Košarka

Buenos días: Deset za pamćenje

Kristian Hohnjec • ponedjeljak, 17.09.2007.

Došli smo do kraja iznimno dramatičnog i ujednačenog prvenstva, koje nije razočaralo premda je prisutan mali pad kvalitete u odnosu na Beograd. Rusi će se još dugo opijati od sreće, a mi ćemo pokušati sumirati dojam kroz deset trenutaka koji su obilježili španjolski Eurobasket...

10. Izostanci: Prvenstvo je bilo osiromašeno za mnoga poznata imena. Listu predvode Nikola Vujčić, Predrag Stojaković, Gordan Giriček, Arvydas Macijauskas i Beno Udrih. S najviše otkaza morali su se nositi Srbi, a daleko od idealnog sastava bili su Slovenci, Poljaci i Hrvati.

9. Sumrak Talijana i Turaka: Dvije reprezentacije koje su se posljednjih godina borile za vrh ovaj su put završile u donjem domu. Povratak i primadonski nastup Turkogla i Okura donio je probleme, a vjerojatno i otkaz Bogdanu Tanjeviću. Ništa bolje na terenu nisu izgledali ni izabranici Carla Recalcatija. Totalna anarhija i revolveraški pristup, Talijani su igrali kao tek skupljena grupa haklera.

8. Dragič i Barać: Rijetki se odlučuju pružiti priliku mladim igračima na Eurobasketu, pitanje je bi li to učinili Repeša i Pipan da nisu morali. U središtu pažnje brojnih NBA skauta bio je žilavi Dragič, koji se isticao izvrsnom obranom i velikom požrtvovnošću. Naš Barać već je izabran na draftu. Još jedna potvrda odličnog skautinga Tau Ceramice, premda će obojica sljedeću sezonu vjerojatno provesti na posudbi. Njima možemo dodati Miloša Teodosića, rijetku pozitivnost srpskog nastupa.

7. Prazne dvorane i pokvareni sat: Prvenstvo u zemlji svjetskih prvaka gdje je košarka, uz jasno nogomet, najpopularniji sport trebalo je jamčiti besprijekornu organizaciju. Nažalost, nije bilo tako. Problemi sa satom za mjerenje napada bili su konstantni i iritantni, događalo se i prije (Cleveland, Cibona), ali ne dva dana zaredom. Krvnu sliku praznih dvorana popravljali su Litavci i Latvijci. Španjolce je zanimala samo Španjolska.

6. Preporod Kirilenka: Mnogi su ga bili skloni otpisati. Učestali problemi s ozljedama i loša sezona u Utahu, koja je kulminirala psihičkim slomom i suzama, gurnula ga je u drugi plan. Rusi su osvojili zlato pobjedivši Španjolce košem na isteku vremena, a Kirilenko je proglašen MVP-em. Teško da je mogao poželjeti bolji rasplet.

5. Miličić i Prkačin: Darko Miličić sasuo je drvlje, kamenje, ugljen, naftu i još mnogo sirovina na sudačku trojku. Fiba ga je kaznila s deset tisuća eura, simbolična svota za nekoga tko zarađuje sedam milijuna godišnje. Nešto kasnije verbalni delikt imao je i naš kapetan Prkačin, koji se obrušio na novinare. Iza njih ne stoji moćna organizacija, pa Prka neće dobiti po "džepu".

4. Tragičar Gasol: Sve je bilo spremno za slavlje, no umjesto od sreće Pau Gasol plakao je od tuge. Sam je kriv. U završnici utakmice promašio je četiri slobodna bacanja, a kao vrhunac promašene večeri (4/13 iz igre, 5/12 slobodna bacanja) stigao je šut u posljednjoj sekundi. Lopta se odbila od table i "iscurila" iz obruča. Zlato je bilo imperativ, Gasol i Navarro (bez koša u finalu) bit će u Memphis ispraćeni kao "luzeri".

3. Preokret Grčke: Utakmicu za almanahe odigrali su Grci i Slovenci. Momčad Aleša Pipana izgledala je sjajno sve do 37. minute, kada je počeo neobjašnjiv pad. Imali su 12 koševa prednost, no pogreške Lakoviča i Lorbeka, odnosno velika partija Papaloukasa priredili su im šok od kojeg se još sad oporavljaju. Pravi harakiri.

2. Amer i Rus: Rusija je dugo bila u "banani", još tamo od 1998. i Atene, a kraj mračnih devet godina došao je ironično u režiji Amerikanaca. David Blatt gotovo je savršeno vodio svoju momčad, a John Robert Holden odlučio je sve tri nokaut utakmice. Rusi slave Amerikance, sport piše svakakve priče.

1. Trica Marka Tomasa: Za nas je najljepši dan prvenstva bila srijeda 5. rujna. Dok je lopta Tomasa putovala prema obruču rekoh u sebi: "Neka ova uđe, ne moraš više ništa pogoditi do kraja prvenstva". Tako i bi. Marko je zabio šut karijere podarivši hrvatskim košarkaškim sadistima rijetke trenutke sreće. Repešini momci bili su na dva dana miljenici nacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!