Automoto

McLarenu oduzeti bodovi i milijuni

Tomislav Pacak, Ante Kojundžić • četvrtak, 13.09.2007.

Momčad Rona Dennisa odlukom FIA-e ostala je bez svih osvojenih bodova ove sezone, ali ostat će i bez 100 milijuna dolara koliko iznosi novčana kazna koju moraju platiti. McLarenovi vozači Fernando Alonso i Lewis Hamilton zadržali su svoje bodove…

Kada je početkom srpnja otkriveno da je bivši Ferrarijev mehaničar Nigel Stepney dao povjerljive podatke glavnom dizajneru McLarena, Mikeu Coughlanu, bilo je za očekivati da FIA strogo kazni britansku momčad. FIA je tada proglasila McLaren krivim za neovlašteno posjedovanje Ferrarijevih podataka, ali nije izrekla nikakvu kaznu jer nije bilo dokaza da se McLaren okoristio tim podacima.

U ponovnoj reviziji cijelog slučaja špijunskog skandala i u svjetlu novih dokaza FIA je u četvrtak navečer donijela ovu kaznu. Novčana kazna je najveća kazna ikad određena u nekom motosportu.

McLaren također neće imati pravo na eventualne osvojene bodove u sljedeće četiri utrke koliko ih se ima voziti do kraja sezone. U slučaju pobjede Mclarenovu predstavniku neće biti dopušteno doći na podij.

FIA je vozačima obećala imunitet ako budu surađivali i iznijeli nove dokaze pa Alonso i Hamilton nisu kažnjeni te su zadržali dosad osvojene bodove.

Predsjednik FIA-e Max Mosley je upitan da li je pravda zadovoljena na što je njegov odgovor bio da jest.

Nakon što je sada sasvim jasno da se McLaren itekako okoristio podacima Ferrarija, tko god osvojio naslov uvijek će biti posebno označen, jer očito da do naslova neće doći na najpošteniji način.

Britanski Times otkrio je da se u novim dokazima, između ostalog, nalaze zapisi telefonskih razgovora i e-mail korespondencije između Alonsa, test vozača Pedra De La Rose, Coughlana i Stepneyja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!