toliko vrijedi aktualni svjetski prvak, koji je za domaćinstvo Eurobasketu, odlučio pripreme "skuhati" po istom receptu, kao za Svjetsko prvenstvo u Japanu. Recept znan i pod kodnim imenom: "Dođite vi u naše dvorište i izgubite sa 10+ razlike".

Popis mogućih prijetnji u napadačkom dijelu španjolske igre je nepregledan, ali ipak trojac Gasol-Navarro-Fernandez stoji na vrhu liste. Centar Memphis Grizzliesa će u Sevilli i Madridu imati povratak na europsku scenu jer ga 2005. nije bilo zbog ozljede. Sad već bivši vođa Barcelone, Juan Carlos Navarro, zadužen je za organizaciju napada, dok je Rudy Fernandez ponajbolji šesti igrač na Eurobasketu.

Želite pobijediti Španjolce? Budite im za vratom, ne znaju za dramatične završnice jer ih u pripremnom periodu jednostavno nisu imali. Rijetko tko ih neće staviti na mjesto prvih kandidata za zlato, vrlo slična priča prije prošlog Eurobasketa u Srbiji i Crnoj Gori.

Prvi protivnik Hrvatske, dečki s Baltika, već su stari poznanici igrača Jasmina Repeše. Za razliku od kvalifikacijskih ogleda u reprezentaciji je Andris Biedrins, NBA centar, koji je vrlo neugodan u igri dva na dva i ima najviše ovlasti za individualna rješenja. Svi reprezentativci imaju kvalitetan vanjski šut, a najzvučnija imena su Armands Skele te Kristaps Janicenoks.

Utorak donosi Portugal, ali nisu prevelike šanse da će Hrvatskoj stići na pladnju. Tako će protiv Portugala, čiju reprezentaciju najmanje svi poznaju, trebati igrati koncentrirano svih 40 minuta, dok ponajveće iznenađenje kvalifikacija najčešće pada u posljednjih deset minuta. Najveću pozornost treba obratiti na Elvisa Evoru i Joaoa Gomesa, koji su skočni i neugodni igrači.

Prognoza: 1. Španjolska, 2. Hrvatska, 3. Latvija, 4. Portugal

Grupa C: Češka, Litva, Njemačka i Turska

I treća skupina Eurobasketa nudi jednog papirnatog autsajdera. Riječ je o reprezentaciji Češke, koja će skupo naplatiti ukoliko bilo koji protivnik na glas ponovi prethodnu rečenicu. U germanskom stilu košarke koji je odlika Češke, svi igrači na parketu su jednaki. Svi krvavo rade u obrani, skaču, trče, da bi onda u napadu ipak jednakiji među jednakima bio Jiri Welsch. Bivši NBA igrač je po individualnim kvalitetama daleko ispred svojih suigrača, ali zna kada treba razigrati, kako bi došao rezultat.

U slučaju podcjenjivanja, već smo rekli, postaju krajnje neugodan protivnik. Međutim, ukoliko se u pripremi utakmice napravi dobar posao u iščitavanju brojnih šablona na obra kraja terena, kvaliteta protivnika će doći do izražaja. Česi su definitivno ekipa koja može izgubiti od svakog 20 razlike, ali i koja na dobar dan, može pobijediti teške favorite s papira.

Ako već Češka spada u momčadi koje se da pročitati, sušta suprotnost su Litavci. Najjače oružje, a ujedno i najveća potencijalna mana je povratak Šarasa Jasikeviciusa. Pozitivan dio Šarasovog povratka su njegove košarkaške kvalitete, od nepredvidivosti proigravanja, spuštanja leđima prema košu ili pak šuta. Druga strana medalje je godinu dana grijanja klupe u Golden Stateu. Kako će motor reprezentacije disati u dosta zgusnutom rasporedu, tako će biti i konačan litavski rezultat.

Kako ne bi sve ovisilo o Jasikeviciusu, pobrinut će se Ramunas Šiškauskas. Od igrača, kojem se Dražen Anzulović nadao da će igrati protiv njegove sezone, iskusni Litavac je došao do ponude moskovskog CSKA od dva milijuna eura godišnje. Kako nisu tako velike novce bacili uzalud, potvrđuju i posljednji litavski nastupi. Šiškauskas, uz Jasikeviciusa i braću Lavrinovič vraća na pobjedničke staze.

Nezahvalno je za Litvu reći kako ovisi o Jasikeviciusu kada se pogleda sastav i igra njemačke reprezentacije. Pod naslovom "Koliko ide Dirk ide i Njemačka", Nijemci su došli do plasmana u sam vrh svjetske košarke na redovnoj bazi. Nemojte da Vas zavaraju katastrofalna napadačka izdanja izabranika Dirka Bauermanna. Iako im je 70 postignutih poena prava nepoznanica, Njemačka, a pogotovo Dirk Nowitzki nije dao sve od sebe u pripremama.

Osim Nowitzkog tu su Ademola Okulaja, koji je na kvalitetu dodao njemačku upornost i, koji najviše pomaže Plavom anđelu. Njemačka je tako jedina reprezentacija koja u posljednje vrijeme uspijeva samo na temelju kvalitete jednog igrača doći do velikih rezultata i to dovoljno govori koliko se ostatak "ekspedicije" trudi za Nowitzkog i radi sve ostalo što treba raditi.

Skupinu C zatvara momčad koja je dijametralno suprotna Njemačkoj, iako su u Njemačkoj postali standardan dio svakodnevnice. Pomaganje drugima u turskoj košarkaškoj reprezentaciji je više iznimka nego pravilo, kojeg se drže tek rijetki. Odlazak Mirsada Turkcana je odveo jedan ego, ali su ostali Hedo Turkoglu i Mehmet Okur, koji ipak mogu biti kompatibilni.

Uz NBA dvojac odrasta generacija mladih snaga, predvođena Ersanom Ilyasovom i Atsurom, koja bi u skoroj budućnosti (čitaj: na Svjetskom prvenstvu u Turskoj 2010. godine), mogli biti realna snaga u europskoj košarci. Dvije su glavne razlike u turskoj igri, a odrednice su domaći teren i pojava NBA dvojca. Kada igraju pred svojom publikom vrlo lako znaju iskoristiti i najmanje oscilacije kod protivnika, dok je prisustvo Turkoglua i Okura na parketu nekad i veliki minus jer se ne igraju uigrane akcije već se daje sve na njihovu individualnu kvalitetu. Protiv Turske je vrlo važno nametnuti vlastiti ritam, ne dati im da razviju svoju igru i pogode prvih nekoliko šuteva jer tada mogu biti vrlo opasni. Sve u svemu, poželjan suparnik u možebitnom četvrtfinalu.

Prognoza: 1. Litva, 2. Njemačka, 3. Turska, 4. Češka

Grupa D: Francuska, Italija, Poljska, Slovenija

Nije dobro kada s druge strane stoji MVP finala najjače lige svijeta, a upravo će se to dogoditi svim francuskim protivnicima. Tony Parker će predvoditi Francusku u obrani europske bronce iz Beograda. Od Beograda, a kasnije i Svjetskog prvenstva u Japanu, najslabija francuska točka, šut, ipak ima određenih pomaka. Na bolje. Pokušaj rješavanje te Ahilove pete je pala na Cédrica Ferchauda, dok je momčad Claudea Bergeauda ostala vjerna svojim sposobnostima trčanja i skakanja.

I u Španjolskoj, obrana će biti početak i kraj francuskog puta, a ukoliko uspiju ući u napadački ritam, kao prije dvije godine, bit će vrlo opasan protivnik. I dok se zna kako će prvi obrambeni pokušaj protiv Francuske biti zonska obrana, u napadu treba biti strpljiv i iznenaditi skočne, ali ne pretjerano kreativne Francuze. Kontrola skoka i smirivanje ritma bi trebale biti dovoljno dobri temelji za nadu protiv "galskih pijetlova", ali faktor Parker se ne može staviti u određenu šablonu.

Potpuno drugačija slika dočekat će navijače Italije, čija će radost biti u rukama NBA igrača. Prije slike slavlja Talijani će tražiti idealnu zdravstvenu sliku, što se zasad ne može reći jer su iz priče otpali Danilo Gallinari, Giacomo Galanda, dok Andrea Bargnani muku muči s leđima. Tako će veliki dio nada biti u rukama Marca Belinellija, dok će Bargnani sigurno pokrivati drugu napadačku opciju. Upravo je napad najjače talijansko oružje, ali bez prevelike širine, jednodimenzionalnost se očituje u ovisnosti o vanjskom šutu.

Obrambeni dio Talijane zabrinjava zbog lošeg skoka, što se pokazalo u skoro svakoj pripremnoj utakmici. Manjak visokih igrača ponovno je gurnuo veterana Denisa Marconata u prvi plan, dok će priliku dobiti i neiskusni Andrea Crosariol. Organiziranost igre i povezanost redova ponajviše ovisi o Massimu Bulleriju, ali bez raspoloženog Belinellija neće ići. Bez prave čvrstoće u obrani, slabog skoka i ovisnosti o dvojici igrača nije mnogo momčadi uspjelo u europskoj košarci.

Slovenski stručnjak na reprezentativnoj klupi Poljske je rijetka kombinacija, a još manja je mogućnost za poljski uspjeh u Španjolskoj. Spašeni od ispadanja u diviziju B začinili su kvalifikacijom na Eurobasket, ali pripremni susreti su pokazali kako bi i jedna pobjeda u Alicanteu bio veliki uspjeh. Najveći posao će morati odraditi Adam Wojcik ispod koševa, dok u vanjskoj liniji ima puno igrača iz srednje europske kvalitativne klase.

"Dobro došli na Balkan", naš je prijedlog za natpis kojim će slovenski košarkaški zaljubljenici dočekati svoje igrače nakon Španjolske. Razlog su naravno brojni otkazi ponajboljih igrača, ali najbolji krilni centar Europe je i dalje na raspolaganju Alešu Pipanu. Zato će slovenska igra dosta ovisiti o raspoloženju Matjaža Smodiša, prototipu moderne "četvorke" u europskoj košarci.

Smodiša bi trebao razigravati Jaka Lakovič, za čije će se zdravlje u slovenskom taboru najviše moliti, a najveća pomoć pod koševima će biti Rašo Nesterovič, NBA centar, koji u pripremama nije pokazao koliko može. Igranjem u velikim klubovima i najboljim ligama svijeta, vodeći slovenski igrači donose iskustvo mlađem društvu, koje u Španjolskoj tek treba stjecati isto. Za razliku od Beograda, u Španjolskoj neće imati toliko brojnu potporu što bi se moglo osjetiti u igrama, zbog čega bi repriza šestog mjesta bio veliki uspjeh.

Prognoza: 1. Francuska, 2. Slovenija, 3. Italija, 4. Poljska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!