Tenis

Federeru je zapravo - zabavno

Ivor Krapac • ponedjeljak, 10.09.2007.

Roger Federer nije se umorio i nije mu dosadilo gomilati Grand Slam naslove. Sudeći po onome što je rekao nakon finalne pobjede nad Novakom Đokovićem i dolaska do četvrte uzastopne titule na US Openu, prvi tenisač svijeta pronašao je izazov u činjenici da je konkurencija sve ozbiljnija i put do pobjeda sve teži. No, u konačnici, jedino bitno je tko odnosi trofeje, Federer tu još uvijek stoji puno bolje od svih ostalih...

Što se može napisati o sjajnom Švicarcu a da već nije napisano ili ispričano? Deset uzastopnih Grand Slam finala, osam naslova u tih deset finala, ukupno 12 u karijeri na četiri najveća - to su brojke koje govore više od riječi. Na terenu nekad izgleda fantastično, nekad slabije od toga, ali najčešće dovoljno dobro da utrpa još jedan veliki trofej u svoju riznicu. Što je najgore za sve ostale, uz pronađenu dodatnu motivaciju zahvaljujući konkurenciji koja mu je za vratom, predvođena Rafaelom Nadalom i Novakom Đokovićem.

"Uživam kad me ovi mlađi izazovu, to mi je vjerojatno glavni motiv", rekao je prvi na svijetu nakon dolaska do newyorške titule: "Vidjeti da je taj izazov ozbiljan i dobiti ih u finalu mi je, da budem iskren, najbolji osjećaj. "

Propuštene i spašene prilike bile su glavna priča finalnog ogleda Federera i Đokovića, a prvi na svijetu ocijenio je da je prvi set zapravo odredio sve. Trećepostavljeni Srbin imao ga je zapakiranog servirajući kod 6:5 i 40:0, kasnije i još dvije set-lopte, nije držao.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

"Kod 40:0 sam očekivao da će stići još jedan jak servis i da će tu biti kraj seta, nisam se previše nadao", komentirao je Švicarac prisjetivši se i sličnog raspleta iz finala Montreala, kad je on bio taj koji je propustio 40:0 na servisu za prvi set: "Tada sam ja bio žrtva, sada se dogodilo njemu; vratio sam se i iskoristio taj nalet za dobivanje tie-breaka... Zaista je neobično kako su ta dva meča slična, no ovog puta se rasplelo na moju stranu. To samo pokazuje da uvijek imaš šansu."

Federer je svoju odlično iskoristio, ponovivši sličan ishod i u drugom setu, u kojem je izvukao još dvije Đokovićeve set-lopte. Na jednoj je trećepostavljeni Srbin za nekoliko milimetara izbacio izgledni forhend i namjestio pitanje o sreći koja prati prvog na svijetu, što je teza koju je nakon polufinalnog poraza od Federera iznio Nikolaj Davidenko.

"Sreća? Možda će bolje moći odgovoriti oni koji igraju protiv mene", kazao je Švicarac uz osmijeh: "Uvijek sam govorio da treba imati i malo sreće, slično kao u kartanju kad se nadaš da će se sve poklopiti onako kako očekuješ, ali u tenisu možeš i sam utjecati na stvari, usmjeriti meč u svoju korist, neće ići ako se oslanjaš samo na sreću." Kao i u svemu ostalom u svjetskom vrhu, i u izazivanju sreće nema boljeg od Federera; kad netko toliko često dobiva, teško je govoriti o slučajnosti.

Dok god nije postalo gusto, sa šansom da uzme set, Đoković je izgledao bolje nego u ključnim trenucima. Razlika u iskustvu, Federerova kvaliteta, dekoncentracija trećepostavljenog srpskog aduta... Sve to imalo je utjecaja, a 20-godišnji Beograđanin je nakon poraza krenuo od sebe: "Kod 6:5 i 40:0 u prvom sam servirao uz vjetar, bio u dobroj poziciji, sve se činilo zapakirano, no odjednom sam zaredao s neforsiranim greškama koje mi je zbilja teško objasniti. Nakon toga sam postao nervozniji, pritisak se pojačao, tjerao sam samog sebe da dodatno pojačam i riskiram... Tu je očito bila moja pogreška, morao sam se smiriti i čekati novu priliku, a nisam to napravio."

"Na servisu za prvi set imao sam nekoliko neforsiranih već prvim udarcem, mislim da je to bilo ključno. Rekao bih da je više bila stvar u tome što sam bio mentalno slab na ključnim poenima, ne toliko u tome što je on mentalno jak. Presudile su moje greške", dodao je Đoković koji je, bez obzira na izostanak posljednjeg koraka, ipak mogao biti zadovoljan s dva newyorška tjedna. Pobjednici se pamte, no prvo Grand Slam finale s 20 godina nije za baciti.

Slika 2 od 3.
Foto: EPA

I za kraj, koliko će trajati rekord Petea Samprasa od 14 Grand Slam naslova u karijeri? Federer je na US Openu dohvatio 12. titulu, preskočio velikane Roda Lavera i Björna Borga i poravnao se s Royom Emersonom, s kojim dijeli drugo mjesto vječne ljestvice.

Priču o napadu na Samprasov rekord nekad je izbjegavao, sada zna da više ne može, a ni ne želi: "Dosta često razmišljam o rekordu, da budem iskren, ranije mi je to stvaralo nepotreban pritisak jer se Grand Slam naslovi ne osvajaju samo tako, jednostavno su preteški. Protekla dva i pol tjedna bila su jako iscrpljujuća, na kraju puta sam potpuno izmoren i drago mi je što ću moći odspavati bez da razmišljam o novom meču na tri dobivena seta koji je preda mnom... Doći toliko blizu rekordu u mojim godinama je sjajna stvar, nadam se da ću ga srušiti."

S 26 na leđima, ima još dovoljno vremena. Što mislite koliko će mu sezona trebati?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!