Košarka

Kako pobijediti Litvu?

Kristian Hohnjec • četvrtak, 13.09.2007.

Pouzdani odgovor na pitanje iz naslova vjerojatno ne zna ni Jasmin Repeša. Hrvatska poraznost u Madridu donijela nam je najtežeg mogućeg protivnika u četvrtfinalu. Litavci su dosad jedina nepobijeđena momčad na Eurobasketu. Ima li Hrvatska dovoljno kvalitete za skalp?

Litavska košarka već je godinama estetski najprivlačnija, ova generacija nije iznimka. Butautasovi košarkaši igraju kolektivno, nesebično uz brzi protok lopte, mnogo kreacije i tradicionalno sjajan šut. Premda su Šarunas Jasikevičius i Ramunas Šiškauskas priča za sebe, Hrvatska bi najvećih problema mogla imati s pokretljivim i brzim centrima, koji svi redom posjeduju odličan šut s perimetra.

Uz standardnu litavsku tehničko-šutersku potkovanost, ovu momčad krase i vrlo dobre fizikalije što u prošlosti nije bio slučaj. Najveća mana im je obrana u postu, nažalost Andrija Žižić i Nikola Vujčić miljama su udaljeni od Španjolske, pa će (pre)velik teret pasti na leđa Marija Kasuna.

Šarunas Jasikevičius (play, 32, 192cm, 12 poena, 5.7 asistencija): Mnogo se priča o (ne)igranju Jasikevičiusa. Od litavskog glasnogovornika doznajemo da liječnici još ni sami nisu sigurni u njegov nastup. Odluka će pasti prije utakmice. Jasikevičiusov pick&roll donosi drugu dimenziju igri Litve, pravi je vođa na terenu i njegov utjecat na suigrače ponekad je presudan. Unatoč sporosti, Šaras i dalje uspjeva kreirati zahvaljujući iznimnoj inteligenciji.

Hvata svoje protivnike izvan balansa, koristi blokove i milimetarskim dodavanjima pronalazi i najmanji kut. Precizan je i ključan šuter. Postoji i druga strana medalje, a to je igra u obrani. Njegova nesposobnost da lateralno odgovori na penetraciju (prodor) često je najvažnija stavka u planovima protivnika. Kada nije igrao drugo poluvrijeme protiv Slovenije, Litva je odigrala najbolju obranu na prvenstvu.

Rimantas Kaukenas (bek šuter, 30, 192cm, 11 koševa, 3.7 skokova, 2.3 asistencije): Dugo je Kaukenas čekao na afirmaciju u reprezentativnom dresu. Nakon dobrih predstava u neuglednoj Bundesligi, reputaciju je stekao igrajući za talijansku Sienu. Otkazom Macijauskasa došao je u prvi plan i jedan je igrača u koje Butautas ima najveće povjerenje. Može odigrati i na playu, premda je klasična dvica. Izniman šuter, veoma racionalan i pametan. Solidan u prodoru i obrani. Prilično je podcijenjen.

Ramunas Šiškauskas (sve vanjske pozicije, 29, 198cm, 13.2 koševa, 4.2 skokova, 2 asistencije): Gospodin "svestranost". Među najpametnijim košarkašima današnjice i najvažniji čovjek Litve. Sjajno čitanje igre, prepoznaje sve situacije i instiktivno reagira. Šiška je donio naslov europskog prvaka Panathinaikosu, a CSKA je iskeširao bogatstvo da ga dovede u svoje redove. Hladokrvan i neatraktivan (malo spor), ali igrač za kojeg bi "ubio" svaki trener. Ako ne bude igrao Jasikevičius, on će biti glavni kreator u napadu.

Darius Songaila (krilni centar, 29, 204cm, 11.8 koševa, 4.0 skoka): Butautas ravnomjerno raspodjeljuje minutažu svojoj dubokoj centarskoj liniji pa tako Songaila, koji je najčešći starter, dobiva samo 18 minuta po utakmici. Krilo Washingtona najbolji je post scorer Litve. Okretan je, fizički jak i ima odlično težište. Dobar raspon poteza blizu koša, a može pogoditi i izvana. Nije osobit skakač, a ni obrambeni igrač.

Darjus Lavrinovič (krilni centar, 27, 212cm, 8.5 koševa, 3.3 skoka): U četiri od šest utakmica startao je u paru sa Songailom. Ima odličan šut s distance (6/11 trice), dobar je bloker i solidan u obrani. Vrlo dobar pregled terena za centra, pokretljiv, dugih ruku i skočan. Ne posjeduje mnogo fizičke snage.

Kšyštof Lavrinovič (krilni centar, 27, 210cm, 10.2 koševa, 5.5 skokova): Braću je teško razlikovati zbog gotovo identičnog izgleda i stila igre. Kšyštof je možda za nijansu bolji košarkaš. Od Darjusa ga razlikuje bolji prodor - ima vrlo brz prvi korak i solidno vođenje, pa će naši igrači biti u velikim problemima jer nije uobičajeno da centar ima triple threat (šut, prodor, dodavanje) igru. Isto vrijedi za većinu visokih litavskih igrača. Nešto je lošiji u obrani od brata, slabo brani igru leđima.

Linas Kleiza (krilo, 22, 203cm, 8.7 koševa, 4.3 skoka): Pravi miss-match igrač. Može kvalitetno reagirati na obje krilne pozicije. Ako igra na četvorki za protivnike je problematična njegova brzina i vanjski šut, a ako na niskom krilu onda rabijatna građa i skok. Borben igrač, dobar skakač i vrstan šuter za tricu. Iako to dosad još nije pokazao. Atletski vjerojatno najimpresivniji Litavac. Nije dobar u driblingu i kreiranju vlastitog šuta.

Simas Jasaitis (nisko krilo, 25, 200cm, 4.7 poena, 2.5 skokova): Ako Jasikevičius ne bude spreman mogao bi dobiti veću ulogu, inače igrač za nekoliko minuta. Spahijin ljubimac i ultimativni role igrač. Ima dobru visinu i odličan je šuter za tricu. Korektan u obrani i skoku. Nema imaginaciju i tehniku poput ostalih Litavaca. Gotovo striktno realizator u napadačkom dijelu.

Robertas Javtokas (centar, 27, 210cm, 3.4 koša, 4.8 skokova): Jedini "drvenjak" među Litavcima. Njegova je uloga striktno defenzivna i u tom je segmentu najbolji od Butautasovih izabranika. Odličan fizikalac, skakač i bloker. Dobro trči. U napadu je limitiran. Vrlo loš s linije za slobodna bacanja, promaši dosta zicera. Neopasan izvan reketa. Igra na snagu.

Jonas Mačiulis (nisko krilo, 22, 200cm, 1.8 poena): Borben i čvrst mladić, koji se u prošloj sezoni afirmirao u Žalgirisu. Nije brz i nema šut poput ostalih vanjskih igrača. Igra sporadično. Dobar u obrani, slabiji u napadu.

Geidrius Gustas (play, 27, 190cm, devet minuta na prvenstvu): Čovjek koji je uvijek "tu negdje", ali nikad u važnoj ulozi. Po vokaciji jedini play uz Šarasa, ali zbog nedostatka kvalitete teško da će imati minutažu, čak i ako Jasikevičius ne bude spreman.

Paulius Jankunas (krilni centar, 23, 205cm, pet minuta na prvenstvu): U jakoj rotaciji on je višak. Solidan igrač, koji nema zavidne fizičke atribute. Nije brz i skočan, a iako može pogoditi izvana to mu nije veliko oružje. Borac, koji živi od otpadaka i solidne leđne tehnike. Prosječan u obrani.

S obzirom na dosad pokazano u obramenom dijelu, Litvu ćemo teško zaustaviti. Naglasak treba biti na skoku koji nam omogućuje polukontru i kontru, a Litavci su upravo u tom tranzicijskom dijelu obrane tanki. Jasno je da Litva posjeduje superiornu individualnu kvalitetu u odnosu na hrvatske košarkaše, a dosad je i kao momčad funkcionirala skladnije i bolje. Omjer pobjeda i poraza, kao i težina imena na papiru govori da bi prolaz naših košarkaša u polufinale bio prilično iznenađenje. No, nadu ne treba gubiti. Dosad su se na prvenstvu događala i veća iznenađenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!