Ostali sportovi

Hrvatska vodila, Finska pobjeđivala

Bruno Blumenschein • petak, 07.09.2007.

Niti u drugom nastupu na Europskom prvenstvu u Rusiji hrvatski odbojkaši nisu uspjeli slaviti. Nakon uvodnog poraza od Bugarske, izabranike Rade Malevića je porazila i Finska sa 3-1. Tako su hrvatske nade u prolaz u drugi krug svedene na minimum te ne ovisimo samo o sebi...

Ulazak u susret je donio potvrdu kako je Hrvatska uspješno "prešla" preko jučerašnjeg pada protiv Bugarske. Vrlo brzo smo iskoristili uspavanost Finaca i na dobrom bloku, kao i većem broju grešaka protivnika, otišli na tri poena prednosti (15:12).

Sve je išlo po hrvatskom scenariju do 18:15 kada Nojić promašuje kontru za četiri razlike, a iz nekog nepojmljivog razlog Hrvatska propada u "crnu rupu". Iskusna Finska koristi khrvatsko katastrofalno primanje servisa, koncentriranije igra u servisu te preko Shumova i Oivanena, radi veliku seriju na servisu od 7:1 i od 23:20 mirno zatvaraju set na 25:22.

Za finskih 2-0 u setovima mogli bi jednostavno prekopirati tekst od prvog seta. Hrvatska odlazi na tri razlike, čak odlazi i na ugodnih 14:10, ali onda kreću greške u primanju servisa, serviranju, "pecanja" u mrežu i Finska stiže na 15:14. Ipak, Hrvatska još jednom stvara osjetniju prednost te u završnicu ulazi sa 20:16.

I ponovno Finska zatvara hrvatski napad, a poen za 20:19 zorno pokazuje najveću razliku između Finske i Hrvatske. Ćoškovićev napad finska obrana hvata podmetanjem ruke, a iz kontre poentiraju nakon što Ćošković istu takvu loptu nije uhvatio. Igralo se poen na poen sve do 26:27 kada trostruki blok zatvara Igora Omrčena i stavlja hrvatsku u vrlo tešku situaciju.

Besmisleno je pisati još jednom isti set, a da ne bude tako pobrinuo se hrvatski napad u dramatičnoj završnici trećeg seta. Naime, još jednom je Hrvatska u prvom dijelu setu imala tri poena prednosti. Otišli smo čak i na 11:6 prvim hrvatskim asom preko Tomislava Ćoškovića, ali Finska dolazi na 15:14.

Završnica seta je donijela neizvjesnost ispunjenu brojnim pogreškama s obje strane, a Hrvatska kod 24:23 ima priliku smanjiti na 2-1 u setovima. Međutim, Ćošković promašuje čistu dijagonalu i Finska preokreće i do 25:26 nakon greške Tonija Kovačevića. Ipak je Hrvatska smogla snage za preokret i produženje meča sa 28:26 u trećoj dionici.

Četvrti set nije ponudio niti zrnce neizvjesnosti. Hrvatska se držala do prvog tehničkog time-outa (6:8), nakon čega Finska nezaustavljivo bježi na 16:8. Priči je tada bio kraj jer se Hrvatska raspala u svakom segmentu igre. Finska nam je do kraja susreta dopustila tek šest poena i osigurala drugi krug sa 25:14.

Prolaz u drugi krug Hrvatska će tražiti u posljednjem susretu protiv Italije, ali prije toga Bugarska mora nadigrati azzure. Međutim, za to Hrvatska bi morala ubrzati igru u napadu te poboljšati igru iza bloka. Također, treba smanjiti broj grešaka i poboljšati primanje servisa. A utakmica je već u subotu, u 18 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!