Automoto

Ferrari do dvostruke pobjede i titule

Ante Kojundžić • nedjelja, 16.09.2007.

Finac Kimi Räikkönen u Ferrariju pobjednik je VN Belgije koja se vozila na stazi Spa-Francorchamps ispred momčadskog kolege Felipea Masse pa je na taj način talijanska momčad ostvarila dvostruku pobjedu i porazila McLarene...

Zbog jako oštrog prvog zavoja na startu su se očekivali sudari bolida, no sve je prošlo u najboljem redu što se toga tiče. Kimi Räikkönen dobro je startao ispred Masse, a Fernando Alonso se borio s momčadskim kolegom Lewisom Hamiltonom.

Na izlazu iz prvog zavoja Alonso je izgurao Britanca koji se zahvaljujući asfaltiranoj izletnoj zoni uspio vratiti i odmah zaprijetiti svjetskom prvaku u zavoju Eau Rouge. No, Alonso je imao unutrašnju stranu zavoja pa je Hamilton morao popustiti.

Robert Kubica (BMW) startao je s četrnaestog mjesta i odmah sjajno krenuo u utrku nanizavši nekoliko pretjecanja da bi se do prvih ulazaka u boks probio do osme pozicije. Ispred njega su bili njegov momčadski kolega Nick Heidfeld, Mark Webber u Red Bullu te sjajni Nico Rosberg u Williamsu na petom mjestu.

Vodeća četvorka odlučila se na identičnu strategiju pa su kroz dva kruga svi otišli na izmjenu guma i nadolijevanje goriva. Poslije tih ulazaka sve je ostalo isto, ali Ferrarijevi vozači uspjeli su se odmaknuti od dva McLarena uoči drugih ulazaka u boks koji su se dogodili 14 krugova prije kraja.

No, nažalost svih gledatelja niti tu nije bilo nikakvih uzbuđenja, svi su zadržali svoje pozicije te na miran način priveli utrku kraju. Massa i Hamilton pri kraju utrke malo su ubrzali tempo u namjeri da dostignu svoje momčadske kolege, ali vremena je bilo malo, a Kimi i Fernando bili su na oprezu i držali sve pod kontrolom.

Nakon nepunih sat i pol vremena Kimi Räikkönen po treći put zaredom pobijedio je na belgijskom tlu. Felipe Massa upotpunio je slavlje momčadi iz Maranella drugim mjestom kojemu se nisu mogli približiti McLarenovi vozači.

Još jednu utrku zaredom Alonso završava utrku ispred svog kolege i tako prednost u ukupnom poretku smanjuje za jedan bod. Hamilton sada ima samo dva boda prednosti uoči zadnje tri utrke u kalendaru.

Nick Heidfeld mirno je odradio utrku i uzeo peto mjesto – bolje nije mogao. Rosberg opet fascinira svojim nastupom – mladi Nijemac domogao se šeste pozicije ispred također odličnog Marka Webbera na sedmom mjestu.

Jedan bod uspio je sačuvati Heikki Kovalainen ispred naleta Roberta Kubice. Kovalainen je bio na strategiji jednog ulaska u boks koja mu se naposljetku isplatila, dok je Kubica uprkos fantastičnoj vožnji ostao razočaran izvan bodova.

Dvostruka pobjeda Ferrarija znači da je crvena momčad osvojila konstruktorski naslov zahvaljujući intervenciji FIA-e koja je McLarenu oduzela sve bodove. To prvenstvo je završeno, ali vozačko je u punom jeku. Alonso je pojeo svu prednost Hamiltona, a pobjedom se i Kimi malo primaknuo Britancu (zaostaje 13 bodova). Tri su utrke do kraja i još nas čeka puno uzbuđenja.

Sljedeći sastanak vozači imaju u Japanu na stazi Fuji 30. rujna.

Rezultati utrke:
1. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) 1:20:39.066
2. F. Massa (BRA/Ferrari) + 4.695
3. F. Alonso (ŠPA/McLaren) + 14.343
4. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 23.615
5. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 51.879
6. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1:16.876
7. M. Webber (AUS/Red Bull) + 1:20.639
8. H. Kovalainen (FIN/Renault) + 1:25.106
9. R. Kubica (POL/BMW) + 1:25.661
10. R. Schumacher (NJE/Toyota) + 1:28.574
11. J. Trulli (ITA/Toyota) + 1:43.653
12. V. Liuzzi (ITA/Toro Rosso) + 1 krug
13. R. Barrichello (BRA/Honda) + 1 krug
14. A. Sutil (NJE/Spyker F1) + 1 krug
15. T. Sato (JAP/Super Aguri) + 1 krug
16. A. Davidson (VBR/Super Aguri) + 1 krug
17. S. Yamamoto (JAP/Spyker F1) + 1 krug
Nisu završili:
18. J. Button (VBR/Honda)
19. A. Wurz (AUT/Williams)
20. D. Coulthard (VBR/Red Bull)
21. S. Vettel (NJE/Toro Rosso)
22. G. Fisichella (ITA/Renault)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!