Nogomet

Skupina A: Tučnjava u Lisabonu

Tomislav Globan • četvrtak, 13.09.2007.

Luiz Felipe Scolari je izgubio kontrolu. Nakon što mu je u subotu u samoj završnici Poljska otela dva boda, repriza mu se dogodila i u srijedu protiv Srbije. Kontroverznim pogotkom četiri minute prije kraja Srbi su osvojili bod koji im još uvijek daje pravo na nadu za plasman u Austriju i Švicarsku. Na drugom kraju Europe Finci i Poljaci također su podijelili su bodove pa razmak između četiri vodeće reprezentacije ostaje nepromijenjen.

U derbiju skupine, stvari su krenule odlično za Portugal. Već u 11. minuti Cristiano Ronaldo je srušen na rubu kaznenog prostora, a Simao fantastično izvedenim slobodnim udarcem svladava Stojkovića za eksploziju veselja na stadionu Josea Alvaladea. Samo nekoliko minuta potom Nuno Gomes propušta priliku kojoj riječ "zicer" nije dostojna - sa pet metara glavom neometan gađa vratnicu.

U nastavku je portugalski pritisak popustio, a Srbi su zagospodarili terenom i preselili igru na domaću polovicu. Nagrada za stigla je u 86. minuti. Stanković ubacuje iz slobodnog udarca s desne strane, a lopta se sretno odbija do Branislava Ivanovića koji iz neposredne blizine zakucava loptu pod prečku Ricarda. Ostaje nejasno zbog čega je pogodak priznat jer je stoper moskovskog Lokomotiva u zaleđu bio barem jedan metar.

Temperamentni portugalski izbornik u tom trenutku naprosto je "poludio" pa je nakon posljednjeg sučevog zvižduka započeo najprije verbalni, a potom i fizički obračun s jednim srpskim igračem. Naravno, odmah je nastao opći metež na travnjaku pošto su se tučnjavi pridružili igrači i vodstvo obaju ekipa. Bit će posla za Uefinu Disciplinsku komisiju...

Rasprodani Olimpijski stadion u Helsinkiju dočekao je nogometaše Finske i Poljske u utakmici koja je domaćine mogla vratiti na čelnu poziciju u skupini A. Prošle jeseni Finci su na otvaranju kvalifikacija u Bydgoszczu šokirali Poljake pobjedom 1:3 pa je 35.000 navijača u finskoj prijestolnici došlo pogledati reprizu.

Međutim, planove im je pokvario sjajni Artur Boruc koji je zaključao poljsku mrežu i frustrirao domaće napadače. Besposlen nije bio ni Borucov kolega na drugoj strani, Jussi Jääskeläinen, no Smolarek i Krzynowek nisu znali svladati vratara Bolton Wanderersa. Finska nikada nije sudjelovala na velikom natjecanju, a nakon nule s Poljacima čini se kako će im za plasman u Austriju i Švicarsku trebati pobjeda nad Portugalom u posljednjem kolu.

Belgijske nade za plasmanom na Euro, ako su uopće i postojale, nestale su remijem u Kazahstanu. Izabranici Renea Vandereyckena u dalekom su Almatyju imali kapitalnu prednost od 0:2 već nakon 24 minute, no pomlađena i iznimno neiskusna momčad Belgije podlegla je pritisku u drugom poluvremenu te prokockala pobjedu.

Skupina A, rezultati:
Portugal - Srbija 1:1, Finska - Poljska 0:0, Kazahstan - Belgija 2:2

Skupina A, poredak:
1. Poljska 21, 2. Finska 19, 3. Portugal 17, 4. Srbija 16, 5. Belgija 11, 6. Armenija 8, 7. Kazahstan 7, 8. Azerbajdžan 5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!