Nogomet

Skupina C: Ljuti rivali nastavljaju trku

Petar Plevnik • srijeda, 12.09.2007.

Neriješenim ishodom u Norveškoj europski prvak Grčka napravila je veliki korak ka prilici da u Austriji i Švicarskoj brani naslov iz Portugala, dok je Turska domaćom pobjedom nad Mađarskom zadržala dobre izglede za plasman na Euro. Za razliku od Grka i Turaka, još jedno veliko razočaranje doživjela je Bosna i Hercegovina....

Središnji susret skupine B odigran je na Ullevaal stadionu u Oslu, gdje su snage odmjerile dvije vodeće momčadi u skupini, Norveška i Grčka. Hladan tuš za domaće navijače stigao je već u sedmoj minuti, kada Kyrgiakos koristi uspavanost domaće obrane i glavom nakon kornera dovodi europske prvake u vodstvo.Norvežani su do izjednačenja stigli vrlo brzo i to gotovo na identičan način na koji su primili pogodak. Gorostas Carew zabija glavom nakon ubačaja iz kuta za 1:1 u 15. minuti.

Pogodak Kyrgiakosa iz sedme minuta kao da nije bio dovoljno upozorenje za domaću obranu, pa branič Eintrachta iz Frankfurta u 30. minuti koristi lošu reakciju vratara Opdala te iz odbijanca dovodi Grčku u novo vodstvo. Ovaj put grčko je vodstvo trajalo tek minutu više nego prvi put, budući da je već u 39. minuti Riise sjajnim udarcem sa 20 metara postavio, kako se na kraju pokazalo, konačnih 2:2, koji drže Grčku na prvom mjestu skupine.

Nakon subotnje blamaže na Malti (2:2), Turska je u Istanbulu dočekala Mađarsku u nadi kako će se pobjedom bar djelomično iskupiti za dva velika boda prosuta na Malti. A nakon prvih 45 minuta stvari se nisu odvijale najbolje za izabranike Fatiha Terima, budući da su Mađari na odmor uspijeli otići nedirnute mreže. Trenutak odluke dogodio se u 63. minuti, kada napdač gostiju Gera zarađuje drugi žuti karton i ostavlja svoju momčad sa desetoricom.

Turci su igrača više prvi puta naplatili u 68. minuti, kada je mrežu Fulopa načeo Gokhan Unal, da bi samo četiri minute kasnije sve dvojbe oko pobjednika pogotkom za 2:0 riješio Mehmet Aurelio. Zasluženu pobjedu Turske i tri važna boda pogotkom u posljednjoj minuti susreta potvrdio je Halil Altintop.

Iako su nakon subotnjeg poraza u Mađarskoj izgledi BiH-a za plasman na Euro osjetno pali, malo je tko očekivao da će izabranici Fuada Muzurovića doživjeti poraz od Moldavije u Sarajevu i tako se tri kola prije kraja kvalifikacija oprostiti od izgleda za plasman u Austriju i Švicarsku. Trenutak odluke dogodio se u 22. minuti, kada napadač gostiju Bugaev prolazi dvojicu domaćih braniča i donosi Moldaviji prvu pobjedu u ovom ciklusu kvalifikacija.

Skupina C, rezultati:
Norveška - Grčka 2:2, Turska - Mađarska 3:0, BiH - Moldavija 0:1

Skupina C, poredak:
1. Grčka 19 (-1), 2. Turska 17 (-1), 3. Norveška 17, 4. BiH 13, 5. Mađarska 9, 6. Malta 5 (-1), 7. Moldavija 5 bodova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!