Ostali sportovi

SP u boksu prva provjera spremnosti Chicaga za OI

HINA • utorak, 11.09.2007.

Jedan od kandidata za domaćinstvo Olimpijskih igara 2016. godine, Chicago, prvu će prigodu za dokazivanje u organizaciji velikih športskih natjecanja imati za nešto više od mjesec dana jer će se u tom gradu, od 23. listopada do četvrtog studenog, održati Svjetsko boksačko prvenstvo koje će ujedno biti i prvo kvalifikacijsko natjecanje za nastup na OI u Pekingu...

Prema podacima Svjetske boksačke federacije (AIBA) bit će to dosad najveće i najbrojnije SP na koje se prijavilo 118 zemalja, što je znatan porast u odnosu na prošlo SP 2005. godine kada su nastupile 74 zemlje. Na smotri najboljih svjetskih boksača nastupit će i hrvatska boksačka reprezentacija pa će i naši boksači biti u prigodi osigurati nastup u Pekingu.

Našima, ali i svim ostalim boksačima svijeta, bit će lakše osigurati "olimpijsku vizu" jer je Kuba odlučila da neće poslati svoje boksače u Chicago kako bi izbjegla nove prebjege svojih športaša. Name, na Panameričkim igrama u srpnju ove godine u Rio de Janeiru dvostruki olimpijski pobjednik u bantam kategoriji Guillermo Rigondeauxo i amaterski svjetski prvak u velter kategoriji Erislandy Lara su odlučili da se neće s reprezentacijom vratiti na Kubu, a Chicago bi, po ocjenama Castrovih pristalica, bio puno veći izazov od Rio de Janeira.

Ukoliko hrvatski boksači ne uspiju na predstojećem SP-u osigurati nastup na OI, imat će priliku kroz još dva europska olimpijska kvalifikacijska natjecanja u 2008. godini - krajem veljače u Pescari i sredinom travnja u Ateni.

Chicago, kao američki grad kandidat za OI 2016., ima veliku podršku javnosti, ali i političara na lokalnoj i nacionalnoj razini. Kandidaturi grada Chicaga prethodilo je jednogodišnje razmatranje i vrednovanje mogućnosti nekolicine američkih gradova, a bitka se vodila izmedju Houstona, Los Angelesa, Philadelphije, San Francisca i Chicaga.

Američki olimpijski odbor (USOC) suzio je izbor na Los Angeles i Chicago, da bi 14. travnja donio odluku da će Chicago biti američki kandidat za organizatora OI 2016. godine.

Uz Chicago gradovi kandidati su Prag, Tokio, Rio de Janeiro, Madrid i Doha, a postupak za primanje kandidatura je otvoren je do 15. rujna 2007.

Grad domaćin bit će izabran na zasjedanju MOO-a u listopadu 2009. godine u Kopenhagenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!