Nogomet

Ofenziva s Jadrana

Tomislav Globan • nedjelja, 16.09.2007.

S četvrtinom prvenstva iza nas pogled na tablicu sugerira veliku ekspanziju jadranskog nogometa. Nevjerojatno uspješni Zadar priključio se Rijeci, Hajduku i Šibeniku u gornjem domu hrvatske lige i među provm šestoricom ostavio "kontinent" na dva slova - Dinamo i Slaven Belupo. Upravo su ta dva kluba odmjerila snage u subotnjem derbiju kola, no Dinamo je na sebi svojstven način nastavio nezadrživo marširati prvenstvom...

Dinamo - Slaven Belupo 4:0

Nikad nitko u Hrvatskoj nogometnoj ligi nije nakon osam kola imao stopostotan učinak. Dinamo je, eto, i taj rekord srušio, a do onog najvećeg, svjetskog rekorda po broju uzastopnih pobjeda valja preskočiti još samo dvije prepreke - Varteks i Rijeku. Nitko nije očekivao da će Slaven Belupo tako lako i tako brzo pasti u Maksimiru. Svi se još dobro sjećaju proljetnog finala Kupa i mučenja Modrih protiv Scorijinih zamki, no u subotu Slaven nije bio ni blizu te razine. Koprivničani su u sezonu ušli s ambicijama još jednom izboriti Kup Uefe, no tek jednim bodom u posljednje tri utakmice momčad Krunoslava Jurčića pomalo zaostaje za drugim mjestom.

Prednost devetorostrukih prvaka države nad drugoplasiranim narasla je na sedam bodova, no plavi puk više može radovati podatak da je Dinamo nakon sedam utakmica, što prvenstvenih, što europskih, napokon sačuvao mrežu nedirnutom. To ipak donekle budi nadu da će protiv Ajaxa Ivankovićeva obrana biti na višoj razini koncentracije nego na proteklih 16 europskih utakmica.

Hajduk - Varteks 3:1

Krešićev debi na Poljudu završio je uspješno. Protiv ekipe s uvjerljivo najslabijim učinkom u prvenstvu Splićani su došli do četvrte pobjede u osam kola te iskoristivši kiks Rijeke zatvorili "rupu" za drugim mjestom na samo jedan bod. Već sljedećeg vikenda na Kantridi Hajduk se može vratiti na mjesto na kojem je proveo cijelu prošlu sezonu. Međutim, viceprvaci Hrvatske ove sezone još nikoga nisu pobijedili u gostima, a Kantrida baš i nije najlakše mjesto za vađenje.

Varteks u Split nije doputovao s previše nade u prekid katastrofalne serije poraza, a u naredna dva kola čekaju ih utakmice protiv prve i druge momčadi lige. Realno govoreći, Varaždinci će prve bodove upisati najvjerojatnije tek u 11. kolu protiv Intera u Varaždinu. U ligi iz koje tek jedan klub ispada izravno, ni 10 poraza zaredom ne mora biti kobno.

Šibenik - Rijeka 3:2

Dvotjedna stanka došla je u nepovoljnom trenutku za Rijeku. Dalićeva je momčad bila u velikom naletu, atmosfera u i oko kluba nikad bolja. No, reprezentativne obveze ohladile su riječku vatru te su Bijeli na Šubićevcu pretrpjeli prvi poraz u sezoni. "Pokopao" ih je Frane Vitaić trima pogocima (mogao je postići i još toliko) i spustio ih za jedno mjesto na ljestvici.

Rijeku za tjedan dana čeka derbi s Hajdukom i pobjeda u jadranskom derbiju vratila bi "šampionsko" ozračje na Kantridu. Što se, pak, Šibenika tiče, zanimljivo je da su njihove utakmice druge najefikasnije u HNL-u. Tko je pratio momčad Ivice Kalinića u svih osam navrata ove sezone, vidio je čak 33 pogotka, što je u prosjeku više od četiri gola po utakmici.

Zadar - Zagreb 1:0

Prije nešto više od mjesec dana Zadar je na svom kontu imao jedan bod, a u 81. minuti na svom je terenu gubio 0:2 od Šibenika. Vjerojatno ne postoji čovjek u Hrvatskoj koji se u tom trenutku, da mu je netko rekao da će Zadar za pet kola biti drugoplasirana momčad HNL-a, ne bi na to samo slatko nasmijao. Međutim, Zadar se najprije spasio poraza od Šibenika, a potom i nanizao pet uzastopnih pobjeda te mu u leđa danas gledaju svi osim Dinama.

U subotu je na Stanovima pao Zagreb kojemu ni povratak Lovreka u sastav nije pomogao da izbjegne treći uzastopni poraz.No, Dalibor Zebić nema vremena za pretjerano slavlje. Sljedećeg vikenda čeka ga gostovanje u Koprivnici, a potom i velika iskušenja protiv Rijeke, Hajduka i Dinama. U svakom slučaju, u Zadru se radi odličan posao i veliko su osvježenje hrvatskog nogometa. Nadajmo se da im se sljedećeg ljeta neće ponoviti "slučaj Šibenik" i da neće okosnicu momčadi rasprodati za "siću".

Cibalia - Osijek 2:0

Dva mjeseca Cibalia nikoga nije pobijedila pa je susjedski dvoboj s Osječanima u Vinkovcima bio označen kao kvalifikacijski. Vjerojatno se iz tog razloga ono što je u subotu viđeno na stadionu kraj Bosuta teško može nazvati nogometom. Devedesetminutno mučenje domaćima je zasladio neuništivi Marijo Dodik koji je dvama pogocima donio tri boda Srećku Lušiću i "kupio" mu tjedan dana mira na Cibalijinoj klupi. Ilija Lončarević u svom je stilu nakon utakmice iskritizirao svoju ekipu, no ovoga puta nije ostao samo na tome, već je svoju porciju dobila i suparnička momčad pa je nastup Cibalije Ilija nazvao - sramotnim. Jao onda Osijeku ako je od takve "sramotne Cibalije" izgubio 2:0.

Inter - Međimurje 3:0

Za razliku od Vinkovaca, gledatelji u Zaprešiću imali su što vidjeti. Do ovog vikenda najneefikasnija momčad HNL-a utrpala je Međimurju tri komada i prepustila im mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije. Bila je to nadahnuta predstava Intera u kojoj je Bračun u potpunosti nadmudrio kolegu Bedija. Trener Čakovčana za sada baš ničime ne opravdava smjenu Boška Anića s klupe rossonera. Nula bodova i sedam primljenih pogodaka u utakmicama protiv Zadra i Intera. Sreća za Međimurje da je u susjednom Varaždinu situacija još gora.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!