Nogomet

Kako su igrali: Eduardo fantastičan, veza raspoložena

Tomislav Globan • subota, 08.09.2007.

Hrvatska nije odigrala nezaboravnu utakmicu prostiv Estonije, no to nije ni bilo potrebno. S briljantnim Eduardom i raspoloženom veznom linijom Hrvatska se nije previše namučila protiv gostiju, a možemo reći kako su svi igrači - zadovoljili...

Početni sastav:

Stipe Pletikosa - Kao što se i očekivalo, Stipe je bio najbesposleniji čovjek na terenu. Ono malo posla što je imao odradio je na razini prvog vratara šeste reprezentacije svijeta. Pravovremen u istrčavanjima, siguran kod estonskih prekida, a nekoliko puta odlično je dugim loptama gurao suigrače u kontranapad.

Vedran Ćorluka - Desni branič Manchester Cityja na Otoku nema puno prilike sudjelovati u napadačkim akcijama pa je utakmicu s Estonijom vjerojatno jedva dočekao. Kako su se gostujući izleti na našu polovicu mogli nabrojati na prste jedne ruke, Čarli se vrlo često angažirao u napadu, sa Srnom odlično surađivao, ali mogao je koji put i pucati po golu u izglednim situacijama.

Dario Šimić - Hrvatski rekorder po broju nastupa u svojoj je 91. utakmici u najdražem dresu bio siguran i neprikosnoven. Nekoliko puta pravovremenim je postavljanjem spriječio kontre Estonaca. Iako ne igra u Milanu, na Dariju se to večeras nije osjetilo.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Robert Kovač - Za razliku od Šimića, Robert je ostavio nešto lošiji dojam. Nije niti jednom kardinalno pogriješio, ali ipak je u nekoliko navrata iskazao nesigurnosti pri vraćanju lopte Pletikosi i procjenjivanju leta lopte. No, nema sumnje da će Kovač biti pravi kada će to biti najpotrebnije.

Josip Šimunić - Nije se prečesto pridodavao napadu pa je večeras bio gotovo neprimjetan. No, velikom požrtvovnošću omogućio je Eduardu da postigne prvi pogodak i otključa estonsku bravu.

Darijo Srna - Kada igra Srna, igra i Hrvatska. Nažalost, Darijo je već drugi put u 15 mjeseci promašio jedanaesterac pa je nakon utakmice s Japanom na Svjetskom prvenstvu i protiv Estonije bio neprecizan s bijele točke. Nakon tog šoka osjetno je pao u igri, centaršuti su mu nerijetko bili preniski za prvi obrambeni blok Estonaca, ali se posve iskupio u 45. minuti kada je vrhunskom loptom proigrao Modrića nakon kojeg je pao drugi pogodak.

Niko Kovač - Kapetan nije imao potrebe za razgradnjom protivničkih napada jer protivničkih napada zapravo nije ni bilo. No, bez obzira na to, Niko je odradio svoju uobičajenu količinu trke i uzvicima motivirao suigrače kada je nakon početnog uragana tempo nešto oslabio. Istinski vođa ove momčadi.

Luka Modrić - Bila je to još jedna dojmljiva Lukina predstava. Dinamova desetka nerješiva je zagonetka i za puno kvalitetnije sastave od Estonije pa je i razumljivo što je večeras imao dovoljno prostora i zraka da pokaže bogatstvo svog talenta. Već je u 15. sekundi utakmice "slomio" braniča Allasa, a ovom je to ubrzo dojadilo pa ga je nekoliko minuta kasnije "mesarski" pokosio spriječivši hrvatsku kontru. Kod drugog pogotka kirurški je preciznom povratnom loptom omogućio Eduardu da ju zakuca u rašlje.

Niko Kranjčar - Kao i Modrić, raspoloženi Niko imao je dovoljno prostora da se nametne i zagospodari veznim redom. Iako je u nekoliko navrata odigrao potez previše, pamtit ćemo nekoliko fantastičnih proigravanja i minijatura na malom prostoru. Iz igre je izišao u 62. minuti.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Mladen Petrić - Napadač Borussije nažalost još uvijek nije na razini na kojoj ga pamtimo. U 25. minuti propustio je probiti gostujući bunker kada s tri metra glavom nije ugurao loptu u mrežu. U 71. minuti zamijenio ga je Ivica Olić.

Eduardo da Silva - Bez dvojbe igrač utakmice. U svojoj prvoj utakmici na Maksimiru po odlasku u Arsenal, Dudu je bio maestralan. Titulu kralja šesnaesterca opravdao je dvama prekrasnim pogotcima, a uz to iznudio je i jedanaesterac, proigravao suigrače, izluđivao čuvare. 11 golova u 16 nastupa! Šukerov rekord više ne izgleda tako nedodirljivo.

Zamjene:

Ivan Rakitić (od 62. minute) - Svaki potez bio mu je popraćen pljeskom, iako se dakako nije moglo očekivati da će Rakitić "poletiti" s loptom. Istaknuo se jednim dobrim udarcem sa 16 metara, odigrao solidno i pokazao da se brzo uklopio u jednu od najjačih reprezentacija svijeta.

Ivica Olić i Marko Babić igrali su prekratko za ozbiljniju ocjenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!