Košarka

Ispušteno polufinale

Branimir Korać • petak, 14.09.2007.

Hrvatska košarkaška reprezentacija propustila je veliku priliku plasirati se u polufinale Europskog prvenstva. U vrlo neizvjesnom susretu veliki favoriti Litavci bili su na kraju uspješniji za dva poena čemu je kumovalo slabo izvođenje slobodnih bacanja i dva promašena Zorana Planinića sekundu prije kraja susreta...

Četvrtfinale je donijelo uz domaćina Španjolsku najtežeg mogućeg protivnika. Litva je u prvih šest utakmica na ovom Eurobasketu izgledala vrlo uvjerljivo i figurirala kao ozbiljan kandidat za zlato. S druge strane naša reprezentacija igrala je prilično promjenjivo i u susret je ušla kao autsajder. Ključ pobjede bila je obrana i ona je funkcionirala dobro. No u napadačkom dijelu bilo je dosta problema i kada tome dodate 8/19 s linije za slobodna bacanja, jasno je da je Litvu bilo vrlo teško dobiti. No unatoč tome, Hrvatska je odigrala borbenu i čvrstu utakmicu i igračima se nema što prigovoriti.

Hrvatska je odlično otvorila utakmicu, točnije Zoran Planinić, i unatoč napadačkim problemima imala vrlo brzo 9:3 uz sedam Planinićevih poena. Litva se ubrzo prišuljala na minimalan zaostatak, ali s Popovićeve dvije trice Hrvatska ponovno ima plus šest i 17:11.

Prednost naše reprezentacije trajala je sve do 14. minute kada Jasikevičius tricom poravnava na 24:24, a u 16. minuti Maciulis prvi put dovodi Litvu u vodstvo i to 27:26. Do trice Jasikevičiusa za poravnanje, Litva je šutirala 0/6 za tri poena i to je u dobroj mjeri držalo našu reprezentaciju u igri.

Prvo poluvrijeme obilježili su i brojni nepotrebni prekršaji naših igrača, a posebno se ističu oni nad Maciulisu i Kšištofu Lavrinoviču na šutu za tricu čime je Litva otišla na 32:29. No tada Planinić ponovno dva puta odlično reagira i vraća prednost našoj reprezentaciji. Nova serija Litve 6:0 odvela ih je na do tada najviših 38:33, ali u zadnjoj sekundi prvog poluvremena Tomas iz zaleđa polaže za 38:35 na kraju prvog dijela.

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Već na startu drugog dijela nastaju problemi u centarskoj liniji gdje Kasun brzo zarađuje treću osobnu pogrešku, a u 25. minuti i četvrtu. Nakon početnog preokreta u trećoj četvrtini nezaustavljivi Songaila tricom odvodi Litvu ponovno do osjetnijih plus četiri, no Rozić i Markota uzvraćaju tricama za vodstvo Hrvatske na kraju treće četvrtine 55:53. Markota je do tada šutirao za tricu katastrofalnih 0/6.

Nije dugo trajalo hrvatsko vodstvo. Početkom posljednje četvrtine Songaila radi sam preokret, a kod 59:58 Rozić radi namjernu pogrešku te Litva bježi na 64:58. Najvišu prednost Litvaci su dosegli u dva navrata i to nakon trica Kleize i Jasaitisa za plus sedam tri minute prije kraja susreta. Hrvatska do kraja igra odlično u obrambenom dijelu, ali promašuje slobodna bacanja i vrlo teško se uspijeva vratiti u utakmicu.

Minutu prije kraja susreta Tomas pogađa tricu za 72:70, a uzvraća Songaila 45 sekundi prije kraja za 74:70. 27 sekundi do kraja Planinić kreće na polaganje, Songaila radi namjernu i naš razigravač ubacuje dva slobodna za 74:72 i imamo loptu 27 sekundi do kraja. Tri sekunde do kraja Popović promašuje tricu za pobjedu, međutim Tomas u skoku tjera Litavca da izbaci loptu van terena i sekundu do kraja Hrvatska ima još jedan napad. Planinić odmah izboruje prekršaj, no promašuje prvo slobodno bacanje, drugo također, hvata loptu, ali težak šut ne ulazi. Tražili su naši igrači i klupa prekršaj, ali suci ga nisu svirali i Litva odlazi u polufinale.

U našem sastavu najbolji su bili Planinić sa 16 poena, pet asistencija i sedam ukradenih lopti te Popović s 12 poena. Kod Litve Songaila je ubacio 20 poena uz sedam skokova, a Kleiza 19 poena uz devet skokova.

Europsko prvenstvo, četvrtfinale:
Litva - Hrvatska 74:72.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!