Nogomet

Skupina D: Češka slavi, Slovačka tuguje

Petar Plevnik • srijeda, 12.09.2007.

Iako su do kraja razrješenja svih dvojbi oko dva putnika u Austriju i Švicarsku ostala još tri kola, čini se kako je skupina D najbliža konačnom rješenju. Uz već gotovo plasiranu Njemačku, velik korak prema plasmanu na Euru napravila je Češka pobjedom nad izravnim konkurentom Republikom Irskom...

Slovaci su u Bratislavi dočekali otpisani Wales znajući da im jedino pobjeda ostavlja slabašne izglede za plasman na Europsko prvenstvo. Nakon što je Mintal već u 12. minuti doveo Slovake u vodstvo činilo se kako će gosti biti lak zalogaj. No, već do odmora Wales preko Eastwooda i dva puta Bellamya dolazi do visokih 1:3. Nadu domaćinima svojim drugim pogotkom u 57. minuti vraća Mintal, no autogol Durice u 78. te pogodak Daviesa u 90. minuti dovode Wales do iznenađujućih 2:5.

Za razliku od svojih susjeda Slovaka, Česi su napravili možda i ključni korak ka Austriji i Švicarskoj. Izabranici Karela Brücknera na domaćem su terenu dočekali jedinog izravnog konkurenta za drugo mjesto u skupini, Republiku Irsku, svjesni činjenice kako ih pobjeda približava na korak od još jednog plasmana na Europsko prvenstvo. Trenutak odluke dogodio se već u 15. minuti, kada branič Milana Marek Jankulovski matira Givena.

Najbolju prigodu da dođu do izjednačenja Irci su propustili u 38. minuti, kada udarac Doylea pogađa stativu. Medvjeđu uslugu svojoj momčadi u 61. je minuti učinio napadač gostiju Hunt zaradivši izravni crveni karton. Ipak, i s igračem manje Irci su mogli doći do boda, no McShane u 71. minuti ne koristi lošu reakciju vratara Cecha i vrlo vjerojatno zatvara Irskoj vrata još jednog velikog natjecanja.

U dvoboju za prestiže Cipar je na domaćem terenu upisao očekivanu pobjedu protiv San Marina. Mrežu gostiju u 15. je minuti načeo Makridis, da bi četiri minute prije odlaska na odmor prednost Ciprana udvostručio Aloneftis. Isti je igrač bio strijelac za konačnih 3:0 u posljednoj minuti susreta.

Skupina D, rezultati:
Slovačka - Wales 2:5, Češka - Irska 1:0, Cipar - San Marino 3:0

Skupina D, poredak:
1. Njemačka 22, 2. Češka 20, 3. R.Irska 14, 4. Wales 10, 5. Slovačka 10, 6.Cipar, 7. Malta 0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!